Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putina po anexi Krymu Rusové milovali. Teď je to jiné

Vladimir Putin
ČTK/AP
Tereza Zavadilová
tzv

Ruský prezident Vladimir Putin není po agresi vůči Ukrajině kladným hrdinou ani v Rusku. Nesouhlasí s ním obyčejní lidé a kritizují ho oligarchové, píše CNBC.

Reklama

Když ruský prezident Vladimir Putin v roce 2014 zahájil svou první invazi na Ukrajinu, při které byl anektován Krym, jeho popularita v Rusku prudce stoupla. Ještě v únoru 2014, těsně před invazí na Krym, dosahovala podle nezávislého střediska Levada 69 procent, ale v dubnu 2014 vzrostla na 82 procent - těsně po anexi, připomíná CNBC.

Popularita rostla i navzdory sankcím uvaleným na Rusko - i tehdy přitom rubl vůči dolaru prudce propadl, což mnoha Rusům způsobilo nárůst životních nákladů. Putinův narativ tehdy Rusové přijali - protože na Krymu žila většina obyvatelstva ruského původu. Nyní je to jiné, krvavé napadení sousední země už politici nedokáží jednoznačně vysvětlit.

Rusko se propadá do bídy a izolace - nejen kvůli bezprecendentním finančním sankcím, ale třeba i kvůli vyřazení východní velmoci z kulturních a sportovních institucí a soutěží jako Eurovision Song Contest nebo FIFA.

Dmitrij Peskov

Jen si nás trestejte, jak je libo! Vzkázal Západu mluvčí Kremlu

Sankce nesankce, Rusko bude pokračovat v práci na svých projektech a doufat, že se v Evropě v budoucnu objeví politici, kteří si uvědomují potřebu rozvíjet vztahy s Moskvou, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Přečíst článek

Běžní Rusové kvůli sankcím bolestivě zchudli už přes víkend. Rubl propadl vůči dolaru o 40 procent, což přimělo ruskou centrální banku, aby v pondělí zvýšila úrokové sazby na dvojnásobek, na drtivých 20 procent. Tento krok přiměl zoufalé Rusy, aby stáli ve frontách u bank a bankomatů ve snaze rychle vybrat své peníze. 

Rusové umírají víc než v Čečně

Max Hess, hlavní analytik politických rizik v AKE International, řekl CNBC, že nevěří, že by ruská invaze na Ukrajinu zvýšila Putinovu popularitu, a poznamenal, že „určitě to nebude jako po Krymu.“ „I kdyby to všechno přestalo, už teď se zdá - alespoň na základě ukrajinských čísel - že během invaze na Ukrajinu pravděpodobně zemřelo více Rusů než v čečenském konfliktu v 90. letech,” dodal. 

Podle Hesse je současný konflikt bratovražedná válka, vzhledem k úzkým historickým vazbám mezi sousedy. I proto se na násilí dívají Rusové ambivalentně a v zemi se proti invazi skutečně protestovalo. Politolog byl prý sám šokován, když slyšel od lidí, jak rychle se víra v Putina vypařila.  I Timothy Ash, stratég pro rozvíjející se trhy ve společnosti BlueBay Asset Management, se domnívá, že se Putin, pokud jde o Ukrajinu, „pozoruhodně přepočítal“.

Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Ruský oligarcha Roman Abramovič se podle Bloombergu zbavuje svých londýnských nemovitostí, na přetřes ale přichází i jeho fotbalový klub Chelsea. Švýcarský miliardář Hansjoerg Wyss potvrdil, že jej oslovili, aby klub koupil. Podle televize Sky za něj Abramovič požaduje tři miliardy liber (93 miliard korun).

Přečíst článek

Nejen obyčejní Rusové se na konflikt dívají negativně. Podle CNBC čelí Putin odporu i mezi ruskou elitou. Miliardáři podle Bloombergu kvůli sankcím zchudli o 83 miliard dolarů. Naštvaný je třeba Michail Fridman, který už v pátek napsal, že konflikt je tragédií a krveprolitím. 

„Se současným geopolitickým napětím nemám absolutně nic společného. Nechápu, proč na nás byly uvaleny sankce,“ řekl. Fridman, majitel největší ruské soukromé banky Alfa Bank je ukrajinského původu a jeho rodina v zemi stále žije. „Nedělám politická prohlášení, jsem obchodník se zodpovědností vůči svým mnoha tisícům zaměstnanců v Rusku a na Ukrajině. Jsem však přesvědčen, že válka nikdy nemůže být řešením. Tato krize bude stát životy a poškodí dva národy, které byly stovky let bratry," uvedl. 

Surovinový magnát Oleg Děripaska napsal na sociální síť: „Mír je velmi důležitý! Vyjednávání musí začít co nejdříve!“ Také Oleg Tinkov, miliardář zakladatel Tinkoff Bank, který v současné době podstupuje léčbu rakoviny, označil konflikt za „nemyslitelný a nepřijatelný“ a vyzval státy, aby utrácely peníze na výzkum rakoviny a „ne na válku“.

Roman Abramovič, miliardář a vlastník anglického fotbalového týmu Chelsea, se veřejně nevyjádřil, ale předal správu týmu charitativní nadaci. Údajně se také v pondělí účastnil rozhovorů v Bělorusku poté, co ho Ukrajina požádala o pomoc při dosažení mírového řešení. 

ilustrační foto

Boeing, Exxon nebo Nike. Americké firmy bojkotují Putinovo Rusko

Američtí giganti opouští Rusko. Svoje aktivity tam ukončila těžařská společnost ExxonMobil, Boeing přerušil technickou podporu leteckým společnostem. A své aktivity kvůli invazi na Ukrajinu omezil i Nike, Google, Apple či American Express.

Přečíst článek

Alza v Brně

Do Ruska už nepošleme ani rubl. Čeští prodejci bojkotují ruské zboží, Budvar zastavil export

Čeští obchodníci stahují z nabídky zboží ruského či běloruského původu, případně produkty spjaté s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem. Reagují tím na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek. Vyplývá to z ankety mezi prodejci. A naopak se objevují tuzemské firmy, které zastavují vývoz do Ruska, jako například Budvar.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme