Maso bez porážky. Startup Mewery nabírá 61 milionů, rozjede výrobu ve velkém
Brněnský start-up Mewery, který se věnuje vývoji kultivovaného masa na bázi mikrořas a živočišných buněk, získal 2,5 milionu eur, tedy v přepočtu 61 milionů korun, z programu EIC Accelerator.
Grant na doporučení Evropské rady pro inovace (EIC) poskytla Technologická agentura České republiky (TA ČR) z národních zdrojů. Získané peníze společnosti Mewery umožní začít vyrábět větší objemy biomasy.
„Bude to zásadní krok, který nám otevře cestu k testování naší technologie s výrobci masa. Již nyní začínáme oslovovat firmy, které mají zájem být mezi prvními, kdo přinese na trh novou generaci potravin,“ uvedl zakladatel firmy Roman Lauš.
Český startup Mewery si připisuje globální prvenství. Jako první na světě představil burger s buněčně kultivovaným vepřovým masem. Čechům ho ale neservírovat nemůže. Na světě jsou zatím jen dvě země, které umožňují prodej umělého masa – asijský Singapur a USA. Právě na tyto trhy se Mawery chce v nejbližších letech dostat.
Češi dali světu první vepřový burger, kvůli kterému nezemřelo jediné prase
Zprávy z firem
Brněnská firma už několik let pracuje na „pěstování“ vepřového masa v laboratorních podmínkách. Maso nepochází ze zabitých zvířat, ale „roste“ při společné kultivaci živočišných buněk a mikrořas. Na začátku letošního roku firma začala maso vyrábět ve středně velkém bioreaktoru s kapacitou výroby v kilogramech. Dalším krokem má být výroba větších objemů masa.
Kromě grantu od EIC získal start-up také ocenění Seal of Excellence, tedy evropskou značkou kvality udělovanou projektům, které prošly hodnocením nezávislých expertů z oblasti biotechnologií a rizikového kapitálu, a splnily nejvyšší kritéria Evropské komise.
„Získání tohoto ocenění a financování z lokálních zdrojů vnímáme jako silný signál důvěry – nejen vůči našemu týmu, ale i vůči samotné myšlence kultivovaného masa jako udržitelné alternativy. Evropská validace na této úrovni dokazuje, že náš projekt je technologicky na absolutní špičce, připravený na škálování do pilotní výroby,“ dodal Lauš.
Itálie zakázala pod pokutou 150 tisíc eur výrobu a prodej laboratorně kultivovaného masa. V Radě Evropské unie leží nóta podpořená i Českou republikou, podle níž kultivované maso ohrožuje základy evropského modelu zemědělství. Jaká hrůza že to ohrožuje Evropany? Potraviny, na které zemědělci nedostanou dotace.
Evropští zemědělci brojí proti masu z laboratoře, které umějí vyrábět i české firmy
Enjoy
Houbový řízek nebo květákový karbanátek zmizí co nevidět z jídelníčků tuzemských restaurací.
Vegetariáni se bouří. Burger bez masa jim možná zakážou
Politika
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.