Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Metro A z náměstí Míru do Dejvic slaví 45 let. Jak vypadala tehdejší výstavba

Stavba vestibulu stanice Můstek uprostřed Václavského náměstí, spojující trasu A a trasu B na snímku z 5. října 1976.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Před 45 lety, 12. srpna 1978, byl do provozu uveden první úsek trasy A pražského metra z náměstí Míru do Dejvic. Tamní na několik let konečná stanice tehdy z ideologických komunistických důvodů nesla jméno Leninova. Jak vypadala výstavba a její výsledek? Podívejte se níže ve fotogalerii.

Reklama

Stavba první části metra A začala v roce 1973, trvala pět let. Úsek byl dlouhý necelých pět kilometrů a měl sedm stanic.

Jak vypadala výstavba a její výsledek? Podívejte se ve fotogalerii:

V roce 1976 začala výstavba pokračování trasy A do stanice Želivského, které bylo zprovozněno o čtyři roky později. Další úsek do stanice Strašnická se otevřel v červenci 1987, v červenci 1990 přibyla stanice Skalka a v roce 2006 nynější konečná stanice Depo Hostivař.

Na druhou stranu na západ Prahy se výstavba trasy A vydala teprve v minulém desetiletí. V dubnu 2015 byla prodloužena o další čtyři stanice do aktuálně konečné stanice Nemocnice Motol. Nový úsek stál zhruba 20 miliard korun. Trasa A má nyní 17 stanic, její celková délka je 17,13 kilometru a vlak ji projede přibližně za 30 minut.

Stavba nové linky D pražského metra

Úleva pro novou linku metra. Stavební povolení pro „déčko“ obstálo před soudem

Stavební povolení pro trasu metra D obstálo před Nejvyšším správním soudem. Zamítl kasační stížnosti Pankrácké společnosti a muže z Kovařovicovy ulice v Praze 4, kteří už dříve neúspěšně zpochybnili stavební povolení u Městského soudu v Praze. Ve sporu šlo o provozní úsek z Pankráce na Nové Dvory. Stavba už začala, pražský magistrát ji povolil v červnu 2021.

Přečíst článek

Stavba metra D

David Ondráčka: Kdy bude metro D. A za kolik?

Zajímavá byznysově zákulisní hra se hraje kolem metra D. Největší tendr v historii města Praha je ve velkých problémech. Největší městská firma ho po dlouhých odkladech zatím nezvládla zadat. Hra je o 25 miliard, a spíš více, zájmy jsou velké, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Praha má druhou nejlepší MHD na světě za Berlínem, říká průzkum Time Out

Tokio či Londýn se nestačí divit. Praha má druhou nejlepší MHD na světě za Berlínem, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme