Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podnikatel Gupta Liberty Ostrava vytuneloval a nyní nekomunikuje, stěžuje si Jurečka

Sanjeev Gupta, majitel, skupina Liberty
Profimedia
 ČTK

Majitel Liberty Ostrava neprojevil zájem o jednání o stavu firmy s českou vládou či evropskými úřady, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj vlastník, kterým je Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, v podstatě ostravskou huť vytuneloval. Současná krize je podle ministra výsledkem sporu dvou firem, do něhož nemůže vláda zasahovat. Liberty je bez dodávek energií, její výroba stojí.

Reklama

Ostravská huť delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Společnost je už více než dva týdny mimo provoz protože dodavatel energií Tameh Czech zastavil firmě dodávky. Tameh uvedl, že mu Liberty za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun, kvůli čemuž v závěru roku skončil v úpadku.

ArcelorMittal popírá, že by ovládl energoholding Tameh

Ocelářská společnost ArcelorMittal popřela, že koupila podíl polské firmy Tauron v jejich společném podniku Tameh Holding. Informovala o tom agentura Reuters. Součástí společného podniku je i Tameh Czech, což je dodavatel energií pro huť Liberty Ostrava.

Přečíst článek

"Dobýváme se k majiteli a jeho okolí, abychom s ní jednali. Ze strany pana Gupty ale není vůbec žádná snaha se bavit s českou vládou ani s Evropskou komisí," řekl Jurečka. Gupta podle něj z ostravských hutí postupně vyváděl peníze ven a nevracel je zpět.

Podle Jurečky je problém, že výrobní část hutí je v současnosti oddělena od energetické části. Když huť v minulosti vlastnila skupina ArcelorMittal, byl tehdejší závod Energetika, nyní Tameh Czech, vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Současná situace v Liberty je tak podle ministra výsledkem sporu Liberty s Tameh o ceny dodávek energií. Do toho podle Jurečky může stát těžko zasahovat.

Předseda Odborového svazu Kovo (OS KOVO) Roman Ďurčo

Situace v Liberty Ostrava je závažná a může zasáhnout až 100 tisíc lidí, varují odbory

Situace ostravských hutí Liberty Ostrava je velmi vážná, negativní sociální dopady mohou zasáhnout až 100 tisíc lidí, řekl předseda Odborového svazu Kovo (OS KOVO) Roman Ďurčo. Odbory proto vyzvaly vládní i opoziční politiky, aby při jednáních o firmě postupovali jednotně. Oslovili i velvyslanectví Velké Británie, kde má mateřská firma Liberty sídlo.

Přečíst článek

Současný situace kolem Liberty Ostrava podle ministra brání možnosti jakýchkoli kompenzací ze strany státu nebo EU. Jurečka připustil, že minimálně energetická část hutí by za normálních okolností měla nárok na podporu státu. Firma ale není dlouhodobě schopná prokázat, že není podnikem v nesnázích, upozornil ministr.

Zaměstnanci obou firem jsou od zastavení provozu doma. Tameh má více než 300 zaměstnanců, huť Liberty Ostrava i s dceřinými firmami zhruba 6000. Do práce chodí zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě, nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o 400 lidí. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od října má huť v teplém útlumu také svou poslední fungující vysokou pec.

Hutní společnost v prosinci uvedla, že představila svým hlavním partnerům optimalizační plán, který by měl vést k úplnému splacení pohledávek.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme