Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právník: Nájemníci nebudou mít na doplatky energií

Byt, nájemníci
iStock
 nst
nst

Majitelé bytů, kteří mají energie napsány sami na sebe, mohou mít problém, varuje advokát Strnad.

Reklama

V posledních měsících dramaticky rostoucí ceny energií budou mít zásadní dopad i na nájemní bydlení. Velká část majitelů těchto nemovitostí má totiž energie napsané přímo na sebe a svým nájemníkům nezměnila výši záloh. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, roční nedoplatky přitom mohou za současné situace i v menším bytě snadno dosáhnout desítek tisíc korun, což může zkomplikovat situaci nájemců a následně i pronajímatelů.

„Ceny energií v porovnání s loňskem dramaticky vzrostly, u plynu se jedná až o násobky původních cen. Majitelé nemovitostí na pronájem s tím přitom většinou nepočítali a ani se s nájemníky nedohodli na okamžité úpravě výše záloh. Nájemníci tak často ani nemají ponětí o tom, že by se jich všude propírané zdražování týkalo také. Až ale uvidí roční vyúčtování, budou nemile překvapeni a komplikace to přinese nejen jim, ale i pronajímatelům. Ti totiž nekladou dostatečný důraz na právní ochranu svého majetku a často mají se svými nájemci nedostatečně nastavené smlouvy,“ říká Strnad.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Účty části zákazníků Pražské plynárenské vzrostou od června v průměru o téměř 40 procent

Pražská plynárenská na konci topné sezony přišla s novým ceníkem. Od června zdraží části zákazníků plyn, v průměru o 39 procent.

Přečíst článek

Sazby za dodávky plynu a elektřiny se od minulého roku prakticky zdvojnásobily a nadále rostou. U pražského bytu o velikosti 3+kk určeného k pronájmu celkové roční náklady za aktuální období vzrostou při nezměněné spotřebě o zhruba 40 až 100 procent – tedy z 44 362 korun až na 88 724 korun oproti období minulému. Vyšší číslo se týká situace, kdy je nucený přechod k novému dodavateli kvůli krachu toho dosavadního.

„Samozřejmě záleží na konkrétních tarifech a případných fixacích cen u jednotlivých poskytovatelů energií, ale nárůsty budou tak jako tak dříve či později dramatické. Negativní dopad to bude mít na všechny nájemníky a v případě jejich platební neschopnosti i na pronajímatele. Krajní řešení – vystěhování neplatícího nájemníka – totiž může trvat i roky, přitom majitel nemovitosti z ní nebude po celou dobu mít žádný příjem, naopak musí vynakládat další peněžní prostředky,“ uzavírá advokát.

Stavební dělníci, ilustrační foto

Stavařům zdražují materiály. Ti menší už to nemusí ustát

Odchod ukrajinských pracovníků nezasáhne tuzemské stavebnictví tak zásadně jako zdražování a nedostatek stavebních materiálů. Regionálním stavebním firmám může hrozit i krach, míní prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Senátu ČR

Zelenský si na svůj účet za loňský rok připsal miliony. Prezident vydělal na nájemnících i dluhopisech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme