Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ArcelorMittal popírá, že by ovládl energoholding Tameh

ArcelorMittal popírá, že by ovládl energoholding Tameh
Profimedia
 ČTK

Ocelářská společnost ArcelorMittal popřela, že koupila podíl polské firmy Tauron v jejich společném podniku Tameh Holding. Informovala o tom agentura Reuters. Součástí společného podniku je i Tameh Czech, což je dodavatel energií pro huť Liberty Ostrava.

Reklama

Společnost Tauron v úterý oznámila, že přijala nabídku ArcelorMittalu na převzetí jejího polovičního podílu ve společném podniku Tameh Holding za více než 598 milionů zlotých (3,4 miliardy korun). Na zprávu polského webu upozornil server iROZHLAS.cz. Skupina ArcelorMittal ve středu nicméně uvedla, že žádný podíl Tauronu ve firmě Tameh Holding nekoupila. Dodala, že hodlá o situaci s Tauronem jednat. Mluvčí společnosti Tameh Czech Patrik Schober uvedl, že se k transakci nemůže vyjadřovat. 

Mluvčí Tauronu Lukasz Zimnoch sdělil agentuře Reuters, že jeho firma se rozhodla využít ustanovení v akcionářské smlouvě, které jí poskytuje právo prodat svůj podíl ve firmě Tameh Holding skupině ArcelorMittal. „Hlavní příčinou této patové situace jsou nesplněné závazky, které má huť Liberty Ostrava vůči firmě Tameh Czech,“ prohlásil.

Tameh Holding je společným podnikem, který firma Tauron Polska Energia a dvě společnosti ze skupiny ArcelorMittal (AM Global Holding a ArcelorMittal Poland) vlastní napůl, každá tedy drží po 50 procentech akcií. Tameh Holding je majitelem 100procentních podílů ve dvou provozních firmách, a sice Tameh Polska a Tameh Czech.t

Z Liberty Ostrava je „město duchů“, lidé se bojí o práci

Lukáš Kovanda: Z ostravských hutí je po desetiletích „město duchů“, lidé se bojí o práci

Když přijdou na směnu, připadají si pracovníci huti Liberty Ostrava jako ve „městě duchů“, jak sami říkají. Není z čeho vyrábět, i když zakázky by byly. Huť dluží dodavatelům přes tři miliardy korun, z toho jen dodavateli energií, firmě Tameh, více než 1,5 miliardy. Mezi hutníky tak propuká panika, že přijdou o práci. Může jít o stovky, ale také tisíce lidí.

Přečíst článek

Firma Tameh Czech je od 19. prosince v úpadku, své pohledávky dosud k ostravskému soudu přihlásilo 12 věřitelů. Zatím největším věřitelem je banka Raiffeisen, jejíž pohledávka se týká nesplacené jistiny úvěru a činí 580,6 milionu korun. Vyplývá to z informací v Insolvenčním rejstříku. Na přihlášení pohledávek mají věřitelé dva měsíce od vyhlášení usnesení o úpadku.

Tameh dodává energie huti Liberty Ostrava. Insolvenční návrh na sebe Tameh podal sám. Uvedl, že mu Liberty, jeho jediný zákazník, za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun.

Kvůli své insolvenci Tameh následně přestal huti dodávat energie, obě firmy jsou tak nyní mimo provoz. Jejich zaměstnanci jsou od 22. prosince doma. Do práce se měli vrátit dnes, místo toho ale firmy v úterý oznámily, že se lidé do práce vrátí až 9. ledna. Tameh má více než 300 zaměstnanců, huť Liberty Ostrava i s dceřinými firmami zhruba 6000.

Stanjura: Zvažujeme návrh na insolvenci Liberty. Půjčka od státu je vyloučená

Stát jako věřitel hutní společnosti Liberty Ostrava, která má problémy platit své závazky, zvažuje i podání návrhu na insolvenci. Radiožurnálu to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že situaci by to ale ztížilo. Zcela vyloučená je pak podle něj finanční pomoc od státu. Stanjura uvedl, že huť má pohledávky v rámci své skupiny sedm nebo osm miliard korun, pokud by tedy vlastník peníze nechal v Liberty Ostrava, žádný problém by nyní nenastal, podotkl. Firma patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Českému státu dluží Liberty Ostrava 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Firmy Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty pak dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

Huť Liberty Ostrava

Dopis čtenáře: Vládo, nedávej do Liberty ani korunu, nemá to cenu

Problémy Liberty Ostrava jsou důsledkem špatných rozhodnutí někdejší Babišovy vlády, napsal redakci newstream.cz jeden ze čtenářů serveru.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme