Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Médea Jaromíra Soukupa opět čelí insolvenčnímu řízení. Nyní chtějí zpět desítky milionů velcí hráči – ČT a Prima

Prezident Miloš Zeman uděloval 28. října 2019 na Pražském hradě státní vyznamenání. Na snímku je podnikatel, mediální magnát a moderátor Jaromír Soukup
profimedia.cz
 ČTK

Firma Médea podnikatele Jaromíra Soukupa opět čelí insolvenčnímu návrhu. Podaly ho Česká televize (ČT) a firma Media Club z mediální skupiny Prima, kterým podle návrhu Médea dluží zhruba 30 milionů korun za poskytnutí reklamního prostoru. Vyplývá to z informací, které byly dnes zveřejněny v insolvenčním rejstříku. Upozornil na to server Mediaguru.cz.

Reklama

Podle ČT a Media Clubu je Médea v úpadku. Médea ve vyjádření v rejstříku označila postup ČT a Media Clubu za šikanu. Na Médeu byl kvůli jiným dluhům za reklamu podán insolvenční návrh již v půlce února. Toto řízení pak ale bylo v březnu zrušeno, když Médea pohledávky uhradila.

Nezaplacené pohledávky staré i více než čtvrt roku

ČT v nynějším insolvenčním návrhu uvádí, že jí Médea dluží dohromady asi 11,8 milionu korun za objednávky vysílání reklamy či sponzorování pořadů. Všechny zmíněné pohledávky jsou po termínu splatnosti nejméně 30 dní, a některé dokonce i více než čtvrt roku. Zaplacení dluhů se televize domáhala podle návrhu neúspěšně už v lednu podáním předžalobní výzvy.

Bývalý majitel módních značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička.

Investor Mička dluží miliardu. Pomoct mu má aukce obrazů Kupky a Dokoupila z jeho majetku

Na internetovém portále verejnedrazby.cz začala aukce 25 obrazů a uměleckých fotografií z majetku investora Michala Mičky, bývalého majitele firem Kara Trutnov a Pietro Filipi. Mička je v insolvenci a soud mu povolil oddlužení. Obrazy a fotografie, jejichž vyvolávací cena se pohybuje od 16 050 korun do 563 tisíc korun, draží brněnská společnost Gaute. Dražit se bude například obraz Františka Kupky.

Přečíst článek

Media Clubu nezaplatila Médea podle návrhu celkem zhruba 18,1 milionu. Stejně jako v případě ČT neuhradila Médea platby za objednávky vysílání televizních reklam. ČT a Media Club navíc v insolvenčním návrhu píší, že Médea má neuhrazené pohledávky více než čtvrt roku po splatnosti také vůči dalším věřitelům. Podle ČT a Media Clubu nemá nyní Médea dost peněz ani jiného majetku, aby dluhy splatila.

Je to šikana, brání se Médea

Médea popírá, že by byla v úpadku. Insolvenční návrh označila v podání, zaslaném Městskému soudu v Praze, za „šikanózní". ČT a Media Club podle firmy zneužívají insolvenční řízení ke zvýšení tlaku na Médeu, aby uhradila pohledávky. Sama Médea ale v podání přiznala, že některé dluhy vůči ČT jsou už více než čtvrt roku po splatnosti.

Česká pošta beze změn nepřežije. Hrozí, že do insolvence spadne už koncem roku

Česká pošta, pokud nenastartuje transformační kroky, se ke konci roku může dostat do insolvence. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Loni státní podnik vykázal ztrátu 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Médea již v únoru čelila insolvenčnímu řízení. Firmy Cinema City Czech, Cinexpress a Knowlimits Group tehdy uváděly, že jim Médea neuhradila faktury za poskytnutí reklamního prostoru v kinech a obchodech dohromady za přibližně 3,5 milionu korun.

Dluhy byly podle firem měsíce po splatnosti a Médea je nezaplatila ani po opakovaných výzvách. Cinema City Czech poslala společnosti Médea kvůli dluhům i dvě předžalobní výzvy. Pohledávky ale Médea uhradila až po zahájení insolvenčního řízení, které tak bylo na začátku března zastaveno.

jaromír soukup

Mediální magnát Soukup znovu ovládl firmu Médea

Čínská CITIC prodala svůj podíl 55,8 procenta v mediální společnosti Médea zpět podnikateli Jaromíru Soukupovi. Podíl držela prostřednictvím firmy Rainbow Wisdom Investments.

Přečíst článek

Aktuálně jde již o třetí insolvenční řízení, kterému Médea čelí. Před dvěma lety soud zahájil insolvenční řízení se společností Médea na návrh společnosti Lipian Trade. V dubnu téhož roku ale insolvenční návrh zamítl.

Médea je součástí firem Jaromíra Soukupa, ke kterým na mediálním trhu patří i vydavatelství Empresa Media a provozovatel televizního vysílání TV Barrandov. Dohromady tvoří skupinu Médea Group.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme