Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lego jako nedostupné zboží. Dánský výrobce se stahuje z Ruska

Lego, domek z lega
Pixabay
 ČTK

Dánský výrobce stavebnic Lego se v důsledku války na Ukrajině rozhodl přerušit své obchodní aktivity v Rusku. Firma uvedla, že ukončí spolupráci se společností Inventive Retail Group (IRG), která v Rusku vlastní a provozuje 81 prodejen značky Lego, informovala agentura AFP.

Reklama

Společnost Lego se podle mluvčího „rozhodla na neurčitou dobu ukončit své obchodní aktivity v Rusku“. Firma už v březnu pozastavila dodávky do Ruska, tamní prodejny značky Lego provozované firmou IRG však mohly zůstat otevřené a pokračovat v prodeji zásob.

Aktivity v Rusku již v reakci na válku na Ukrajině omezila či přerušila řada západních podniků, včetně výrobců automobilů, maloobchodníků či technologických společností.

Začátkem května zařadilo Rusko produkty společnosti Lego na seznam zboží, které lze do Ruska dovážet ze zahraničí bez souhlasu majitele ochranné známky. Na seznamu jsou také telefony od firem Apple a Samsung, významné automobilové značky nebo herní konzole.

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

Úvěry z padlé Sberbanky nakonec nikdo nechce

O úvěrové portfolio Sberbank CZ nakonec nikdo z původních tří uchazečů neprojevil zájem. Uvedl to server Lidovky.cz, podle kterého se ucházely o odkup aktiv Sberbank CZ investiční skupina PPF se svou Air Bank, Česká spořitelna a ČSOB. Závaznou cenovou nabídku ale nakonec žádný ze zájemců nepodal.

Přečíst článek

Společnost Lego je podle objemu tržeb největším výrobcem hraček na světě, známá je hlavně svými barevnými plastovými stavebnicemi. Podnik založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen a pojmenoval ho podle dánských slov „leg godt“, což znamená „hezky si hrajte“.

Jeden ze závodů společnosti Lego je ve středočeském městě Kladno, provoz tam zahájil v roce 2000. V kladenském závodě se stavebnice dekorují, kompletují se menší díly a balí.

Nord Stream 1

Jedna turbína může rozhodnout o tom, zda Česko letos padne do recese

V současnosti nejsledovanějším a nejdiskutovanějším průmyslovým zařízením světa je bezesporu jedna konkrétní turbína, co odešla na údržbovou opravu do kanadského Montrealu. Poslal ji tam Gazprom, ruský plynárenský gigant, jejž ovládá Kreml. Jenže turbína nemůže zpět do Ruska. Kanada totiž v červnu zavedla sankce na ruský ropný a plynárenský průmysl, které znemožňují export právě takových zařízení do Ruska.

Přečíst článek

Dánská vlajka

Dánsko je poprvé nejvíce konkurenceschopnou zemí, Česko na dosud nejlepším, 26. místě

Švýcarsko přišlo o svůj léta nezpochybnitelný trůn nejvíce konkurenceschopné země světa a prvenství muselo letos přenechat Dánsku. Vyplývá to z nového, letošního žebříčku švýcarského institutu IMD. Česko si oproti loňsku polepšilo o osm pozic a zaujalo dosud svou nejlepší, 26. pozici.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme