Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Garáže to neunesou. Elektromobilita a stále větší auta trápí hasiče i majitele budov

Garáže to neunesou. Elektromobilita a stále větší auta trápí hasiče i majitele budov
Profimedia
Denisa Holajová
dna

Stoupající počty elektromobilů a tlak Evropské unie na přechod od spalovacích motorů k autům s nulovými emisemi staví před ožehavý problém nejen záchranné složky kvůli případnému hašení hořících baterií v garážích, ale také developery a majitele parkovacích domů či nemovitostí s podzemním parkováním.

Reklama

Problémem není jen rychle rostoucí počet elektromobilů a s tím související potřeba dobíjecích stanic. Londýnský Institut konstrukčních inženýrů vedle toho upozorňuje na komplikace související s tím, že řídíme stále těžší auta. Podle jeho údajů se průměrná hmotnost vozidla zvýšila z 1,5 tuny v roce 1974 na nynější téměř dvě tuny. Vyšší hmotnost jde na vrub jak elektrických a hybridních baterií, tak i větších vozů, píše server CNBS.

„Registrujeme rostoucí počet SUV, velkých výkonných vozů - fosilních i bateriových - a pick-upů, které jsou velmi těžké," uvedl Chris Whapples z Institutu konstrukčních inženýrů. „Vyšší zatížení a měnící se požadavky na požární bezpečnost musí brát v potaz nejen nová parkoviště, ale také ta už stávající," upozornil.

Kumulativní zatížení garáží vozy s vysokou hmotností může představovat problém pro statiku objektu. Proto bude podle Institution třeba v budoucnu prověřit statiku garáží a tam, kde není konstrukce dostatečná, ji bude třeba posílit.

Pokud by se tato možnost ukázala jako nepřiměřeně nákladná, Whapples navrhuje, aby vozy bylo možné případně zkontrolovat před vstupem do těchto garáží. Dalším možným řešením by mohlo být to, že „těžké váhy“ zůstanou v přízemí.

Škoda Enyaq IV

Kolik stojí ojetý elektromobil? V průměru přes milion

Průměrná cena ojetých elektromobilů v Česku již druhý rok stagnuje na 1,1 milionu korun. To je 3,5 krát více, než je průměrná cena ojetých aut na českém trhu. Ojeté vozy s hybridním pohonem stojí v průměru 977 tisíc korun. Vyplývá to ze statistik portálu TipCars.

Přečíst článek

Baterie se musí chladit

Co se týká elektromobilů, tak další obavy vyvolává požární bezpečnost. I když jejich požáry nejsou běžné, hašení bývá náročné. „Uhašení požáru elektromobilu je velmi, velmi obtížné – zvlášť pokud je baterie v plamenech,“ uvedl Whaples.

Debaty o tom, jak se parkoviště a garáže musí změnit, aby vyhovovaly novým typům a velikostem vozidel, přesahují hranice Britských ostrovů. Letos v únoru Evropská komise zřídila pracovní skupinu zaměřenou na vývoj související s „požárně bezpečným rozmístěním dobíjecích stanic v krytých parkovacích garážích“.

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) se v roce 2022 prodalo více než 10 milionů elektromobilů – toto číslo zahrnuje plug-in hybridní a bateriové elektrické vozy. Organizace odhaduje, že téměř jeden z pěti nových automobilů prodaných v letošním roce bude elektrický.

lexus rx450

Test: Dobíjecí hybrid potěší ty, co se úplně nechtějí vzdát spalovacího motoru

Zdá se, že fandům spalovacích motorů zvoní hrana. Pro někoho, kdo se zatím ale nechce úplně vzdát spalovacího motoru a zároveň po městě jezdit bezemisně, jsou plug-in hybridy správnou volbou. Jedním takovým je i nový Lexus RX450h+, nebo jeho soupeři BMW X5, Mercedes-Benz GLE či Rover Sport.

Přečíst článek

V Česku zatím bez pravidel

V českém právu zatím jasná pravidla pro parkování elektromobilů stále chybí. V roce 2021 vydalo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru (GŘ HZS) metodické doporučení, které se týká rizik požární bezpečnosti. Podle developerů kancelářských i rezidenčních budov však toto doporučení jde proti dosavadním postupům při projektování. Vadí jim zejména rozšíření parkovacích stání s nabíječkou na 3,5 metru, tedy na současnou rozlohu stání pro hendikepované.

Loni na jaře pak vznikl návrh normy, která má upravovat bezpečnostní standardy v garážích. Patří mezi ně například povinnost používat materiál, který odolá požáru více než 90 minut, nutná přítomnost hasicích zařízení se stálým přívodem vody či termokamery směřující na každé dobíjecí místo a monitorující aktuální teplotu. Dosud však návrh nebyl schválen.

Vládo, probuď se! Bez boomu dobíjecích stanice nebude elektromobilita, varují německé automobilky

Vládo, probuď se! Bez boomu dobíjecích stanice nebude elektromobilita, varují německé automobilky

Německé automobilky Volkswagen a Mercedes-Benz vyzývají německou vládu k větší podpoře výstavby dobíjecích stanic pro elektromobily. Rozvoj dobíjecí infrastruktury je podle nich potřebný k rychlejšímu přechodu od automobilů se spalovacími motory k elektromobilům.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme