Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko na ropných námluvách v Německu. Jedná o akvizici v rafinerii

Česko na ropných námluvách v Německu. Jedná o akvizici v rafinerii.
Shell
 ČTK

Česko již několik měsíců jedná se společností Shell Deutschland o koupi podílu v ropné rafinerii MiRO v německém Karlsruhe. S odvoláním na čtyři nezávislé zdroje ze státní správy a energetiky to dnes uvedl web iRozhlas.cz. Ministři financí a hospodářství nechtěli informace o jednání komentovat.

Reklama

Společnost Shell Deutschland má v rafinerii MiRO zhruba třetinový podíl. K případnému prodeji by ji mohla motivovat snaha o větší orientaci na nízkoemisní a zelenou energetiku, uvádí iRozhlas. Mluvčí firmy Cornelia Wolberová se k případnému vyjednávání nechtěla vyjadřovat.

Shell

Shell opět schytává kritiku za obchody s ruskou ropou

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell nadále obchoduje s ruským plynem, ačkoliv před více než rokem v souvislosti s válkou na Ukrajině slíbila, že se z ruského trhu stáhne. Napsal to server BBC s odvoláním na analýzu organizace Global Witness. V loňském roce se Shell podle analýzy podílel na vývozu ruského plynu po moři téměř osminou.

Přečíst článek

Rovněž ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) nechtěl informace o možném nákupu podílu v karlsruhské rafinerii komentovat. „Neřeknu vám nic jiného, než že zájmem státu je posilovat energetickou bezpečnost, a to i formou větší role státu v strategické infrastruktuře," řekl rozhlasu Síkela.

Energetická krize ještě neskončila 

Energetická krize podle něj není zdaleka vyřešena a mohou přijít nové otřesy. „A my na to chceme být co nejlépe připraveni," dodal ministr. Komentovat údajné vyjednávání nechtěl ani ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Česko využívá stále více ruské ropy. Za pololetí jí dovezlo nejvíce od roku 2021. Od prosince přitom platí v EU zákaz dovozu ruské ropy, ale Česko a další země mají výjimku.

Přečíst článek

Jestli by Česko jako případný nový akcionář německé rafinerie mohlo v případě nedostatku část produkce odvézt z německého trhu k nám, je zatím předmětem jednání. „Je to jeden z deal-breakerů (bodů s potenciálem zrušit transakci) a takových je tam ještě více," komentoval podle rozhlasu možnosti zdroj obeznámený se situací.

Podíl držel i ruský Rosněfť

Druhým velkým akcionářem v rafinerii MiRO je s 25procentním podílem firma Esso Deutschland. Dalších 24 procent drží ruský Rosněft. Loni v září ale podíl Rosněfti svěřila německá vláda do správy Spolkové agentury pro sítě. Reagovala tak na ruskou agresi proti Ukrajině a s tím spojené přerušování dodávek ropy a plynu z Ruska do Evropy.

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Německo znárodní tamní rafinérie Rosněfti. Kvůli národní bezpečnosti

Německá vláda kvůli zajištění energetické bezpečnosti země přebírá kontrolu nad německou součástí ruského dovozce ropy Rosněfť a nad jeho dceřinou společností RN Refining & Marketing. Oznámilo to spolkové ministerstvo hospodářství, podle kterého je svěřenská správa prozatím omezena na šest měsíců.

Přečíst článek

Koupě podílu v rafinerii v Karlsruhe by nebyla prvním nákupem v energetickém sektoru, který Česko v poslední době provedlo. Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS v srpnu uzavřel smlouvu s německou společnosti RWE o koupi šesti tuzemských zásobníků plynu za 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Transakci ještě musí schválit regulační orgány. Stát si také prostřednictvím energetické společnosti ČEZ pronajal část kapacity terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském Eemshavenu.

V minulosti Česko skladovalo část svých ropných rezerv u společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu. Firma však skončila v roce 2015 v insolvenci Česku se nakonec po dohadech s konkurzním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Německa zpět. Poté, co dorazila poslední cisterna, však měření ukázalo, že část paliva chybí.

Mero rozjelo miliardový projekt, který Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Mero rozjelo miliardový projekt, který zbaví Česko závislosti na ruské ropě

Státní společnost Mero zahájila projekční práce na rozšíření kapacity evropského ropovodu TAL. Společnost oznámila, že zatím vybrala některé dodavatele a technologie. Projekt za 1,6 miliardy korun má od roku 2025 zajistit navýšení kapacity pro Česko o čtyři miliony tun ropy ročně, do země bude tak možné ropovodem dodat až osm milionů tun za rok. ČR by se tím měla stát nezávislou na ruské ropě. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme