Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Frustrující zjištění. Kostičky lega z recyklovaného plastu by klimatu škodily více než „neekologické”

Frustrující zjištění. Kostičky lega z recyklovaného plastu by klimatu škodily více než “neekologické”
Pixabay
 ČTK

Dánský výrobce stavebnic Lego vzdal plán vyrábět kostičky z recyklovaných plastových lahví. Společnost uvedla, že podle jejích propočtů by přechod na recyklovaný materiál ve výsledku vedl k vyšším uhlíkovým emisím než setrvání u současného výrobního postupu. Informoval o tom deník The Guardian.

Reklama

Lego začalo zkoumat možnosti přechodu na recyklovaný plast PET už v roce 2021. V současnosti se kostičky Lego vyrábějí převážně na základě plastu ABS, který se produkuje z ropy. Na jeden kilogram takovéhoto plastu přitom padnou asi dva kilogramy ropy.

Češi jsou hračičkové. Lego je baví i jako dospělé, jen se tím nechlubí, říká event manažerka Lega

Lego je pro lidi každého věku. Pro dospělé je to forma odreagování se od každodenních povinností a starostí. Češi ale mají všeobecně trochu problém s přiznáním, že je ikonická stavebnice baví i v dospělosti. Podle manažerky společnosti Andrey Faflíkové je může brzdit strach z odsouzení, že se chovají dětinsky anebo i nedostatek tvůrčí nebo kreativní sebedůvěry. „Což je velice zbytečné a je to velká škoda,“ říká v rozhovoru Andrea, která v Legu pracuje desátým rokem a je odpovědná za strategii interní a externí komunikace a eventů v regionu REEMEA zaštiťující země střední a východní Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Přečíst článek

Výroba kostiček z recyklovaného plastu PET by však byla natolik odlišná od dosavadních postupů, že by se v továrnách dánské společnosti muselo změnit vše od základu. „Je to jako kdybyste se snažili vyrobit kolo ze dřeva namísto z oceli," přiblížil Tim Brooks, který má v Legu na starosti otázky udržitelnosti.

Firma testovala stovky materiálů

Materiál PET je podle něj totiž měkčí a musely by se k němu přidat další složky, které by zajistily jeho odolnost. Na zpracování takovýchto materiálů by pak bylo zapotřebí větší množství energie.

hračky, ilustrační foto

Dospělí si začali za covidu více hrát. Hračkáři jim vytvářejí nové produkty i služby

Ve snaze ulevit si od stresu se Elizabeth Hulanicková během pandemie covidu-19 vrátila ke svým dětským hračkám. Spolu s kolegy si kupuje stavebnice firmy Lego a z kostiček si staví na kancelářském stole. Znovu si hraje i s inteligentní plastelínou a přiznává, že ji tvárná a hopsavá gumová hmota, která mění barvy, uklidňuje, píše agentura AP.

Přečíst článek

Ve výsledku by byla uhlíková stopa vyšší. Je to frustrující," uvedl Brooks. Generální ředitel společnosti Niels Christiansen k tomu listu Financial Times řekl, že jeho společnost otestovala „stovky materiálů", ale nenašla žádný „magický", který by otázku udržitelnosti vyřešil.

Podle Christiansena to ale neznamená, že by Lego vzdalo environmentální snahy. Společnost hodlá významně navýšit investice do udržitelnosti a zkoumat mimo jiné i možnost přidávání recyklovaných materiálů k plastu ABS.

video

Nákup lega může být hravý zážitek i pro dospělé, ocenili inspektoři soutěže Visa Czech Top Shop

Letošní, již třetí, ročník soutěže Visa Czech Top Shop otevřel svou lednovou výhrou LEGO® Store na pražském Chodově. U prodejny inspektoři soutěže ocenili, že není jen obyčejným místem, kde se prodává stavebnice, ale rájem pro milovníky těchto barevných kostiček. Prodejna bodovala nejen díky unikátnímu konceptu, ale také díky užití digitálních technologií, výbornému personálu nebo lokálním referencím na českou kulturu. Newstream je mediálním partnerem soutěže.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme