Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kolik stojí ojetý elektromobil? V průměru přes milion

Škoda Enyaq IV
Škoda Auto
 ČTK

Průměrná cena ojetých elektromobilů v Česku již druhý rok stagnuje na 1,1 milionu korun. To je 3,5 krát více, než je průměrná cena ojetých aut na českém trhu. Ojeté vozy s hybridním pohonem stojí v průměru 977 tisíc korun. Vyplývá to ze statistik portálu TipCars.

Reklama

„V letošním roce došlo hned několikrát ke snížení cen předního výrobce elektromobilů Tesla, který takto reaguje na rozšiřující se nabídku konkurenčních výrobců. Dalo by se očekávat, že se následkem toho budou dále snižovat i ceny ojetých elektromobilů a dalších alternativ. K tomu však zatím nedochází,“ uvedl ředitel TipCars Marek Knieža.

Důvodem udržení cen přitom může být malé opotřebení prodávaných aut s alternativním pohonem, alespoň pokud jde o stav tachometru. Průměrný nájezd u inzerovaných ojetých elektromobilů je 27 tisíc kilometrů, u hybridů pak 47 tisíc. U aut se spalovacím motorem je to o 100 tisíc kilometrů více.

Hybridy a luxus?

Vliv na ceny může mít také celková nabídka na trhu, která se v posledních třech měsících mírně zúžila, takže si inzerenti méně konkurují. Zatímco loni ke konci srpna bylo v nabídce 4793 elektromobilů a hybridů, o rok později jich bylo 4268.

„Lokálně jsou automobily s hybridním pohonem pořád vnímány tak trochu jako luxusní zboží, postupně si ale i Češi zvykají a zajímají se o ně čím dál více,“ dodal Knieža.

lexus rx450

Test: Dobíjecí hybrid potěší ty, co se úplně nechtějí vzdát spalovacího motoru

Zdá se, že fandům spalovacích motorů zvoní hrana. Pro někoho, kdo se zatím ale nechce úplně vzdát spalovacího motoru a zároveň po městě jezdit bezemisně, jsou plug-in hybridy správnou volbou. Jedním takovým je i nový Lexus RX450h+, nebo jeho soupeři BMW X5, Mercedes-Benz GLE či Rover Sport.

Přečíst článek

Nejčastěji inzerovanými vozy na bateriový pohon jsou dlouhodobě značky Toyota, BMW a Lexus. U Toyoty jde přitom převážně o hybridní automobily, nejčastěji model Toyota Corolla, který lze aktuálně pořídit od 396 tisíc do jednoho milionu korun v závislosti na roku výroby, stavu tachometru, výbavě a dalších parametrech. U značky BMW převládají elektromobily, převážně model BMW i3, jehož ceny se pohybují od 280 tisíc do 1,25 milionu. Značka Lexus je zastoupena zejména svým modelem hybridního automobilu RX 400h. Jeho cena může šplhat i přes dva miliony.

Studenti z ETH Zurich a Lucerne University ve Švýcarsku postavili elektromobil, který umí zrychlit více než gepard a vůz formule 1. Z nuly na sto zrychlí pod vteřinu.

VIDEO: Nový světový rekord. Nejrychlejší elektromobil má lepší start než gepard i vůz formule 1

Studenti ETH Zurich a University of Lucerne postavili elektromobil, který má zrychlení větší než gepard či vozy formule 1. Překonali tak světový rekord a byli zapsání do Guinnessovy knihy. Jak vypadaly přípravy i samotná jízda, na to se podívejte níže ve fotogalerii a v oficiálním videu tvůrců monopostu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme