Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mezi finalisty evropské ankety Auto roku se poprvé probojovala čínská značka

Mezi finalisty evropské ankety Auto roku se poprvé probojovala čínská značka
Profimedia
 ČTK

Do finále evropské ankety Auto roku se poprvé dostala čínská značka. Pořadatelé ankety oznámili, že jedním ze sedmi finalistů ankety pro rok 2024 je model Seal čínské automobilky BYD. Dalšími finalisty jsou vozy BMW řady 5, Kia EV9, Peugeot E-3008/3008, Renault Scénic, Toyota C-HR a Volvo EX30. Vítěz ankety bude vyhlášen 26. února na ženevském autosalonu.

Reklama

Anketu od roku 1964 pořádají evropské motoristické časopisy. Porotu tvoří odborní motorističtí novináři, v současnosti se skládá z 59 novinářů z 22 evropských zemí. Českou republiku v porotě zastupuje Jiří Duchoň z časopisu Automobil Revue. Zatím posledním vítězem ankety je elektromobil Avenger americké značky Jeep.

Elektromobil BYD Seal se dostal do finále ankety v době, kdy Evropská komise (EK) vyšetřuje subvencování výroby elektromobilů v Číně. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v září obvinila Peking, že zaplavuje světové trhy elektromobily, jejichž ceny jsou uměle nízké díky obrovským státním dotacím.

dobíjecí stanice

Dotovaný růst. Světový vývoz aut stoupá díky státním podporám elektromobility

Vývoz automobilů z Evropy a z Asie prudce roste. Zejména však díky tomu, že Spojené státy a další země poskytují dotace na nákup elektromobilů. Prodejci navíc doplňují zásoby, které ani teď nedosahují úrovně před pandemií covid-19. Rozmach obchodu s automobily je v kontrastu s širším vývojem exportu, který naopak slábne, a to hlavně kvůli zpomalování světové ekonomiky. Tento trend nabízí pohled na to, jak snahy západních zemí o stimulace domácí výroby a odmítání fosilních paliv způsobují změny ve světovém obchodě, uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Automobilka BYD se v letošním prvním pololetí poprvé dostala mezi deset největších automobilek světa z hlediska objemu prodeje, předstihla tak německé automobilky Mercedes-Benz i BMW. Prodej BYD se v pololetí meziročně zvýšil o 96 procent na 1,25 milionu vozů.

Německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung tento měsíc s odvoláním na zdroje obeznámené se situací informoval, že automobilka BYD hodlá v Maďarsku postavit svou první evropskou továrnu.

Nissan investuje do výroby elektromobilů v Británii 1,12 miliardy liber

Nissan za podpory Číňanů investuje v Británii miliardu liber do výroby elektroaut

Japonská automobilka Nissan investuje 1,12 miliardy liber (31,4 miliardy korun) do výroby elektromobilů ve svém závodě v Británii. Závod Nissanu v Sunderlandu je největším závodem na výrobu aut v Británii a Nissan tam hodlá do konce desetiletí vyrábět pouze elektromobily.

Přečíst článek

Volkswagen dostává nálož od čínských elektromobilů

Volkswagen dostává naloženo od čínských elektromobilů. A není sám

Prodej německé automobilky Volkswagen v Číně bude letos zřejmě nejnižší od roku 2012, protože rychlý přechod k elektromobilům v zemi zvyšuje zájem o domácí značky. A německý automobilový gigant není jediný, který se potýká se slabým prodejem v Číně. Vyplývá to za analýzy, kterou provedla zpravodajská televize CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme