Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soud jedná o budoucnosti Liberty. Dorazil i majitel huti Gupta

Soud projednává budoucnost Liberty. Dorazil i majitel huti Gupta
Profimedia
 ČTK

Majitel koncernu GFG Alliance, kterému Liberty Ostrava patří, Sanjeev Gupta dorazil k soudu, který dnes projednává moratorium, jenž huť chrání před věřiteli.

Reklama

Liberty Ostrava má už delší dobu problém platit své závazky. Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava před více než týdnem navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něho v platební neschopnosti. Pokud by Krajského soudu v Ostravě moratorium zrušil, věřitelé by na huť mohli začít podávat insolvenční návrhy. Moratorium platí od prosince tři měsíce, lhůta uplyne 20. března.

Sanjeev Gupta, majitel, skupina Liberty

Podnikatel Gupta Liberty Ostrava vytuneloval a nyní nekomunikuje, stěžuje si Jurečka

Majitel Liberty Ostrava neprojevil zájem o jednání o stavu firmy s českou vládou či evropskými úřady, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj vlastník, kterým je Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, v podstatě ostravskou huť vytuneloval. Současná krize je podle ministra výsledkem sporu dvou firem, do něhož nemůže vláda zasahovat. Liberty je bez dodávek energií, její výroba stojí.

Přečíst článek

Jednání soudu, které začalo chvíli po 10:00, je neveřejné. Účastní se ho zástupci Liberty, jejího dodavatele Tameh Czech a jejich právníci. K soudu dorazil také majitel koncernu Sanjeev Gupta. Gupta se u soudu zdržel asi dvě hodiny. Při odchodu z jednací síně novinářům řekl, že přijel podpořit Ostravu a zaměstnance. Plánem podle něj je, aby se všichni zaměstnanci vrátili do práce a ostravská huť fungovala. Dodal, že musí odletět a vše zodpoví tým.

Guptův koncern GFG ostravskou huť vlastní od roku 2019. Odboráři Guptu několikrát vyzvali, aby začal pracovat na spuštění provozu. Podle úterních informací Hospodářských novin byl Gupta v tomto měsíci už dvakrát v Česku, kde situaci řešil s právníky a managementem.

Správce Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil moratorium

Správce Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil moratorium. Firma má být v platební neschopnosti

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něho v platební neschopnosti. Napsal to server Seznam Zprávy s odvoláním na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Soud o tom bude podle serveru s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.

Přečíst článek

Mezi účastníky, kteří se dostali do sálu, je i předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina, jenž je členem dozorčí rady firmy. „Přicházím, abych se dozvěděl, jak se to bude vyvíjet a jak to bude pokračovat, a jsem rád, že (Gupta) přijel, i když to bylo pro mě překvapení, pan Gupta přímo, což znamená, že tomu dává jasnou prioritu, aby to dopadlo ve prospěch Ostravy,“ řekl Slanina novinářům před začátkem jednání.

Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková tento týden uvedla, že podnik pracuje na aktualizovaném restrukturalizačním plánu. Firma podle ní bude chtít soud ujistit, že podmínky preventivní restrukturalizace stále plní a že zůstává solventní.

Na protest před Liberty Ostrava se sešly tisíce lidí

„Dva měsíce bez práce, to už není legrace“. Tisíce lidí protestovaly před Liberty Ostrava

Přes dva tisíce lidí se sešlo před hutním podnikem Liberty Ostrava na protestním mítinku za zachování výroby. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo řekl, že situace v Liberty je kritická. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou příští mzdy. Odboráři v prohlášení vyzvali vládu k aktivnímu přístupu a k záchraně firmy a Evropskou komisi požádali o ochranu evropského trhu.

Přečíst článek

Tameh Czech skončil loni v prosinci v úpadku. Uvedl, že mu Liberty Ostrava, jeho jediný zákazník, za služby půl roku neplatila a dluží mu zhruba dvě miliardy korun. Poté Tameh huti přestal dodávat energie. Většina provozu Liberty tak stojí a většina pracovníků obou firem od 22. prosince nechodí do práce. Celkem mají okolo 6000 zaměstnanců.

Liberty a Tameh se stále nedohodly na cenách energií. Příští týden se má uskutečnit společné jednání jejich zástupců, které domluvili odboráři. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení od roku 2019, kdy skupina Liberty ostravskou huť koupila.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

David Ondráčka: Pošle stát Guptovi do Liberty další miliardy přes emisní povolenky?

Liberty Ostrava je historicky největší huť v Česku, největší zaměstnavatel na Ostravsku a do jisté míry součást identity města, včetně toho strašného vzduchu, když jedete kolem Bartovic. Fabrika prošla od devadesátek několika zpackanými privatizacemi a celý košatý příběh je opravdu hodně nešťastný. Není divu, že na Ostravsku zanechal mezi lidmi silnou pachuť.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Lukáš Kovanda: Po dnešku existuje šance, že se výroba v hutích Liberty zase rozjede

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme