Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé už zase létají. Prodejce letenek Kiwi.com se po čtyřech letech vrátil k zisku

Zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý
ČTK
 ČTK

Český prodejce letenek Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového hospodaření, zisk činil 1,13 milionu eur (28,4 milionu korun). Tržby se podařilo zvýšit o pětinu na 293 milionů eur (7,4 miliardy korun), uvedla mluvčí firmy Daniela Chovancová. Společnost těžila z rostoucího zájmu o cestování.

Reklama

Firma v lednu oznámila propuštění zhruba 200 zaměstnanců z více než 1200. Generální ředitel Oliver Dlouhý to tehdy odůvodnil tím, že jde o nutný krok, pokud má firma zůstat zdravá a prosperující.

„Loni nebývale narostl zájem o cestování, což se pozitivně odrazilo i v růstu kapacit světových aerolinek. Chopili jsme se této příležitosti a v mnoha ohledech se nám podařilo dosáhnout rekordních výsledků jako obsadit 25 milionů míst v letadlech zákazníky z téměř všech zemí na světě," uvedl Dlouhý, který je zároveň spoluzakladatelem firmy.

New York

Češi začínají objevovat svět. Stále častěji cestují do vzdálených a exotických destinací

Češi na letošní rok koupili meziročně o pětinu více letenek do exotických a více než 4000 kilometrů vzdálených destinací, uvádějí prodejci letenek. Ti srovnávali letenky na letošní rok nakoupené loni a letos do 20. února. Nejčastěji hlásili zvýšení zájmu o lety do Spojených států, Vietnamu, Thajska nebo Austrálie.

Přečíst článek

Soudy s Ryanairem

Po propadu v době covidu a po kritice řady zákazníků, kteří s firmou řešili navrácení plateb za zrušené lety, investuje firma do rozvoje technologií a zlepšení zákaznické zkušenosti. Zavádí nové služby a snaží se zrychlovat procesy, například právě vracení peněz zákazníkům. Firma se zároveň snaží prohloubit spolupráci s leteckými společnostmi. Podařilo se jí uzavřít  jednu z klíčových dohod s největšími evropskými aeroliniemi Ryanair, díky níž se přestaly společnosti soudit a začaly spolupracovat. „Věřím, že brzy přijdou i další dohody, což povede ke změnám v našem fungování a podpoří jak naše dlouhodobé cíle, tak i naši hodnotu pro akcionáře,” uvedl Dlouhý.

Nabídka firmy pokrývá 95 procent světové nabídky letů a denně se přes její platformy prodá přes 50 000 míst v letadlech. Vznikla v roce v roce 2012 a v roce 2019 vstoupil do firmy majetkově americký investiční fond General Atlantic, který dnes vlastní 53,5 procenta akcií. Firma se potýkala s propadem poptávky a poklesem zisku především kvůli omezení létání v době covidové pandemie. V roce 2020 činila ztráta rekordní miliardu korun a ještě předloni činila téměř půl miliardy korun.

Češi častěji do exotiky létají z Vídně nebo Mnichova. Je to mnohem levnější než z Prahy

Z pražského letiště podle některých prodejců letenek odlétá čím dál méně Čechů. Roste zájem o odlety z Vídně nebo Mnichova, odkud jsou letenky levnější. Vyplývá to z informací prodejců letenek. Největší meziroční propady zájmu o odlety z pražského letiště zaznamenali prodejci Pelikán a Student Agency Travel.

Přečíst článek

Z Prahy opět začne létat přímý spoj do Číny

Z Prahy opět začne létat přímý spoj do Číny

Praha opět získá přímé spojení s Čínou. Čínská letecká společnost Hainan Airlines obnoví 24. června pravidelné spojení mezi Prahou a Pekingem. Létat bude třikrát týdně. Na Ruzyň se čínský dopravce vrací po více jak čtyřleté přestávce.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme