Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

software - informace o tématu

Lukáš Kovanda ke kauze Microsoft. Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly

Microsoft viní z pátečního největšího IT výpadku dějin Evropskou unii. Koncem předminulého desetiletí hrozilo americké firmě vyšetřování a tučné pokuty ze strany Evropské unie, a to kvůli údajně nesoutěžnímu jednání (přeloženo: systémy Windows plnily svoji roli dostatečně spolehlivě, takže běžní uživatelé neměli moc důvod hledat alternativy). Takže roku 2009 raději s Bruselem uzavřela dohodu, že bude sdílet své rozhraní API pro klientské a serverové operační systémy Windows s vývojáři bezpečnostního softwaru třetích stran.

Přečíst článek

Lháře odhalí umělá inteligence snáze než člověk, ale pořád to nestačí

Přečíst článek

Startup Apify od investorů získal dalších 70 milionů

Společnost Apify, která provozuje platformu pro automatizované stahování dat z webových stránek, získala investici 70 milionů korun, kterou využije na marketing, vývoj produktu a na růst vývojářské komunity.

Přečíst článek
Karel Komárek

Komárkova KKCG bude digitalizovat Evropu

Český miliardář Karel Komárek zvýšil své sázky v IT sektoru. Díky několikamiliardové akvizici německé softwarové společnosti Avenga se stal výrazným hráčem na poli digitální transformace Evropy.

Přečíst článek
Francouzská technologická společnost Atos

Francouzská firma Atos chce po Křetínském miliardy navíc za svou divizi

Francouzská softwarová společnost Atos požaduje po českém miliardáři Danielu Křetínském za převzetí své divize Tech Foundations o půl miliardy eur, v přepočtu přes 12 miliard korun, v hotovosti více, než se původně předpokládalo. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Přečíst článek
Čtvrtletní zisk Siemensu překonal odhady, čeká ale zpomalení růstu tržeb

Siemens zvýšil zisk na rekordních 3,4 miliardy eur a plánuje vstup své divize na burzu

Německý průmyslový koncern Siemens ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil zisk o sedm procent na rekordních 3,4 miliardy eur, tedy asi 83 miliard korun, a překonal odhady. Příští rok ale čeká zpomalení růstu tržeb.

Přečíst článek

Nástupce Avastu zvýšil tržby o třetinu. A má přes půl miliardy uživatelů

Antivirová firma Gen Digital, která vznikla spojením českého Avastu a americké NortonLifeLock, zvýšila v prvním fiskálním čtvrtletí končícím 30. června tržby o 34 procent na 946 milionů dolarů, tedy v přepočtu téměř 21 miliard korun. Zisk klesl o 5,5 procenta na 189 milionů dolarů, tedy asi 4,2 miliardy korun.

Přečíst článek
Oliver Blume, šéf Porsche, při IPO značky na burze ve Frankfurtu

Porsche hodlá zvýšit své marže. Investuje půl bilionu do softwaru

Německý výrobce luxusních sportovních automobilů Porsche v nadcházejících letech investuje přes 20 miliard eur (474 miliard korun) do elektrifikace a softwaru. Své modely, včetně plánovaného sportovně-užitkového vozu (SUV) Cayenne, chce vybavit špičkovými technologiemi, aby zvýšil marže. Na první výroční valné hromadě Porsche od loňského vstupu na burzu to řekl šéf automobilky Oliver Blume (na snímku).

Přečíst článek
Karel Komárek

Aricoma z Komárkovy skupiny KKCG koupila pražskou vývojářskou firmu Syscom Software

Technologická skupina Aricoma patřící pod skupinu KKCG Karla Komárka koupila vývojářskou firmu Syscom Software (SSW). Ta se specializuje na vývoj softwaru na zakázku pro státní správu. V současnosti zaměstnává 80 expertů. Oznámila to Aricoma, cenu transakce ale nesdělila.

Přečíst článek
Nasdaq chystá největší akvizici. Bude jí softwarová firma Adenza

Nasdaq chystá největší akvizici. Bude jí softwarová firma Adenza

Americká burzovní společnost Nasdaq převezme firmu Adenza, která se zaměřuje na software pro finanční podniky. Soukromé investiční společnosti Thoma Bravo za ni zaplatí 10,5 miliardy dolarů, v přepočtu 231 miliard korun, a to částečně v penězích a částečně v akciích. Pokud se dohodnutá transakce uskuteční podle plánu, bude podle listu The Wall Street Journal největší akvizicí v historii Nasdaqu.

Přečíst článek
Rupert Stadler, bývalý šéf Audi se u soudu dozná z podvodu v kauze dieselgate

Bývalý šéf Audi se chce doznat v kauze dieselgate. Vyhne se tím vězení

Bývalý šéf německé automobilky Audi Rupert Stadler je v kauze falšování dieselových emisí připraven přiznat se k podvodu výměnou za podmíněný trest a finanční postih.

Přečíst článek
IBM přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence

A je to tady. IBM stopne nábor lidí, které vystřídá umělá inteligence

Americká technologická společnost International Business Machines (IBM) přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence. Podle šéfa firmy Arvinda Krishny dokáže nahradit až třetinu ze stávajících 26 tisíc pracovníků, kteří nejsou v přímém kontaktu se zákazníkem.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme