Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace, covid, válka na Ukrajině a teď čínské lockdowny. Co je moc, to je moc, žehrají Apple či Starbucks

Starbucks v Praze na Václavském náměstí
Dušan Kütner / Newstream
Dušan Kütner
duk

Velké americké a další nadnárodní firmy v čele s Applem, Starbucks či Estee Lauder oznámily, že musí revidovat své výhledy na ekonomické výsledky pro letošní rok, protože po dvouletých peripetiích s proticovidovými opatřeními, aktuální rekordní inflací nejen v USA a dopady ruské invaze na Ukrajinu jsou další ranou pro jejich byznys čínské lockdowny, napsal server CNBC.

Reklama

Starbucks, Apple a další velké nadnárodní společnosti kótované na burzách v USA varovaly ve svých čtvrtletních hospodářských zprávách před dopady čínských tvrdých proticovidových omezení na jejich podnikání. Firmy v posledních dnech uvedly, že vliv čínských lockdownů, při kterých úřady zavírají i mnohamilionová města v Číně, zasáhne celý jejich byznys, napsala CNBC.

Jerome Powell, šéf Fed

Nejvyšší růst sazeb za 22 let. Fed brojí proti inflaci a úroky zvyšuje o půl procenta

Americká centrální banka (Fed) rozpoutala úrokovou bitvu proti pádící inflaci. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 50 bazických bodů do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. To představuje nejagresivnější navýšení od roku 2000, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Od března pevninská Čína bojuje s propuknutím vysoce přenosné omikronové varianty pomocí značných uzamykání oblastí a měst a cestovních omezení. Stejná strategie pomohla zemi rychle se vrátit k růstu v prvotním covidovém roce 2020. Zatím poslední lockdown ve čtyřiadvacetimilionové Šanghaji ale trvá déle než měsíc a jen s mírným pokrokem směrem k obnovení provozu v tamních podnicích, které Peking dočasně uzavřel.

Mezinárodní korporace se tak musí vypořádat s řadou dalších výzev, od vysoké inflace v USA – nejvyšší za 40 let – a silného dolaru až po rusko-ukrajinskou válku. Čína je však důležitou výrobní základnou a spotřebitelským trhem, na který se ve snaze vyhnout dopadům inflace, covidu ve světě a ruské invaze na Ukrajinu mnoho společností zaměřilo pro svůj budoucí růst.

Starbucks: Rušíme odhady pro letošní rok

Společnost Starbucks uvedla, že její tržby v Číně klesly v prvním čtvrtletí o 23 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. To je zásadní rozdíl oproti očekáváním analytiků, kteří predikovali růst o 0,2 procenta.

Podmínky v Číně jsou takové, že prakticky nemůžeme předvídat naši výkonnost v Číně v druhé polovině roku, uvedl prozatímní generální ředitel Starbucksu Howard Schultz.

Schultz rovněž upozornil na další nejistoty plynoucí z rostoucí inflace ovlivňující investiční plány společnosti. Kávový gigant proto pozastavil své odhady pro zbytek fiskálního roku a zbývající dvě čtvrtletí.

Lockdown v Šanghaji obere Apple až o osm miliard dolarů

Navzdory tomu, že téměř všechny montážní závody Applu v Šanghaji obnovily výrobu, firma uvedla, že lockdown pravděpodobně sníží tržby v aktuálním čtvrtletí o čtyři až osm miliard dolarů – podstatně více než v posledním čtvrtletí. Druhým faktorem je pokračující nedostatek čipů, uvedl management 28. dubna při oznamování čtvrtletních výsledků.

Česká národní banka, ilustrační foto

5,75! ČNB opět šokovala, sazbu zvedla o 0,75 procenta

Česká národní banka dál vede bitvu proti rostoucí inflaci. Základní úrokovou sazbu zvýšila o nadstandardních 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta, oznámila to mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Přečíst článek

„Vývoj covidu je obtížné předvídat,” řekl generální ředitel Tim Cook. Pandemie je podle něj také důvodem nižší spotřebitelské poptávky v Číně.

DuPont: Nevyhneme se snížení marží

Společnost DuPont, která prodává speciální produkty pro více odvětví, jako jsou lepidla a stavební materiály, v úterý oznámila prognózu pro druhé čtvrtletí, a to nižší, než jsou odhady analytiků.

„Očekáváme vliv klíčových vnějších nejistot, konkrétně odstávek související s covidem v Číně, dále se ztíží podmínky v dodavatelských řetězcích, což povede ke zpomalení růstu objemu a postupnému snižování marže ve druhém čtvrtletí 2022,“ řekla finanční ředitelka společnosti DuPont Lori Kochová ve zprávě, která alespoň uvádí, že „základní poptávka nadále zůstává pevná“.

Dva závody DuPont v Číně přešly v březnu do režimu úplného lockdownu a očekáváme, že budou plně znovu otevřeny do poloviny května, řekla Kochová. Uvedla také, že v oblasti elektroniky neschopnost získat suroviny z Číny přinutila některé továrny běžet na nižší výkon, což ovlivní marži ve druhém čtvrtletí.

Outlet Zalanda v německém Hannoveru

Lukáš Kovanda: Zalando padá do ztráty, protože lidé méně nakupují. Mohou se ale „utlouct“ po slevách

Lidé mají kvůli inflaci méně peněz, takže přestávají nakupovat oblečení a obuv střední cenové kategorie, plyne z dnes zveřejněných údajů společnosti Zalando. Ta je největším provozovatelem e-shopů s oblečením a obuví v Evropě, od roku 2018 působí také v Česku.

Přečíst článek

Společnost očekává ve druhém čtvrtletí tržby ve výši 3,2 až 3,3 miliardy dolarů, což je mírně pod odhadem 3,33 miliardy dolarů, který předpověděla analytická společnost FactSet. Zisk na akcii ve výši 70 až 80 centů ve druhém čtvrtletí je rovněž nižší než 84 centů odhadovaných společnosti FactSet.

Estee Lauder: Snižuje výhled na fiskální rok

Navzdory silnému třetímu čtvrtletí ve finančním roce 2022 kosmetická společnost Estee Lauder snížila svůj celoroční výhled kvůli covidovým kontrolám v Číně a inflaci. „Obnovení případů covid-19 v mnoha čínských provinciích vedlo k omezením, která mají zabránit dalšímu šíření viru,“ uvedla společnost v úterní zprávě.

Turecká lira (ilustrační foto)

Smutný rekord. Inflace v Turecku vzrostla o desítky procent, nejvíce za 20 let

Míra inflace v Turecku v dubnu vystoupila na 69,97 procenta a je na dalším maximu za více než 20 let. K růstu přispěly zejména vysoké ceny za dopravu a také drahé potraviny, oznámil turecký statistický úřad. Před rokem byla inflace mírně nad 17 procenty.

Přečíst článek

„Následně byly dočasně omezeny možnosti maloobchodního provozu, cestování a distribuce,“ podotkla společnost. „Distribuční zařízení společnosti v Šanghaji fungovala s omezenou kapacitou pro splnění objednávek kamenných a online obchodů od poloviny března 2022,“ dodala firma.

Nové odhady pro fiskální rok, který končí 30. června, předpokládají růst tržeb mezi sedmi a devíti procenty, což je výrazně pod očekáváním FactSetu v podobě nárůstu ve výši 14,5 procenta. Prognóza Estee Lauder o zisku 7,05 až 7,15 dolaru na akcii je rovněž nižší než 7,57 dolaru na akcii očekávané analytiky.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme