Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Liberty Ostrava - informace o tématu

Je to pro mě velké zklamání, řekl Síkela po jednání s majitelem Liberty

Jednání s majitelem hutní společnosti Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou bylo neuspokojivé a nepřineslo odpovědi na otázky, které vláda má. Novinářům to ve středu řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Zatím nebyl naplněn požadavek vlády na vrácení peněz vyvedených do zahraničí. Dokud se tak nestane, vláda nebude huti poskytovat žádné prostředky daňových poplatníků, dodal. Podle něj jde o více než deset miliard korun. Gupta dnešní jednání při odchodu z ministerstva nechtěl komentovat.

Přečíst článek

Ostravská huť Liberty žádá soud o prodloužení moratoria

Hutní firma Liberty Ostrava požádala soud o prodloužení všeobecného moratoria, které ji chrání před věřiteli a jehož platnost vyprší ve čtvrtek. Soud o žádosti rozhodne prioritně během několika dní, uvedl mluvčí Krajského soudu Ostrava Igor Krajdl.

Přečíst článek
Výrobní závod Liberty Ostrava v Ostravě-Kunčicích

„Destrukce ocelového srdce Česka“. Odbory odmítají restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba 6000 zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o 60 procent přišlo o práci 3000 lidí. Ďurčo to uvedl na síti X. Společnost Liberty Ostrava v reakci uvedla, že žádné propouštění neplánuje.

Přečíst článek
Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Plán na záchranu ostravské hutě Liberty počítá s poklesem výroby o 60 procent

Už dlouhé týdny v ostravských ocelárnách Liberty Ostrava nic nevyrábějí, zaměstnanci jsou doma na překážkách. Firma indického podnikatele Sandžíva Gupty bojuje o přežití. Záchranný plán počítá s obnovením výroby na 40 procent dřívější kapacity.

Přečíst článek
Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Odnikud nikam. Ani tento týden nepůjde většina zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava zůstává doma další týden. Firma jejich návrat opět posunula, už pojedenácté, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí ostravské huti Kateřina Zajíčková sdělila, že se v podniku znovu rozjíždějí válcovací tratě.

Přečíst článek
Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Lukáš Kovanda: Po dnešku existuje šance, že se výroba v hutích Liberty zase rozjede

Dnešní potvrzení moratoria Liberty Ostrava, stejně jako překvapivá osobní účast majitele hutí Gupty při soudním jednání, jsou dobrým signálem pro zaměstnance hutí.

Přečíst článek

Liberty u soudu uspěla. Ochrana před věřiteli trvá

Všeobecné moratorium, které chrání hutní podnik Liberty Ostrava před věřiteli, trvá. Krajský soud v Ostravě zjistil, že nejsou splněny zákonné podmínky pro zrušení moratoria.

Přečíst článek
Soud projednává budoucnost Liberty. Dorazil i majitel huti Gupta

Soud jedná o budoucnosti Liberty. Dorazil i majitel huti Gupta

Majitel koncernu GFG Alliance, kterému Liberty Ostrava patří, Sanjeev Gupta dorazil k soudu, který dnes projednává moratorium, jenž huť chrání před věřiteli.

Přečíst článek
Areál firmy Liberty Ostrava

Liberty Ostrava podala nabídku na převzetí firmy Tameh

Hutní společnost Liberty Ostrava podala nabídku na převzetí dodavatele energie Tameh Czech. Snaží se tak vyřešit krizi obou podniků, které jsou ekonomicky i technologicky provázané, uvedla agentura Reuters s odvoláním na představitele společnosti Liberty Ostrava.

Přečíst článek
Na protest před Liberty Ostrava se sešly tisíce lidí

„Dva měsíce bez práce, to už není legrace“. Tisíce lidí protestovaly před Liberty Ostrava

Přes dva tisíce lidí se sešlo před hutním podnikem Liberty Ostrava na protestním mítinku za zachování výroby. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo řekl, že situace v Liberty je kritická. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou příští mzdy. Odboráři v prohlášení vyzvali vládu k aktivnímu přístupu a k záchraně firmy a Evropskou komisi požádali o ochranu evropského trhu.

Přečíst článek
Správce Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil moratorium

Správce Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil moratorium. Firma má být v platební neschopnosti

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něho v platební neschopnosti. Napsal to server Seznam Zprávy s odvoláním na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Soud o tom bude podle serveru s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.
Reklama
Reklama
Doporučujeme