Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Česká národní banka, ilustrační foto
Warren LeMay / Creative Commons / CC BY 2.0
Lukáš Kovanda

Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí pro ně platí v Rusku zákaz výplaty peněz. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu. Jak asi zareaguje ČNB?

Reklama

Zmrazení rezerv ruské centrální banky ze strany Západu, které krach Ruska mocně přibližuje, je ovšem současně varováním Číně. Její ještě vyšší prioritou se teď stane odpojení od dolaru. Aby, bude-li chtít napadnout Tchaj-wan, nemohl Západ také zmrazit její rezervy. Role dolaru coby rezervní měny tudíž oslabí, naopak posílí role zlata a případně také kryptoměn. Obchodníci s nimi registrují v těchto dnech zvýšený zájem ze strany Rusů nebo Ukrajinců, jejichž ekonomiky v důsledku zmrazení rezerv, sankcí a války kolabují.

Hacker, ilustrační foto

Sankce bolí ruské oligarchy. Aby se jim vyhnuli, investují do bitcoinu. Kryptoměna zdražuje

Nejznámější kryptoměna bitcoin od začátku ruské invaze na Ukrajinu zpevnila asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných digitálních měn, píše Reuters.

Přečíst článek

Krach Ruska navíc může přijít ještě rychleji, než se mohlo zdát. Obchodníci se surovinami po celém světě, včetně Číny, totiž přestávají nakupovat podstatnou část ruské ropy. Ta sice zatím nepodléhá žádným přímým sankcím Západu, avšak obchodníci se obávají, že jim brzy podléhat bude, pročež se ji už teď zdráhají kupovat. A to přesto, že je nabízena v rekordní slevě.

Loni Rusko vyvezlo do zahraničí ropu za více než 110 miliard dolarů a k tomu ropné produkty za skoro 69 miliard. Ropa tedy představuje klíčový zdroj jeho příjmu (celkový export Ruska loni činil necelých 490 miliard dolarů). Pamětníci si vybavují, že cenová válka, kterou proti ostatním dodavatelům ropy, včetně tehdejšího Sovětského svazu, vedla v 80. letech Saúdská Arábie, znatelně přispěla ke zchudnutí a posléze i k pádu sovětského impéria, a tedy celé železné opony (zde). Nyní je Rusko v podobné situaci jako tehdy Sovětský svaz. Musí s cenou ropy hodně dolů, a ani tak ji nikdo nechce.

Ve všem ale situace stejná jako v 80. letech pochopitelně není. Hlavně ne v tom, že ropa dnes celosvětově enormně zdražuje. To proto, že z globálního trhu jako by se vypařily právě ruské dodávky. O to větší je celosvětově sháňka třeba po ropě blízkovýchodní nebo severomořské, takže jejich cena dramaticky roste.

Plynovod Jamal

Cena plynu v Evropě míří k astronomické úrovni 200 eur za megawatthodinu

Cena plynu pro evropský trh vystoupila na rekordních více než 194 eur (4975 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Přečíst článek

Cena barelu severomořské ropy Brent v korunách ostatně dnes prvně v historii překonala metu 2500 korun, a dokonce 2600 korun, plyne z dat Bloombergu. Pohonné hmoty v ČR tudíž brzy vyletí nad úroveň 40 korun za litr.

Historicky rekordní je ovšem dnes nejen korunová cena ropy, ale též eurová cena plynu v EU (cena plynu se často vyvíjí v určitém tandemu s ropou) a aby toho nebylo málo ještě i cena dolarová uhlí v EU. To je obrovská inflační nálož pro příští měsíce a léta. Navíc únorová inflace v eurozóně, ještě „předválečná“, překonala podle dnešních dat Eurostatu očekávání a je též historicky rekordní – 5,8 procenta.

Kurs rublu

Lukáš Kovanda: Rusko mohutně finančně krvácí na třech frontách: na akciích, ropě a měně

Na Rusko doléhají sankce Západu za jeho invazi na Ukrajinu. Závažné finanční ztráty mají hned tři podoby: krvácení Ruska v akciích, v ropě a v měně.

Přečíst článek

Euro se kvůli tomu podle Deutsche Bank ocitá v inflační spirále a Evropská centrální banka by měla na jeho podporu intervenovat (stalo by se tak prvně po 11 letech). Čím je totiž nyní ropa dražší, tím je euro slabší vůči dolaru, což jej právě vrhá do spirály. V ní je i česká koruna, a dokonce ještě víc. I Česká národní banka tak asi bude muset intervenovat, například i prodejem části svých devizových rezerv. Současně také bude muset zvednout základní úrokovou sazbu až na 5,5 procenta, uvádí zveřejněná prognóza vlivné americké banky Goldman Sachs.

Koruna dnes poprvé od listopadu 2020, kdy vrcholila pandemie a nebyly ještě vakcíny, oslabuje nad 23,00 za dolar. Patří tak mezi šestici měn, které na ruskou invazi doplácí ve světě nejvíce. Od minulého čtvrtka, kdy invaze začala, citelně oslabila po boku forintu, zlotého, rublu a měn Kazachstánu a Kyrgyzstánu.

Evropské centrální bance doporučuje Deutsche Bank čelit inflační spirále zvýšením základní úrokové sazby do kladného pásma a zároveň provedením takzvaného „stabilizačního kvantitativního uvolňování“. V jeho rámci by ECB činila kroky zacílené na to, aby se příliš nenavyšovaly úroky na dluhu zemí zejména jižního křídla eurozóny, které jsou často předluženy. Došlo by tak k historicky mimořádnému vývoji, kdy by centrální banka zvyšovala úrokové sazby a přitom nadále prováděla kvantitativní uvolňování. Kvantitativní uvolňování by pak nebylo ovšem již možné zdůvodňovat jako snahu o dosažení cenové stability, resp. inflačního cíle, ale jednalo by se ryze o opatření, kdy se vytvářením nových peněz, probíhajícím dokonce i v čase značné inflace, předchází bankrotu zemí typu Itálie či Řecka.

Americký prezident přednesl svůj první projev o stavu unie

Prezident Joe Biden: Uvolníme zásoby ropy, cena je příliš vysoká

V důsledku stoupajících cen energií americkým domácnostem značně rostou výdaje. Joe Biden proto chystá plán koordinovaně uvolnit 30 milionů barelů ropy z amerických rezerv a dalších 30 milionů barelů od jiných zemí. To přitom nehraje do karet Rusku a Vladimiru Putinovi.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Ekonom Navrátil z České spořitelny: Ženy potáhnou rodinné příjmy i ekonomiku

Vysokoškolské vzdělání má mnohem víc žen než mužů. Ale podmínky na trhu ženy nesmyslně brzdí, tvrdí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Až společnost přijme částečné úvazky, ekonomika poroste mnohem výrazněji, říká muž, který je známý svými originálními a podloženými postoji. Češi jsou podle něj maniodepresivní. Když nyní poslouchají řadu negativních zpráv o zdražování či zvyšování sazeb, mohli by podle něj upadnout do depresivní fáze. A to by byl problém.

Přečíst článek

Josef Středula, prezident ČMKOS

Šéf odborů Středula: Ukrajincům pomůžeme. Ale nikdo je nebude pracovně zneužívat

Rozhovor s šéfem odborů Josefem Středulou jsme měli domluvený několik dní dopředu. Chtěli jsme probrat platy, mzdy, inflaci a podobně. Ale v noci vtrhli Rusové na Ukrajinu, a téma se změnilo. V Česku pracuje podle oficiálních údajů asi 180 tisíc Ukrajinců. Ve skutečnosti asi mnohem více. „Aktuální je, že do Česka mohou z Ukrajiny bezvízově přijet lidé, kteří mají biometrické pasy,“ hlásil Středula po schůzce na vládě.  

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Guvernér ČNB Rusnok: Sazby zase půjdou dolů. Nehnal bych se do dlouhých fixací hypoték

Šest let působení guvernéra České národní banky bylo poněkud divokých. Musel se potýkat nejen s dopady covidu na ekonomiku, ale i s rekordní inflací, jakou země jednu generaci nezažila. V červnu ve funkci končí, jeho nástupce určí prezident. Základní sazby, od kterých se odvíjejí třeba ceny hypoték, jsou na rekordní úrovni. Příští rok by podle něj však měl být klidnější. Jisté to však není.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropský komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni

Evropští ministři financí se scházejí v Praze. Recesi lze ještě odvrátit, míní evropský komisař Gentiloni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme