Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple bojuje o Čínu. Zatápí mu tam úřady i obrozený rival Huawei

Apple
Profimedia
 ČTK

Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly. Technologický gigant čelí řadě problémům napříč svým podnikáním. Bolavým místem je pro Apple čínský trh. I tak ale čtvrtletní výsledky investory potěšily. Mimo jiné se mohou těšit na vyšší dividendu.

Reklama

Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve fiskálním druhém čtvrtletí klesl o více než dvě procenta na 23,6 miliardy dolarů (549 miliard korun). Tržby se snížily o čtyři procenta, byly však o něco lepší než se očekávalo, uvedla firma ve výsledkové zprávě. Generální ředitel Tim Cook agentuře Reuters řekl, že firma očekává v tomto čtvrtletí návrat k růstu tržeb díky investicím do umělé inteligence (AI), které plánuje představit v příštích měsících.

Tržby se za tři měsíce do konce března snížily o čtyři procenta na 90,8 miliardy dolarů a byly nižší již páté čtvrtletí za sebou. Analytici dotazovaní LSEG očekávali tržby 90,01 miliardy dolarů.

Tržby z prodeje iPhonů se snížily o 10,5 procenta na 45,96 miliardy dolarů. To byl nejvyšší pokles od období červenec až září 2020, tedy z doby pandemie, kdy výrobu telefonů omezily pandemické uzavírky. K vysokému poklesu však částečně přispěl vysoký růst prodeje ve srovnatelném období loni kvůli předchozímu zpoždění dodávek. Tržby v segmentu služeb, který zahrnuje Apple Music a TV, vzrostly o 14,2 procenta na rekordních 23,87 miliardy dolarů.

Apple v Číně smazal z App Store aplikace WhatsApp i Threads

Apple podlehl nátlaku Pekingu. Z App Store smazal aplikace WhatsApp i Threads

Číňané přišli o možnost komunikovat přes mobilní aplikace Whatsapp i Threads. Apple podlehl nátlaku Pekingu a smazal je z obchodu App Store.

Přečíst článek

Reklama

Cook uvedl, že v tomto čtvrtletí, které končí v červnu, očekává „nízký jednociferný růst“ tržeb. Analytici čekají zvýšení tržeb o 1,33 procenta na 82,89 miliardy dolarů.

Firma oznámila zvýšení dividendy o čtyři procenta. Schválila také program zpětného odkupu vlastních akcií za rekordních 110 miliard dolarů.

Achillova pata Applu? To je Čína

Apple se poslední dobou potýká s kombinací toho, že Huawei vstává z mrtvých a čínská ekonomika zpomaluje, což se negativně promítá do prodejů společnosti ve sledované a klíčové Číně," řekl analytik Portu Marek Pokorný. Investory ale podle něj potěšilo překonání odhadů a oznámení o zpětném odkupu akcií. Akcie firmy tak v reakci na zprávu po uzavření burzy rostly.

Apple čelí řadě problémů napříč svým podnikáním. Konkurenční výrobci chytrých telefonů, jako Samsung Electronics, představili přístroje zaměřené na chatboty s AI. Podnikání v oblasti služeb, které zahrnuje lukrativní obchod App Store a ve druhém čtvrtletí bylo jednou z mála oblastí růstu, je pak pod tlakem kvůli novému zákonu v EU. V USA pak ministerstvo spravedlnosti v březnu obvinilo Apple z monopolizace trhu s chytrými telefony a zvyšování cen.

Společnost Counterpoint Research minulý měsíc uvedla, že prodej telefonů iPhone se v Číně v prvním čtvrtletí letošního roku snížil o 19,1 procenta, což byl nejhorší výkon firmy od roku 2020, kdy svět bojoval s pandemií nemoci covid-19. Prodej konkurenční čínské značky Huawei naopak vzrostl o téměř 70 procent. Apple se tak mezi největšími prodejci v Číně propadl na třetí místo z loňského prvního a má jen těsný náskok před Huawei.

Nový iPhone 15

Apple už není jednička. Na pozici největšího výrobce smartphonů ho opět střídá Samsung

Apple dodal v prvním letošním čtvrtletí meziročně o 10 procent méně iPhonů, zatímco jeho čínští konkurenti hlásí dvouciferný nárůst dodávek. A Samsung je opět jedničkou. Vyplývá to ze zprávy výzkumné společnosti International Data Corporation.

Přečíst článek

Apple spěchá s uvedením výkonnějších čipů. Chce stáhnout náskok rivalů v umělé inteligenci

Americký výrobce chytrých telefonů Apple bude brzy vyrábět čipy nové generace M4. Postupně jimi vybaví všechny počítače Mac, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Nové čipy budou mít lepší paměť a posílí funkci umělé inteligence (AI). Apple se tak podle Bloombergu snaží podpořit slabý prodej svých počítačů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Apple, ilustrační foto

Hodnota společnosti Apple opět překonala hranici tří bilionů dolarů, pomáhá zájem o umělou inteligenci i Fed

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme