Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aerolinky se potýkají s uzavřením ruského leteckého prostoru. Dálkové lety prudce zdražují

Finnair, ilustrační foto
ČTK/AP
Zdeněk Pečený

Na finského národního dopravce tvrdě dopadl covid a teď i uzavření ruského vzdušného prostoru. Lety do Asie se protáhnou o hodiny a ceny letenek se zdvojnásobily. 

Reklama

Finská aerolinka Finnair od února usilovně pracuje na nové obchodní strategii, která má být představena letos na podzim. Dopravce připouští, že přístup do ruského vzdušného prostoru, který byl základem jeho dosavadního zaměření na Asii, pravděpodobně v dohledné době nenastane. „Konec války na Ukrajině je v nedohledu," nechal se nedávno slyšet její generální ředitel Topi Manner „Připravujeme se na to, že nám bude ruská obloha uzavřena na dlouhou dobu.“

V kombinaci s rychle rostoucími cenami paliva a měnícím se konkurenčním prostředím, stejně jako ztrátami, jež způsobila pandemie, nyní letecká společnost potřebuje novou strategii a „významnou strukturální obnovu“, píše se ve zprávě o hospodaření.

Virgin Atlantic, letadlo, ilustrační foto

Nejhorší aerolinky podle rušených letů? Vedou Virgin Australia a KLM

Po obrovském nárůstu zájmu lidí cestovat po konci proticovidových omezení ve světě a nedostatku zaměstnanců letišť a aerolinek se tisíce turistů v hlavním dovolenkovém období dostaly do potíží kvůli rušeným letům. Agentura Bloomberg zanalyzovala letecké řády 19 velkých světových aerolinek a podíly odvolaných letů. Který dopravci si vedli nejhůře a kteří nejlépe?

Přečíst článek

Finnair svůj byznys postavil na spojení evropských měst s Asií tzv. severní cestou vedoucí přes Sibiř. „Kvůli uzavření ruského vzdušného prostoru musí letouny Finnair létat nad severním pólem a následně před přistáním v Japonsku celé Rusko obletět,“ popisuje jednu z alternativní trasu do Japonska Antonín Jelínek ze serveru Zaletsi.cz. „Namísto dřívějších 9,5 hodin trvá nyní cesta do Japonska přibližně 13 hodin.“

Nárůst nalétaných hodin navíc v době rekordně vysokých cen paliva je důvod, proč se obchodní model aerolince zbořil. Vyšší spotřeba dodatečného paliva se totiž nutně musí projevit na ziskovosti společnosti.

uvítací drink a balíček v business class na palubě aerolinek Etihad

Etihad je často přehlížen, nabízí ale nadstandardní zážitek z cesty

Vlajkový dopravce Spojených arabských emirátů Etihad patří mezi takzvané ME3, tedy nejvyhlášenější blízkovýchodní přepravce – Qatar Airways, Emirates a Etihad - i když nemá nejhustší síť linek. Společnost v předcovidových letech generovala miliardové ztráty, takže rozšiřování své sítě zatrhla. Aerolinky si ale naordinovaly reorganizaci a tento týden představily velmi slušné finanční výsledky za prvních šest měsíců letošního roku, když vydělaly 680 milionů dolarů hrubého. Takže kdo ví, třeba se jednou dočkáme přímého spojené Praha – Abú Dhabí na křídlech emirátského národního dopravce.

Přečíst článek

Letenky na dlouho lety razantně zdražují

Finnair se těžce vyrovnávaly už s pandemií. Dva covidové roky její linky do Asie trpěly kvůli tamním striktním cestovním omezením. Japonsko či Korea se začaly otvírat teprve letos na jaře, tou dobou už se tam přes Sibiř doletět nedalo.

Aerolinka v reakci na nové delší letové časy ještě řadu linek neobnovila nebo obnovila s minimální frekvencí. „Pravidelná linky do Osaky byla až do konce letového řádu zrušena a nebyly otevřeny plánované linky do Sappora, na tokijské letiště Haneda ani do jihokorejského Busanu. Před Covidem Finnair v Japonsku létal ještě do Fukuoky a Nagoye,“ vypočítává Jelínek.

Například linka do Hongkongu byla po téměř dvou a půl letech obnovena teprve před měsícem. Namísto dvou letů denně Finnair do bývalé britského kolonie létá jednou týdně, a to každý čtvrtek.

Vedení aerolinek tak musí hledat alternativní zdroje příjmů. Jedním z nich je i tzv. „wet leas“, tedy pronájem letadel i s posádkou dalším dopravcům. „Hned tři Airbusy A350 pronajal skupině Lufthansa, letadla jsou nasazována na lety Eurowings Discover, a čtyři Airbusy A321 letájí pro British Airways,“ říká Jelínek.

Nově se finský národní dopravce snaží více zaměřit na destinace, kam z Finska nevede cesta přes Rusko. Ve Spojených státech nedávno přibyly linky do Seattlu a do Dallasu, Finové nově létají také do indické Bombaje nebo razantněji prodávají letenky do Dubaje, kde navýšili kapacitu.

autopůjčovna Sixt v Essenu

Další rána pro turisty. V Evropě prudce zdražily půjčovny aut

Turistům v Evropě přibyla k přeplněným letištím a rušeným letům další komplikace. Letos opět prudce zdražily autopůjčovny, zejména na jihu kontinentu a v pobřežních oblastech. Ceny za jejich služby přitom již loni dosáhly rekordní úrovně, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Economy za cenu business

Na cenách letenek z Prahy do Asie je vidět, že aerolinka Finnair již nemůže nabízet nejnižší ceny. Ještě v letos únoru se daly pořídit letenky do thajského Bangkoku na další zimní sezonu za méně než 10 tisíc korun v ekonomické a za 35 tisíc v byznys třídě. Nyní jsou ceny pod 20, respektive 65 tisíc výjimečné.

Zásadní problémy v současné době zažívají i další aerolinky, které se potýkají zejména s nedostatkem zaměstnanců, vysokou cenou paliva či nedostatkem letadel. „Na dálkových letech nyní rostou ceny letenek do nebes a výjimkou už nejsou ani letenky v ekonomické třídě za ceny nad 50 tisíc korun. Takové ceny byly ještě před několika měsíci absolutně nemyslitelné,“ uzavírá Jelínek.

Martin Feč

Martin Feč: Private jetem se do Ruska dostanete. My to ale v žádném případě nenabízíme

Během pandemie obliba soukromých letů vzrostla, lidé se dostali do míst, kam by je běžné linky nedopravily, navíc se vyhnuli frontám a potenciální nákaze. Podle Martina Feče z brokerské společnosti Charter Advisory, která lety s private jety zprostředkovává, se tak cílová skupina této formy přepravy rozrůstá. „Už to není jen svět vlastníků firem, ale nově třeba i manažerů z korporátu,“ tvrdí.

Přečíst článek

Letiště Schiphol v Amsterodamu

Další přetížené letiště v trablech. KLM ruší desítky letů z Amsterdamu

Po problémech s přetížeností letišť Heathrow v Londýně a Charlese de Gaulla v Paříži se v potížích začalo utápět další velké evropské letiště, Schiphol v Amsterodamu. Vedení letiště rozhodlo o snížení kapacity pro letní měsíce a v návaznosti na to největší letecká společnost využívající toto letiště KLM zruší v následujících měsících celkem stovky letů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme