Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínské škobrtnutí připravilo Apple o část zisků

Čínské škobrtnutí připravilo Apple o část zisků
Profimedia
 ČTK

Tržby výrobce iPhonů klesají už čtvrtý kvartál po sobě. Applu zatápí čínský Huawei, který americkou technologickou jedničku na čínském trhu sesadil z pozice nejprodávanější značky smartphonů.

Reklama

Americká technologická společnost Apple ve čtvrtém finančním čtvrtletí zvýšila meziročně čistý zisk o necelých 11 procent na téměř 22,97 miliardy dolarů (přibližně 529 miliard korun). Vyplývá to ze čtvrteční zprávy o výsledcích hospodaření. Zisk na akcii překonal odhady analytiků. Tržby společnosti ale mírně klesly, a to už čtvrtý kvartál za sebou. Podnik se potýká s nízkou poptávkou po počítačích Mac a nestabilním trhem s chytrými telefony v Číně.

Tržby za čtvrté finanční čtvrtletí, které skončilo 30. září, Applu klesly o zhruba jedno procento na 89,50 miliardy dolarů. I v tomto případě firma překonala očekávání analytiků, kteří odhadovali tržby 89,28 miliardy.

Sesazen z trůnu

Apple letos čelí na trhu chytrých telefonů tvrdší konkurenci, protože se na pole vrací společnost Huawei Technologies s novými telefony s čipy čínské výroby. Telefony iPhone jsou dlouhodobě hlavním pilířem tržeb společnosti.

Společnost Apple se již několik čtvrtletí potýká s poklesem prodeje počítačů Mac a iPadů a čtvrté čtvrtletí v tomto trendu pokračovalo. Prodeje Maců se propadly o třetinu na 7,61 miliardy dolarů a prodeje iPadů klesly o deset procent na 6,44 miliardy dolarů.

Akcie Applu letos zpevnily o 37 procent. Za dnešní seanci si připsaly přes dvě procenta. Po konci obchodování a zveřejnění výsledků hospodaření akcie Applu prudce oslabily.

Nový MacBook Pro

Apple představil nový MacBook i výkonné čipy, určené vývojářům umělé inteligence

Americká technologická společnost Apple představila nové počítače MacBook Pro a iMac a tři nové čipy, které je pohánějí. Společnost uvedla, že přepracovala grafické procesory, což je klíčová část čipu, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Telefony iPhone podle analytiků přišly o vedoucí pozici na čínském trhu

Apple přišel o vedoucí pozici na čínském trhu. Novým králem je Huawei

Chytré telefony iPhone americké společnosti Apple přišly o vedoucí pozici na čínském trhu, předstihla je domácí značka Huawei, uvádí zpráva analytiků společnosti Jefferies, kterou cituje server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme