Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firemní flotily se rozrůstají. Prodej luxusních aut v Česku stoupl dvojnásobně oproti celému trhu

Firemní flotily se rozrůstají. Prodej luxusních aut v Česku stoupl dvojnásobně oproti celému trhu
BMW
 ČTK

Prodej luxusních aut v ČR letos stoupl proti loňsku o 39 procent, což je dvojnásobné tempo oproti celému trhu. Jedním z důvodů je blížící se zavedení hranice dvou milionů korun pro nákup firemních vozů a také konec zrychlených dvouletých odpisů, zavedených kvůli covidu. Obě změny nastanou od roku 2024. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Reklama

„Zatímco poptávka tuzemských domácností po nových automobilech od jara stagnuje, zájem ze strany firem postupně vzrůstá a koncem roku očekáváme nárůst v řádu desítek procent,” uvedl obchodní ředitel Louda Auto Martin Feller. Podle něj jde zatím o předběžné poptávky a rezervace, vrchol firemních nákupů očekává v říjnu a listopadu. Zejména prodejci vozů Audi a Volkswagen v posledních dnech čelí zvýšenému počtu dotazů na skladové zásoby luxusních vozů.

„V rámci navrhované novely zákona o daních z příjmů, která bude platná od 1. ledna 2024, je navrhováno zavedení limitu výše odpisů pro vozidla kategorie M1 pořízená od tohoto data. Podle této novely bude možné zahrnout do daňových výdajů maximálně částku dva miliony korun z pořizovací ceny vozu,” uvedla Jana Dudková z poradenské firmy Rödl & Partner Tax.

Model automobilky Atto 3 na autosalonu v Bruselu v lednu 2023.

Čínská automobilka BYD dobývá svět. V prodejích předstihla Mercedes i BMW

Čínský výrobce elektromobilů BYD se poprvé dostal mezi deset největších automobilek světa z hlediska prodeje, předstihl tak německé automobilky Mercedes-Benz i BMW. Informoval o tom japonský hospodářský deník Nikkei Asia, podle kterého tím čínská firma ukazuje, že elektromobily mění podobu automobilového průmyslu.

Přečíst článek

Dva miliony a víc

Podle automobilového experta EY Petra Knapa pro tradiční české firemní flotily toto opatření nebude mít významný dopad. „Nicméně vzhledem k tomu, že poměrně podstatná část vozů je v Česku nakupována přes firmy primárně pro využití majiteli, tak tam už může být dopad citelnější,” podotkl.

V Česku se od ledna do konce srpna prodalo přes 150 000 nových osobních aut. Kategorie luxusních vozů se na tomto počtu podílí asi třemi promile. Vozy s cenou nad dva miliony korun jsou ale zastoupené i ve vyšší střední třídě či nejpopulárnější kategorii SUV.

Německý kancléř Olaf Scholz

Německo upadlo do recese. Poškodí to i Čechy

Německo, hlavní ekonomický partner Česka, upadlo do recese. Původně se přitom věřilo, že se německé ekonomice povede problémům vyhnout.

Přečíst článek

Slevy zabraly. Tesla je stále nejprodávanějším elektromobilem v Česku

Slevy zabraly. Tesla je stále nejprodávanějším elektromobilem v Česku

Prodej nových elektromobilů v ČR vzrostl v prvních pěti měsících roku meziročně o 79 procent na 2359 vozů. Poptávka po hybridech stoupla o 39 procent na 15 929 vozů. Z toho plug-in hybridy do zásuvky tvořily 2097 vozů, což je nárůst o 62 procent. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Odbyt nových osobních aut v Česku roste. Letos už se jich prodalo téměř sto tisíc

Odbyt nových osobních aut v Česku roste. Letos už se jich prodalo bezmála sto tisíc

Přečíst článek
Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Blýskání na lepší časy. Prodej aut v EU se v dubnu zvýšil o 17 procent, vyšší je podíl elektromobilů

Přečíst článek
Prodej sportovních a luxusních aut v Česku vzrostl o víc než třetinu. Propadu maloobchodu navzdory

Prodej sportovních a luxusních aut v Česku vzrostl o více než třetinu. Propadu maloobchodu navzdory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme