Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi začínají objevovat svět. Stále častěji cestují do vzdálených a exotických destinací

New York
iStock
 ČTK

Češi na letošní rok koupili meziročně o pětinu více letenek do exotických a více než 4000 kilometrů vzdálených destinací, uvádějí prodejci letenek. Ti srovnávali letenky na letošní rok nakoupené loni a letos do 20. února. Nejčastěji hlásili zvýšení zájmu o lety do Spojených států, Vietnamu, Thajska nebo Austrálie.

Reklama

Převážná část letů, zhruba 70 procent, ale podle většiny prodejců stále směřuje do Evropy. Průměrná délka pobytů ve vzdálených destinacích je podle prodejců více než dva týdny.

Podle ředitele portálu Letuška.cz Josefa Trejbala se poměr cest do Evropy a mimo ni mění také sezonně. V zimě podle něj mimo Evropu směřuje 40 procent letů jejich klientů, v létě méně, 25 procent. Průměrně 70 procent letů prodejce Pelikán míří do Evropy. Do Asie Pelikán prodá 17 procent všech letenek. „Právě Asie loni vzrostla o 60 procent oproti roku 2022,“ uvedla mluvčí prodejce Pelikán Katarína Šuchterová. V Kiwi.com je zatím 77 procent koupených letenek do evropských destinací.

FOTOGALERIE: Umělecká čtvrť Chelsea v New Yorku

Výjimkou je prodejce Student Agency Travel. „Z letenek zakoupených letos do úterý 20. února směřuje do Evropy 40 procent klientů, do dálkových destinací 45 procent klientů a zbylých 15 procent do destinací Blízkého a Středního východu,“ řekla ředitelka prodeje Student Agency Travel Martina Hrnčířová.

Stanislav Zeman, Čedok

Češi si chtějí o zájezdu povídat. Proto rozšiřujeme kamenné pobočky, říká šéf Čedoku Zeman

V roce 2023 Čedok meziročně pětinásobně navýšil provozní zisk EBITDA na 350 milionů korun. Zvýšil tržby o 56 procent na 7,780 miliardy korun a na dovolenou vypravil meziročně o 55 procent více lidí, tedy přes 420 tisíc klientů, což je nejvíce od roku 1989. „O rekordní čísla s obratem 10 miliard korun, nové destinace a nové odletové regiony ze Slovenska ale budeme usilovat i letos. Ocenili bychom, kdyby Česko ale už přešlo na euro,“ prohlásil při zveřejnění výsledků hospodaření firmy její šéf Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Do destinací vzdálených více než 4000 kilometrů prodal portál Letuška.cz meziročně o 20 procent letenek více, prodejce Pelikán o 30 procent a Student Agency Travel o sedm procent. Nárůst Trejbal přičítá navýšení kapacit například u aerolinek Qatar Airways a novým spojům, které spustily China Airlines.

Mezi cestujícími, kteří nakoupili letenky přes Kiwi.com, meziročně nejvíce vzrostl zájem o ostrov Mauricius, o více než 127 procent. O více než 80 procent vzrostl prodejci prodej letenek na Maledivy, do Kambodži a Saúdské Arábie. O polovinu letenek více prodala společnost také na Srí Lanku.

FOTOGALERIE: Dovolená na vietnamském ostrově Phú Quốc

U společnosti Student Agency Travel meziročně nejvíce vzrostl zájem o Nepál, o 155 procent. Následovala Srí Lanka se 70procentním nárůstem, Omán se 40 procenty, Vietnam s 35 procenty, Japonsko s 29 procenty a USA, Kanada a Maledivy s 28 procenty. Největší meziroční propad, o 49 procent, naopak prodejce zaznamenal u Tanzánie. Následovalo Mexiko s 36 procentním propadem, Singapur s 30 procenty nebo Mauricius s 23 procenty. Mírný propad v prodeji měly také jinde oblíbené destinace v Thajsku a Indonésii, o sedm a dvě procenta.

Společnost Pelikán o 54 procent vzrostl prodej letenek do Vietnamu, o čtvrtinu do Jižní Koreje a o 20 procent Japonsko a Mauricius. Dvojnásobný počet letenek prodala společnost do Malajsie a Austrálie.

Gastronomické cestování: Kam za dobrým jídlem?

Jídlo je perfektní motivace pro cestování. Každá kultura má své tradiční pokrmy a nápoje. Koření, suroviny a způsob přípravy - to vše se v místní kuchyni odráží. Vybrali jsme pro vás 4 lokality, kam se vyplatí za jídlem a kulturou vycestovat a objevit nepoznané.

Přečíst článek

Vyšší zájem o letenky do Austrálie vysvětluje Šuchterová cenou letenek. „Ty do Austrálie loni na stránkách Pelikána meziročně klesly o 130 procent. Do Austrálie aktuálně létáme od 18 790 korun za zpáteční letenku,“ řekla.

Průměrná cena zpátečních letenek na lety nad 4000 kilometrů se u Kiwi.com pohybuje nad 15 tisíci korunami. U společnosti Pelikán je to 16 tisíc korun, ceny se podle Šuchterové liší podle jednotlivých destinací. „Aktuální běžné ceny zpátečních letenek do Severní Ameriky jsou kolem 10 tisíc korun, do asijských destinací kolem 15 tisíc korun," uvedl za portál Letuška.cz Trejbal. Hrnčířová jako příklad za Student Agency Travel uvedla 15 661 korun za zpáteční letenku do thajského Bangkoku nebo 18 292 korun do New Yorku.

Do vzdálených destinací si cestující letenky objednávají s větším předstihem. Více než čtvrtina cestujících se Student Agency Travel a Kiwi.com si letenku do vzdálené destinace koupila více než tři měsíce předem. Proti loňskému roku si čeští cestovatelé podle dat Kiwi.com rezervují letenky na letošní rok průměrně o deset dní dříve. Pelikán loni zaznamenal dřívější nákup až o čtyři měsíce předem. „Nyní probíhá sezona exotických destinací, Češi kupují letenky s dvou až tříměsíčním předstihem,“ řekla za prodejce Šuchterová.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Amstredam

Revoluce v ubytování přichází do Česka. Zákazník soutěží s cenou, kterou je ochoten za pokoj zaplatit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme