Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Liberty u soudu uspěla. Ochrana před věřiteli trvá

Liberty u soudu uspěla. Ochrana před věřiteli trvá
 ČTK

Všeobecné moratorium, které chrání hutní podnik Liberty Ostrava před věřiteli, trvá. Krajský soud v Ostravě zjistil, že nejsou splněny zákonné podmínky pro zrušení moratoria.

Reklama

Firma má v dostatečném stadiu rozpracován restrukturalizační plán a chce ho do konce příštího týdne předložit k hlasování dotčeným stranám. Novinářům to po dnešním jednání řekl soudce Viktor Břeska. Moratorium má trvat do 21. března.

K soudu ve středu dorazil i majitel koncernu GFG Alliance, kterému Liberty Ostrava patří, Sanjeev Gupta.

„Nebylo splněno především to, že by v návrhu na všeobecné moratorium byly uvedeny nepravdivé údaje, a současně platí, že soud ani nezjistil, že by podnikatel sledoval svým všeobecným moratoriem nebo celkovou preventivní restrukturalizací nepoctivý záměr,“ řekl soudce.

Jednání soudu, které nebylo veřejné, opustil Gupta asi po dvou hodinách. Při odchodu z jednací síně novinářům řekl, že přijel podpořit Ostravu a zaměstnance. Plánem podle něj je, aby se všichni zaměstnanci vrátili do práce a ostravská huť fungovala. 

Guptův koncern ostravskou huť vlastní od roku 2019. Odboráři Guptu několikrát vyzvali, aby začal pracovat na spuštění provozu. 

Věřitelem Liberty Ostrava je i stát - státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) firmě ručila za úvěr a za pohledávku loni zaplatila přibližně 1,5 miliardy korun. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) tento týden řekl, že majitel Liberty nemá vůli komunikovat o řešení situace s českou vládou. Pokud by se postoj majitele změnil, vláda podle Jurečky nabízí spolupráci, protože chce udržet výrobu a zaměstnanost v huti. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před měsícem řekl, že splátky EGAP a ostatní závazky vůči státu ale firma plní.

Soud projednává budoucnost Liberty. Dorazil i majitel huti Gupta

Soud jedná o budoucnosti Liberty. Dorazil i majitel huti Gupta

Majitel koncernu GFG Alliance, kterému Liberty Ostrava patří, Sanjeev Gupta dorazil k soudu, který dnes projednává moratorium, jenž huť chrání před věřiteli.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Lukáš Kovanda: Po dnešku existuje šance, že se výroba v hutích Liberty zase rozjede

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme