Reklama

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P

Chmurný výhled pro Teslu. Její podíl na americkém trhu klesne během pár let čtyřnásobně, říká S&P
ČTK
 ČTK

Americká automobilka Tesla, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, zůstává jedničkou na trhu s elektromobily ve Spojených státech. Její tržní podíl se však snižuje, protože konkurenti uvádějí na trh čím dál více cenově dostupnějších modelů. Vyplývá to ze zprávy společnosti S&P Global Mobility. V letošních prvních třech čtvrtletích se podíl Tesly na trhu s elektromobily v USA podle této zprávy snížil na 65 procent ze 71 procent před rokem a ze 79 procent v roce 2020. S&P předpokládá, že do roku 2025 se tento podíl propadne na méně než 20 procent.

Reklama

Pokles tržního podílu Tesly v USA se sice očekával, jeho tempo by však mohlo znepokojovat investory, upozornil server CNBC.

Tesly Model Y

Chcete Teslu Model Y? V Česku je osmá nejdražší na světě, u Slováků po Číně nejlevnější

Model Y automobilky Tesla je celosvětovým hitem a na dobré cestě k umístění mezi pěti nejprodávanějšími modely na světě letošního roku. Během prvních devíti měsíců se jich po světě prodalo více než půl milionu. Má to ale jeden háček, cena podle země, kde si automobil pořídíte, se liší až o dvojnásobek, uvedla agentura Bloomberg. A z žebříčku, který Bloomberg sestavil, nevychází Česko vůbec lichotivě - Tesla Y je v tuzemsku osmá nejdražší na světě, zatímco u slovenských sousedů druhá nejlevnější po Číně.

Přečíst článek

Akcie Tesly od začátku letošního roku ztratily téměř polovinu hodnoty. Musk se v poslední době soustředí hlavně na internetovou společnost Twitter, kterou na konci října koupil za 44 miliard dolarů (více než bilion korun). To mezi investory vyvolává obavy, zda Musk příliš nerozptyluje svou pozornost a zda se dostatečně věnuje řízení Tesly.

Trendem jsou auta pod 50 tisíc dolarů

Podle S&P nyní Tesla pomalu ztrácí dominantní postavení na trhu v USA ve prospěch elektromobilů s cenou pod 50 tisíc  dolarů (zhruba 1,2 milionu korun), kde "Tesla zatím není skutečným soupeřem", uvádí zpráva. Cena elektromobilu Tesly s názvem Model 3 včetně dodání sice začíná zhruba na 48 200 dolarů, obvykle se však tato auta prodávají dráž kvůli příplatkům za volitelnou výbavu.

Elon Musk

Chudák Musk. Letos přišel už o sto miliard dolarů

Hodnota majetku amerického podnikatele a šéfa automobilky Tesla Elona Muska se od začátku letošního roku snížila o více než 100 miliard dolarů (zhruba 2,4 bilionu korun). Na vině je především pokles ceny akcií Tesly na dvouleté minimum, uvedla agentura Bloomberg. Podle jejího indexu miliardářů se během pondělí hodnota Muskova majetku snížila o 8,6 miliardy na 169,8 miliardy dolarů (zhruba čtyři biliony korun).

Přečíst článek

"Pozice Tesly se mění, protože přicházejí nové a dostupnější modely, které přinášejí stejné či lepší technologie a provedení," uvedla S&P. "Protože možnost výběru i zájem spotřebitelů o elektromobily se zvyšují, bude pro Teslu v budoucnu obtížné udržet si dominantní pozici," dodává S&P.

Agentura Reuters na začátku týdne s odvoláním na zdroje obeznámené se situací informovala, že Tesla vyvíjí novou verzi elektromobilu Model 3 s cílem snížit výrobní náklady. Musk v říjnu uvedl, že Tesla pracuje na modelu nové generace, který bude menší a levnější než dosavadní modely.

Elektromobil, ilustační foto

Prodej e-aut v Česku roste. V provozu jich je již téměř 14 tisíc

Prodej osobních elektromobilů v Česku za letošní tři čtvrtletí meziročně vzrostl o 89 procent na 3887. Zhruba tři čtvrtiny z nich tvořila nová vozidla, zbytek připadl na ojetá. Podíl prodejů nových osobních elektromobilů na registracích všech osobních aut v Česku činil dvě procenta, což Česko řadí na předposlední místo v EU. Poslední je Slovensko. Uvedlo to Centrum dopravního výzkumu (CDV).

Přečíst článek

Trh s elektromobily je zatím velmi malý. Z více než deseti milionů aut zaregistrovaných v USA v letošních prvních třech čtvrtletích tvořily elektromobily jen zhruba 525 tisíc vozů, tedy přibližně pět procent.

Ve stejném období loni bylo zaregistrováno 334 tisíc vozů, což představovalo necelá tři procenta celkového počtu registrací, plyne z údajů S&P. Kvůli úspěchu Tesly a vládním pobídkám se však na tento trh začaly více soustředit i tradiční automobilky.

Elon Musk, šéf Tesly

Teslu čeká epický konec roku, hřímal Musk. Investory tím ale neuklidnil

 Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí navzdory inflaci a obavám z vývoje ekonomiky meziročně zdvojnásobil čistý zisk na 3,29 miliardy dolarů (82,5 miliardy korun). Tržby byly sice rekordní, ale zaostaly za očekáváním.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme