Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I Agrofert doběhly drahé energie. Odstaví závod v Hodicích na Jihlavsku

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově
ŠJů / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zemědělci, potravináři, chovatelé a celý zpracovatelský průmysl se prohýbá pod vysokými cenami energií. Vláda pro ně přichystala pomoc. K některým ale nedorazila včas. První oběť drahých energií z řad potravinářských závodů už hlásí i gigant Agrofert. Odstaví výrobu masného závodu v Hodicích na Jihlavsku.

Reklama

Koncern Agrofert má v plánu konzervovat v nejbližších týdnech provoz v Hodicích na Jihlavsku, kde v roce 1967 vznikl první salám Vysočina. Jako první zprávu přinesl server iDNES.cz. Záměr zdůvodnila mluvčí koncernu Lucie Bukovanská vysokými cenami energií. Zaměstnanci podle ní dostali nabídku pracovat v závodech v Krahulčí a ve Studené, kam by je koncern převážel na své náklady. Počet lidí, jichž by se opatření týkalo, neupřesnila.

„Mohu potvrdit, že z důvodu vysokých cen energií budeme nuceni zakonzervovat provoz v Hodicích. Věříme však, že ho budeme moci znovu spustit. Nyní vyčkáváme, s jakými opatřeními přijde vláda. Pokud přijde s rozumným zastropováním cen energií, k zastavení výroby nebudeme muset přistoupit,” uvedla mluvčí pro server. Podle ní se problém s vysokými cenami energie týká prakticky všech výrobců potravin v ČR.

Plyn, ilustrační foto

Dušan Janovský: Dilema bezohledného strávníka aneb S energií je nutno šetřit, ne ji dotovat

Současná situace na trhu s energiemi v Evropě připomíná situaci, kdy v restauraci kamarádi platí společný oběd dohromady rovným dílem. Kdo si objedná levné jídlo, chová se iracionálně, protože sice zaplatí hodně, ale dobře se nenají. Proto je racionální objednat pro sebe drahé jídlo, což nakonec učiní všichni. Podobně i v současné energetické situaci v Evropě mají státy možnost domluvit se na úsporách. To ale neudělají, protože racionální je partnery zradit a nákup plynu dotovat. Plyn tak budou dotovat všichni, žádný plyn ani elektřina navíc tím nevznikne – jen si státy vyprázdní rozpočty, míní programátor a analytik Dušan Janovský.

Přečíst článek

V Krahulčí u Telče na Jihlavsku sídlí výrobce uzenin Krahulík-Masozávod Krahulčí, který stejně jako společnost Mafra vlastnící server iDNES.cz spadá pod koncern Agrofert. Na firemním webu Krahulík uvádí, že do jeho portfolia přibyla značka Vysočina Hodice v roce 2009 a Masna Studená v roce 2012.

Server uvedl, že současnou situaci podle Českého svazu zpracovatelů masa nezvládly už tři středně velké firmy z oboru maso a uzeniny, několik dalších konec zvažuje. Podle jeho informací mimo jiné skončila například firma Jatky Sojka. Problémy mají podle serveru iDNES.cz také mlynáři, pekaři, sladovníci nebo chovatelé drůbeže.

Vláda v pondělí oznámila, že domácnosti a živnostníci zaplatí za silovou elektřinu maximálně 6000 korun za megawatthodinu (MWh) včetně DPH, plyn bude stát maximálně 3000 korun za MWh včetně DPH. Jde o opatření proti rekordně vysokým cenám energií. Ve středu vláda rozhodla, že velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci od listopadu čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Stát podpoří osm tisíc tuzemských, energeticky náročných firem 30 miliardami korun

Velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci podle premiéra Petra Fialy (ODS) od 1. listopadu čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun. Řekl to po jednání vlády. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvedlo, že výzvu se všemi požadavky vypíše do konce letošního roku. Vláda také schválila prodloužení snížení spotřební daně z nafty o 1,50 koruny na litr do konce příštího roku.

Přečíst článek

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově

Chemie a zemědělství vytáhly loňský zisk Agrofertu na téměř šest miliard korun

Koncernu Agrofert loni meziročně stouply konsolidované tržby o 15 procent na 184,8 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl o více než polovinu na 5,8 miliardy korun ze 3,8 miliardy korun v roce 2020. Za růstem tržeb je podle holdingu hlavně zvýšení prodejních cen v chemickém segmentu v reakci na významné zvýšení vstupních nákladů a za růstem zisku hlavně zlepšení hospodaření v segmentech chemie a zemědělství, uvedl mluvčí koncernu Pavel Heřmanský.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

vysoké účty

S předválečnými cenami za energie už nepočítejte. Tolik zlevnit nemůžeme, vzkazují energetici

Přečíst článek

Zastropování cen energií pro velké podniky přichází. Hrozí „maďarský scénář“?

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme