Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brand story OZP: I pojišťovna může být „superbrandem“

Brand story OZP: I pojišťovna může být „superbrandem“
OZP, užito se svolením

Třetí největší česká zaměstnanecká pojišťovna patří zároveň mezi nejstarší. Oborová zdravotní pojišťovna, zkráceně OZP, vznikla v říjnu 1992 a v mnoha oblastech se stala jedním z průkopníků. Jako první představila klientům online aplikaci a tempo určovala i v oblasti benefitů.  

Reklama

Historie dlouhá více než 30 let je u OZP spojená s řadou inovativních projektů. Za zmínku stojí třeba pilotní telemedicínský projekt DiaBetty, který u těhotných diabetiček umožnil domácí monitoring hladiny glukózy v krvi, nebo projekt dlouhodobého telemetrického sledování EKG klientů. OZP byla také jednou z prvních pojišťoven, které začaly odměňovat klienty za aktivní přístup ke zdraví a prevenci. Bylo toho ale mnohem víc – a zdá se, že na tyto kroky slyšeli a stále slyší nejen klienti. Už před více než deseti lety překročila pojišťovna hranici 700 tisíc klientů a v roce 2021 poprvé získala ocenění Czech Superbrands, které už třikrát v řadě obhájila. 

Průkopník v digitalizaci i benefitech

Žijeme v online světě, papír a tužku už do ruky brát nechceme, nedejbože chodit s každým požadavkem na pobočku. Digitalizace je zkrátka potřeba. OZP v tomto ohledu drží krok s dobou – a v mnoha případech sama určuje tempo. Jako jedna z prvních v Česku představila před třinácti lety klientskou aplikaci.

Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné

Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné

Tlouštíků je na světě víc než lidí trpících podvýživou. Většina z nich by chtěla zhubnout – a zaplatit za to celkově miliardy dolarů. Tuto bonanzu nyní ovládly dvě farmaceutické firmy s „opravdovými“, tedy schválenými a prokazatelně fungujícími léky. Jedna z nich se nyní chystá posílit své postavení dalším medikamentem, který slibuje, že bude ještě účinnější a než ty současné a bude se i příjemněji užívat.

Přečíst článek

„Prostřednictvím VITAKARTY si dnes pojištěnci vyřídí vše od žádosti o příspěvek přes podání přehledu OSVČ až po kontrolu lékařské péče vykázané na jejich rodné číslo. Kromě toho najdou v aplikaci třeba i kontrolu lékových interakcí, tedy to, jak se vzájemně ovlivňují účinky jednotlivých léků, dále online konzultace s lékařem, možnost objednání k lékaři nebo výsledky svých laboratorních vyšetření,“ říká generální ředitel zdravotní pojišťovny OZP Radovan Kouřil. Laboratorní výsledky je navíc možné sdílet i s dalšími lékaři, což šetří čas a také zefektivňuje celý systém, protože není nutné absolvovat vyšetření opakovaně několikrát za sebou. Zajímavostí je pak i postupné zavádění telerehabilitací, které probíhá ve spolupráci s Rehabilitačním ústavem v Kladrubech. 

Umělá inteligence stanovuje diagnózu

Umělá inteligence se stala hlavním tématem a skloňuje se ve všech odvětvích. Oblast zdravotní péče je přirozeně jedním z nich. Příkladem může být pilotní projekt, který připravila OZP ve spolupráci se zdravotnickou skupinou EUC, kde umělá inteligence pomáhá s vyhodnocováním mamografických snímků. Nejde jen o časový benefit, ale také o krok k vyšší efektivitě těchto vyšetření.

V roce 2023 zachytil systém u pěti klientek OZP nádor, kterého by si hodnotící lékaři pravděpodobně nevšimli. Umělá inteligence tak jednoznačně zvýšila citlivost vyhodnocení,“ hodnotí prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., propagátor umělé inteligence v mamografii a předseda Komise pro program screeningu karcinomu prsu v ČR.

Ve více než čtyřiceti případech pak AI provedla tak pečlivé vyhodnocení, že ani zkušení lékaři necítili potřebu provádět doplňkové sonografické vyšetření. Pacientky tak zůstaly ušetřeny dalších výkonů a měly jistotu, že pro své zdraví v této oblasti udělaly maximum. Projekt se setkal s pozitivními ohlasy nejen mezi ženami, které vyšetření podstoupily, ale také mezi radiology. „Umělá inteligence jim v tomto ohledu dodává větší klid a jistotu, protože kontrola snímků probíhá na více úrovních. Jisté sice je, že živého lékaře alespoň prozatím umělá inteligence nenahradí, může mu ale být dobrým pomocníkem,“ říká prof. Daneš. 

Nové genetické testy prozrazují stále přesněji, kdo je vystaven vyššímu riziku dědičného onemocnění.

Věda už umí včas člověka varovat před hrozícími nemocemi. Ale také ho tím dokáže vyděsit

Nové genetické testy prozrazují stále přesněji, kdo je vystaven vyššímu riziku dědičného onemocnění třeba až za desítky let. Podle současných poznatků mohou data prospět zdravotním pojišťovnám i farmaceutickému průmyslu. Zato u jednotlivců je situace složitější – někomu včasné varování pomůže zdravotní hrozbu snížit, jiného vystraší a zkazí mu život.

Přečíst článek

V loňském roce projekt probíhal jen v Praze, letos se přidává klinika v Berouně a v plánu je zapojení dalších radiodiagnostických pracovišť. 

Pitný režim dodržujete? 

A Suchý únor znáte? Jedná se o iniciativu fungující od roku 2013, která se snaží upozorňovat na důsledky nadměrné konzumace alkoholických nápojů. Únor bez alkoholu tak každoročně zkouší stále více lidí. Ale věděli jste, že existuje i mokrý únor? Ne, opravdu to není přesný opak, který by spočíval v nezřízeném pití alkoholu. Jedná se o celoroční projekt OZP, který si klade za cíl upozornit na další závažný problém, a to dodržování správného pitného režimu.

„Ve stále hektičtějším světě máme tendenci na dostatečný příjem tekutin zapomínat. Často nás upozorní až bolest hlavy nebo pocit únavy. Dostatek tekutin je přitom jednou z nejzákladnějších lidských potřeb a významně ovlivňuje celkové zdraví,“ upozorňuje MUDr. Jitka Vojtová, zdravotní ředitelka OZP. 

Iniciativa vznikla právě v reakci na suchý únor, není ale záležitostí jen jednoho měsíce v roce. Tak schválně, zkuste si i vy pár dní hlídat, jestli skutečně vypijete alespoň obecně doporučované dva litry tekutin. Odborníci doporučují pít hlavně neperlivou vodu, čaje nebo neslazené ovocné šťávy. Protože slazené nápoje – nebo ještě hůř energetické drinky – tělu spíše škodí. Vždyť sklenice slazené limonády může obsahovat až sedm kostek cukru. 

Ozempic

Ozempic roztáčí šedou ekonomiku. Padělky léků i poradenství

Zázračné léky na hubnutí, které měly původně jen léčit cukrovku, rozpoutaly horečku nejen ve farmaceutickém průmyslu. Roztáčejí také kolesa šedé ekonomiky. A více či méně zaručené rady, jak je užívat či zabránit jejich nežádoucím účinkům, jsou vítaným byznysem i pro influencery. Stále častější padělky Ozempiku či Wegovy nedají spát ani kriminalistům.

Přečíst článek

Kolik toho nachodíte? 

Prevence je v OZP jedním z klíčových témat. Kromě benefitů a upozornění v aplikaci, které motivují k péči o zdraví, nebo iniciativ, jako je mokrý únor, proto v roce 2022 vznikla i aplikaci Každý krok pomáhá. Ta vyzdvihuje chůzi jako nejpřirozenější a nejzdravější formu pohybu, která může být prevencí řady onemocnění včetně Alzheimerovy choroby. „V aplikaci na vás čeká nejen přehled všech uskutečněných procházek, ale také stále nové výzvy, cíle – a za jejich splnění i trofeje. Vyrazit navíc můžete i v celém týmu a fotky z výletu pak přidat na nástěnku, abyste inspirovali ostatní,“ doporučuje Radovan Kouřil.

Když už je lékař potřeba…

Někdy se i navzdory nejlepší možné prevenci problém přece jen objeví. To pak nezbývá než skutečně kontaktovat lékaře. Ještě předtím ale většina lidí zamíří na Google, aby si tu našli „diagnózu“. Jen zřídkakdy tam ale najdou skutečně kvalitní odpověď. Mnohem častěji jim výsledky vyhledávání odhalí desítky možných diagnóz včetně těch nejhorších. 

OZP proto nabízí svým klientům alternativu v podobě nepřetržité asistenční služby prostřednictvím aplikace VITAKARTA, v rámci které lze požádat o radu skutečně odborníky. „Poradí vám, jak řešit konkrétní zdravotní problém, nasměrují na specialistu, se kterým můžete svou situaci řešit. Při vážnějších potížích ale samozřejmě na nic nečekejte a rovnou volejte záchrannou službu,“ vysvětluje MUDr. Vojtová.

Na tyto i mnohé další služby spoléhá v roce 2024 už více než 770 tisíc klientů pojišťovny. 

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Listová zelenina patří mezi nutričně nejbohatší druhy potravin v poměru ke kalorické zátěži. Je tedy vhodná pro konzumaci při hubnutí, protože díky vysokému obsahu vlákniny a mikronutrientů zasytí a také není potřeba nijak omezovat konzumaci. A čím zbarvenější zelenina, tím více prospěšných látek obsahuje.

Přečíst článek

Ořechy patří do každého jídla

Biohacking: Zázračné ořechy. Opravdu jsou na nervy, ale umí mnohem víc

Ořechy ráno, ořechy v poledne, ořechy večer, ořechy do každého jídla. Nepřiberete po nich ani gram, navíc pomáhají ke zlepšení fungování organismu. Na co jsou dobré „vlašáky“, na co mandle a proč má smysl jíst „lískáče“?

Přečíst článek

30. léta minulého století

Před sto lety byli všichni hubení. Nebyl ani Ozempic, ani Herbalife

Léky na hubnutí jsou dobrá sázka pro investory. Naopak tyto "skorozázračné" léky ubližují firmám, které na obezitě populace dlouho vydělávaly. Jako Herbalife nebo kluby na hubnutí Weight Watchers.  

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Zeman vetoval Stanjurovy škrty „na oko“. Šéf financí jen hodil problém na pojišťovny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme