Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chemie a zemědělství vytáhly loňský zisk Agrofertu na téměř šest miliard korun

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově
ŠJů / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
 ČTK

Koncernu Agrofert loni meziročně stouply konsolidované tržby o 15 procent na 184,8 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl o více než polovinu na 5,8 miliardy korun ze 3,8 miliardy korun v roce 2020. Za růstem tržeb je podle holdingu hlavně zvýšení prodejních cen v chemickém segmentu v reakci na významné zvýšení vstupních nákladů a za růstem zisku hlavně zlepšení hospodaření v segmentech chemie a zemědělství, uvedl mluvčí koncernu Pavel Heřmanský.

Reklama

Do února 2017 vlastnil koncern někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

Objem bankovních a jiných úvěrů Agrofertu se meziročně téměř nezměnil. Zhruba tři čtvrtiny úvěrů v celkové výši 33,3 miliardy korun jsou v cizích měnách, hlavně v eurech. Holding loni investoval v Česku 6,5 miliardy korun. Ve všech zemích, kde působí, byl celkový objem investic 9,9 miliardy korun. Největší část investic, celkem 4,4 miliardy korun, směřovala do chemického průmyslu.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Česko má za Babišův střet zájmů a chyby v dotacích platit 85 milionů korun

Evropská komise (EK) vystavila Česku pokutu. Za pochybení v čerpání zemědělských dotací má zaplatit přes 85 milionů korun. V částce je zahrnuta sankce kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), upozornil server iROZHLAS.cz.

Přečíst článek

Holding chce letos investovat více než loni, plánuje převážně dokončení větších projektů z minulých let, jako je například rozšíření chovu skotu v Petrovicích nebo modernizace porcování kuřat v Modřicích.

Agrofert také na začátku června oznámil, že podal závaznou nabídku na akvizici dusíkové divize rakouské chemičky Borealis za 810 milionů eur (téměř 20 miliard korun). Skupina by tak mohla své aktivity rozšířit na nové trhy. Distribuční síť divize působí například ve Francii, Španělsku nebo v jihovýchodní Evropě.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Koncern měl loni téměř 31 tisíc zaměstnanců, v Česku zaměstnával 21 073 lidí. Podle předsedy představenstva koncernu Zbyňka Průši byl loňský rok náročný kvůli dopadům pandemie koronaviru. „Investovali jsme do ochranných pomůcek a testovali i nad rámec požadavků daných státem. Nedošlo tak k přerušení žádného z provozů v souvislosti s pandemií a nikoho jsme kvůli negativním ekonomickým dopadům covid-19 nemuseli propustit,“ doplnil. Letos představenstvo očekává kvůli výraznému nárůstu cen surovin a energií pokles výkonnosti hlavně v segmentu potravinářství.

U firem z ostatních segmentů očekává vedení koncernu udržení nebo maximálně mírné zhoršení výkonnosti oproti loňskému roku. Podle Průši bude záležet hlavně na ochotě trhu akceptovat zvýšené ceny výrobků všech společností souvisejících s velkým nárůstem vstupních nákladů.

Areál společnosti Borealis v rakouském Linzi

Agrofert za 20 miliard kupuje rakouskou chemičku Borealis, sází na distribuci výroby přes Dunaj

Skupina Agrofert závazně nabídla za dusíkovou divizi rakouské chemičky Borealis 810 milionů eur (bezmála 20 miliard korun). Informovala o tom rakouská společnost, která spadá pod skupinu OMV. Transakce ještě musí získat souhlas rakouského antimonopolního úřadu.

Přečíst článek

Koncern sdružuje téměř 200 firem. Působí v chemickém průmyslu, zemědělství a potravinářství. Kromě toho vlastní také lesnické společnosti, podniká také v segmentu pozemních technologií a technice, logistice, dopravě či v médiích.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme