Reklama

Firmy v Praze mají opět hlad po kancelářích, hlavně po těch menších

ilustrační foto, kancelářská budova Lyra na pražském Smíchově
100 Towers Holding
 ČTK

Po dvou koronavirových letech v Praze stoupá zájem o kancelářské prostory. Meziročně vzrostla poptávka o 44 procent a mezičtvrtletně o 29 procent. Trendem začínají být flexibilní pracoviště a při redukcích se zmenšuje velikost podlahové plochy o 15 až 20 procent. Vyplývá to z analýzy realitní poradenské společnosti JLL a informací ČTK.

Reklama

Podle poradenské společnosti Prochazka & Partners je poptávka po kancelářích za první kvartál vyšší o 55 procent než desetiletý průměr. "Za část růstu může odložená poptávka z předchozích dvou let, kdy firmy zastavily nebo zpomalily rozhodovací procesy a čekaly, jak se bude situace vyvíjet. Firmy po jisté fázi nejistoty vidí, že kanceláře určitě nebudou mizet, jak někteří prorokovali v době covidu," řekl Radek Procházka, vedoucí partner Prochazka & Partners.

Probíhající rekonstrukce hotelu Intercontinental a jeho okolí

Trio miliardářů opravuje hotel Intercontinental. Ministerští úředníci jim nyní zkomplikovali plány

Majiteli hotelu a jeho okolí jsou miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudyš. Největší překážkou pro schválení revitalizačního plánu je chystaná prosklená komerční budova na rohu Pařížské a Bílkovy ulice nazývaná Brand Store. Ta podle ministerských úředníků rozhodně není "drobným obchodním zařízením".

Přečíst článek

Navzdory tomu, že nájemní aktivita zaznamenala rekordní čísla, míra neobsazenosti se podle analýzy udržuje kolem osmi procent. Mezičtvrtletně vzrostla o šest desetin na 8,4 procenta, a to ve všech pražských obvodech. "Je možné, že mezi nájemci převažuje tendence zefektivnění kanceláří spojená s redukcí plochy nad apetitem nově příchozích a stávajících expandujících firem," uvedl Petr Kareš, vedoucí oddělení služeb nájemníkům společnosti JLL.

Snižování podlahové plochy je důsledkem práce odkudkoliv, což ve velkém nastartovala právě pandemie. "Výrazně urychlila, že mizí koncept stálého pracovního místa pro každého zaměstnance," podotkl Procházka. "Snižování plochy je částečně kompenzováno vznikem většího počtu zasedacích místností a míst pro kreativní společnou práci, celková velikost kanceláří se tak při přejednávání nájemní smlouvy aktuálně často vůbec nemění," dodal.

Výstavba bytů v České republice - ilustrační foto

DRFG investuje miliardy v Olomouci. Postaví tu byty a kanceláře

Investiční skupina DRFG koupila letos v březnu pozemky v blízkosti olomouckého hlavního nádraží a do roku 2025 zde postaví vícefunkční areál složený z bytů, maloobchodních prostor a kanceláří. Projekt má hodnotu 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Vzrůstajícím trendem je práce ve flexibilních kancelářích. Roste i počet projektů s nabídkou tohoto způsobu práce. "Výstavba se postupně rozšiřuje nejen po Praze, ale i po regionech v okolí. Ve výhledu dvou let by mělo být dokončeno nejméně 12 tisíc metrů čtverečních flexibilních kancelářských prostor," uvedla specialistka na flexibilní kanceláře Silvie Dudychová z JLL.

V metropoli jsou pro flexibilní pracovitě hojně využívány lokality v Praze 1 a 8. Zároveň do tohoto trhu začínají vstupovat i developeři v rámci nové výstavby. "Část kapacity svých budov nedají vůbec na trh, ale zřizují v nich coworkingová centra, která sami provozují," uvedl Procházka z Prochazka & Partners. Zmínil například developery Passerinvest (Brumlovka), CTP (Vlněna v Brně) nebo Penta (Churchill). "Díky tomu mohou například vykrývat přechodné krátkodobé poptávky svých klientů, pro které zatím nemají vhodné prostory k přestěhování či expanzi," řekl.

Studie odhaduje, že za letošní rok by mělo být dokončeno 76 700 metrů čtverečních kancelářských ploch. V prvním čtvrtletí byla hotova jedna kancelářská budova, Harfa Business Center B v Praze 9. "S ohledem na zvyšující se stavební náklady předpokládáme postupné zvyšování nejvyššího dosahovaného nájemného. Cítíme, že je tento rok ohledně nejvyššího dosahovaného nájemného zlomový," odhaduje vedoucí oddělení služeb pronajímatelům Iva Dřízhalová.

Byt, nájemníci

Právník: Nájemníci nebudou mít na doplatky energií

Majitelé bytů, kteří mají energie napsány sami na sebe, mohou mít problém, varuje advokát Strnad.

Přečíst článek

CPI Property Group

Vítkova CPI má za sebou tučný kvartál. Přišla si na devět miliard, i díky Immofinanz

Zisk realitní společnosti CPI českého miliardáře Radovana Vítka vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 243 procent na 381 milionů eur (zhruba 9,4 miliardy korun).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme