Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukoil se jako první ruský gigant postavil proti válce. Za protesty se přitom v Rusku zatýká

Sídlo ruského ropného giganta Lukoil v Moskvě.
Vladimir Menkov / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil, napsala agentura AFP. Proti útoku se již vyjádřilo i několik ruských oligarchů stižených sankcemi. Za protesty a označování ruského vpádu na Ukrajinu za „invazi“ přitom již ruské úřady zatkly tisíce lidí a za účast na protiválečných demonstracích hrozí účastníkům až šest let vězení za extremismus.

Reklama

Osmý den ruské invaze na Ukrajinu a rozsáhlých sankcích západního světa dusící ruskou ekonomiku se proti válečnému tažení postavil první ruský firemní gigant, vlivná ropná společnost Lukoil. „Vyslovujeme se pro rychlé zastavení ozbrojeného konfliktu a plně podporujeme jeho řešení prostřednictvím vyjednávání a diplomatických prostředků," cituje AFP z prohlášení vedení podniku. Internetové stránky Lukoilu jsou však momentálně nedostupné.

čerpací stanice, ilustrační foto

Dalibor Martínek: S plynem a ropou může být větší průšvih, než jsme čekali. Vláda situaci lakuje na růžovo

Litr benzínu už stojí 42 korun, nafta podobně. Další růst cen se dá čekat. Zdražování plynu ucítíme v dalších měsících, jistě se promítne do gigantické březnové inflace. To ale není všechno. Ve hře je i varianta, že ropa a plyn nebudou vůbec. Pokud tak Putin, který se dostává pod stále větší tlak, rozhodne. 

Přečíst článek

Lukoil je druhým největším těžařem ropy v Rusku po státní společnosti Rosněfť. Většinovými vlastníky Lukoilu jsou šéf podniku Vagit Alekperov a jeho náměstek Leonid Fedun, upozornila agentura Reuters.

Sám Alekperov již pocítil válku na vlastním kontě, neboť kvůli sankcím a propadu akcií jeho majetek už letos klesl zhruba o 13 miliard dolarů, což je největší propad z 22 ruských miliardářů vedených v indexu pěti set nejbohatších lidí planety agentury Bloomberg. Akcie Lukoilu obchodované v Londýně se jen v pondělí propadly o 62,8 procenta.

Superjachta Dilbar

Prodat, nebo konfiskovat. Jachty, fotbalové kluby a další majetek ruských oligarchů je v ohrožení

Megajachta za 600 milionů dolarů, kterou vlastní ruský oligarcha Ališer Usmanov, se stala jedním z prvních cílů úřadů zabavujících majetek kremelských prominentů nově uvedených na sankčním seznamu Západu. Američané dokonce ustavili speciální jednotku KleptoCapture, která bude dohlížet na dodržování sankcí.

Přečíst článek

Podnik uvedl, že je znepokojen „tragickými událostmi na Ukrajině", a vyjádřil soustrast všem, které konflikt postihl. Zároveň ujistil, že udělá vše, aby mohl stabilním způsobem pokračovat ve svých aktivitách po celém světě.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Proti konfliktu se vyslovili i někteří z oligarchů zasažených západními sankcemi. „Válka na Ukrajině je tragická a měla by skončit,“ uvedl v úterý ruský oligarcha Michail Fridman, který se objevil na sankčním seznamu Evropské unie. Spolu se svým dlouholetým obchodním partnerem, ruským miliardářem Pjotrem Avenem, chtějí „nepodložené" unijní sankce napadnout, napsala agentura Reuters.

Německo a Francie již zabavily jachty ruských oligarchů

Miliardáři Fridman a Aven se spolu s desítkou dalších objevili na nejnovějším rozšířeném sankčním seznamu EU, kam členské státy zahrnuly mimo jiné i mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Evropský blok všem zmrazil majetek na svém území a zakázal jim cesty do členských zemí.

Německé úřady tak již zabavily megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů (13,8 miliardy korun). Francouzské úřady ve čtvrtek ohlásily konfiskaci jachty šéfa ropného koncernu Rosněfť Igora Sečina, jehož majetky jsou rovněž terčem sankcí.

Viktor Orbán a Vladimir Putin

Nečekaný zvrat. Putin ztrácí dlouholetého spojence, Orbán drží s Evropou

Dlouholetý spojenec Vladimira Putina, maďarský premiér Viktor Orbán, překvapil politiky i politology. Prozatím dal místo Ruska přednost EU, píše server CNBC. Maďarsko podpořilo žádost Ukrajiny o členství v EU a také přijme ukrajinské uprchlíky.

Přečíst článek

Surovinový magnát Oleg Děripaska pak v minulých dnech napsal na sociální síť: „Mír je velmi důležitý! Vyjednávání musí začít co nejdříve!“ Také Oleg Tinkov, miliardář a zakladatel Tinkoff Bank, který v současné době podstupuje léčbu rakoviny, označil konflikt za „nemyslitelný a nepřijatelný“ a vyzval státy, aby utrácely peníze na výzkum rakoviny a „ne na válku“.

Roman Abramovič, miliardář a vlastník anglického fotbalového týmu Chelsea, se veřejně nevyjádřil, ale předal správu týmu charitativní nadaci. Podle zpráv z médií již také pro jistotu nabízí k prodeji jak Chelsea (za tři miliardy liber), tak své nemovitosti v Londýně. 

Za protesty až šest let za mřížemi

Proti Putinovi se staví nejen někteří oligarchové, ale i běžní Rusové. Ruská generální prokuratura ovšem ve čtvrtek varovala před účastí na protiválečných protestech. Za účast na nich by podle ní mohl hrozit stejný postih jako za účast v činnosti extremistické organizace, tedy až šest let za mřížemi. Upozornila na to ruská média.

Česká národní banka, ilustrační foto

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí pro ně platí v Rusku zákaz výplaty peněz. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu. Jak asi zareaguje ČNB?

Přečíst článek

„Je nezbytné brát zřetel na to, že zdrojem mnoha takových výzev (k protiválečným protestům) jsou organizace zakázané v Rusku kvůli extremistické činnosti," uvedla prokuratura podle listu Vedomosti a varovala, že Rusové, kteří na takové výzvy zareagují, se zapojí do činnosti radikálních organizací.

Proti válce s Ukrajinou se od začátku invaze protestovalo ve 115 ruských městech a policie při protestech zadržela nejméně 7610 lidí, připomněla BBC.

> > > > >Ruská invaze na Ukrajinu den po dni. Hlavní události – čtěte zde < < < < < 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Přečíst článek
Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Kvůli dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. A Družba stále stojí

Přečíst článek
Ropovod Družba, Maďarsko

Dodávky ropy Družbou do Česka stojí. Ropovod je bez proudu v důsledku raketového úderu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme