Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maso bez porážky. Startup Mewery nabírá 61 milionů, rozjede výrobu ve velkém

Kultivované maso má být k nerozeznání od pravého
Mewery
 ČTK

Brněnský start-up Mewery, který se věnuje vývoji kultivovaného masa na bázi mikrořas a živočišných buněk, získal 2,5 milionu eur, tedy v přepočtu 61 milionů korun, z programu EIC Accelerator.

Grant na doporučení Evropské rady pro inovace (EIC) poskytla Technologická agentura České republiky (TA ČR) z národních zdrojů. Získané peníze společnosti Mewery umožní začít vyrábět větší objemy biomasy.

„Bude to zásadní krok, který nám otevře cestu k testování naší technologie s výrobci masa. Již nyní začínáme oslovovat firmy, které mají zájem být mezi prvními, kdo přinese na trh novou generaci potravin,“ uvedl zakladatel firmy Roman Lauš.

Češi dali světu první vepřový burger, kvůli kterému nezemřelo jediné prase

Český startup Mewery si připisuje globální prvenství. Jako první na světě představil burger s buněčně kultivovaným vepřovým masem. Čechům ho ale neservírovat nemůže. Na světě jsou zatím jen dvě země, které umožňují prodej umělého masa – asijský Singapur a USA. Právě na tyto trhy se Mawery chce v nejbližších letech dostat.  

Přečíst článek

Brněnská firma už několik let pracuje na „pěstování“ vepřového masa v laboratorních podmínkách. Maso nepochází ze zabitých zvířat, ale „roste“ při společné kultivaci živočišných buněk a mikrořas. Na začátku letošního roku firma začala maso vyrábět ve středně velkém bioreaktoru s kapacitou výroby v kilogramech. Dalším krokem má být výroba větších objemů masa.

Kromě grantu od EIC získal start-up také ocenění Seal of Excellence, tedy evropskou značkou kvality udělovanou projektům, které prošly hodnocením nezávislých expertů z oblasti biotechnologií a rizikového kapitálu, a splnily nejvyšší kritéria Evropské komise.

„Získání tohoto ocenění a financování z lokálních zdrojů vnímáme jako silný signál důvěry – nejen vůči našemu týmu, ale i vůči samotné myšlence kultivovaného masa jako udržitelné alternativy. Evropská validace na této úrovni dokazuje, že náš projekt je technologicky na absolutní špičce, připravený na škálování do pilotní výroby,“ dodal Lauš.

Evropští zemědělci brojí proti masu z laboratoře, které umějí vyrábět i české firmy

Itálie zakázala pod pokutou 150 tisíc eur výrobu a prodej laboratorně kultivovaného masa. V Radě Evropské unie leží nóta podpořená i Českou republikou, podle níž kultivované maso ohrožuje základy evropského modelu zemědělství. Jaká hrůza že to ohrožuje Evropany? Potraviny, na které zemědělci nedostanou dotace.

Přečíst článek

Veganská alternativa burger.

Vegetariáni se bouří. Burger bez masa jim možná zakážou

Houbový řízek nebo květákový karbanátek zmizí co nevidět z jídelníčků tuzemských restaurací.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Doporučujeme