Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné

Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné
iStock
Josef Tuček

Tlouštíků je na světě víc než lidí trpících podvýživou. Většina z nich by chtěla zhubnout – a zaplatit za to celkově miliardy dolarů. Tuto bonanzu nyní ovládly dvě farmaceutické firmy s „opravdovými“, tedy schválenými a prokazatelně fungujícími léky. Jedna z nich se nyní chystá posílit své postavení dalším medikamentem, který slibuje, že bude ještě účinnější a než ty současné a bude se i příjemněji užívat.

Reklama

Celosvětový trh s léky proti obezitě měl loni hodnotu 3,2 miliardy dolarů a podle předpokladů v roce 2028 vyroste na 11,3 miliardy dolarů.

V tuto chvíli mu dominují dva léky. Jeden, schválený přísnými regulačními orgány v USA i Evropské unii (a tedy také pro Česko), se jmenuje semaglutid. To je odborný název jeho účinné látky. Jeho majitel, dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk, jej nejčastěji prodává pod komerčními názvy Ozempic, Rybelsus nebo Wegowy.

První dva mají schválení jako léky proti cukrovce, třetí pak přímo jako lék určený ke snížení hmotnosti. Látka napodobuje funkci střevního hormonu označovaného jako GLP-1, který se normálně uvolňuje po jídle. Lidé se díky němu cítí sytí, snižuje se jejich chuť k jídlu a v těle se zvyšuje uvolňování hormonu inzulinu, jenž reguluje hladinu cukru v krvi.

Novějším lékem je tirzepatid známý pod komerčními názvy Mounjaro nebo Zepbound, vyráběný americkou farmaceutickou společností Eli Lilly a rovněž schválený i v Evropské unii. Ten napodobuje nejenom funkci hormonu GLP-1, ale ještě navíc hormonu GIP, který rovněž řídí hladinu cukru v krvi.

30. léta minulého století

Před sto lety byli všichni hubení. Nebyl ani Ozempic, ani Herbalife

Léky na hubnutí jsou dobrá sázka pro investory. Naopak tyto "skorozázračné" léky ubližují firmám, které na obezitě populace dlouho vydělávaly. Jako Herbalife nebo kluby na hubnutí Weight Watchers.  

Přečíst článek

Slibná novinka na obzoru

A ve vývoji jsou nové léky, které imitují hormony, jež se projevují ve střevech. Zdá se však, že opět boduje společnost Novo Nordisk, která chce své postavení upevnit dalším svým medikamentem s odborným názvem amykretin (amycretine). Komerční názvy ještě nejsou známé, protože lék dosud není schválený. Ten kromě „standardního“ hormonu GLP-1 napodobuje také hormon amylin vylučovaný ze slinivky břišní, který rovněž podporuje pocit sytosti a reguluje cukr v krvi.

Zdá se, že tento lék je ze všech nejefektivnější. Lidé, kteří jej pokusně brali, za tři měsíce užívání zhubli v průměru o 13 procent své hmotnosti. To je hodně, u semaglutidu to za stejnou dobu bývá šest procent a u tirzepatidu 7,5 procenta.

Ozempic

Ozempic roztáčí šedou ekonomiku. Padělky léků i poradenství

Zázračné léky na hubnutí, které měly původně jen léčit cukrovku, rozpoutaly horečku nejen ve farmaceutickém průmyslu. Roztáčejí také kolesa šedé ekonomiky. A více či méně zaručené rady, jak je užívat či zabránit jejich nežádoucím účinkům, jsou vítaným byznysem i pro influencery. Stále častější padělky Ozempiku či Wegovy nedají spát ani kriminalistům.

Přečíst článek

Otesánek si platí sám

Už existující léky poté snižují tělesnou hmotnost pacientů i v dalších měsících, semaglutid po roce užívání celkem o 15 procent, tirzepatid po půldruhém roce dokonce o 21 procent. Pak se pokles zastaví a svůj stav si pacient udržuje dalším podáváním léku.

To je pro výrobce samozřejmě moc prima, protože mají stálý odbyt. Tyto léky jsou jen na lékařský předpis. V Česku je zdravotní pojišťovny mohou hradit pouze lidem s rozvinutou obezitou či jinými chorobami. Jinak si je pacient platí sám. Velmi zjednodušeně: podle druhu léku ho to přijde na několik tisícikorun měsíčně.

Údaje o dlouhodobém působení nového amykretinu nebyly zatím zveřejněny. Má však jednu další velkou výhodu. Jeho současné konkurenční léky se obvykle podávají injekčně, a to pacienty pochopitelně moc nenadchne. Amykretin se však vyvíjí jako pilulka, jejíž polknutí nebolí.

Belgicko-český výzkum slibuje nové materiály pro rekonstrukční i plastickou chirurgii měkkých tkání, nejdříve v prsu, později i v obličeji a na dalších místech.

Upravená želatina může opravit lidské tělo, ukazuje výzkum, na němž se podílejí čeští vědci

Prs po vyříznutí nádoru může opravit implantát ze želatiny, který povzbuzuje regeneraci tkání. Dění v organismu se při tom dá dobře sledovat, ukazuje belgicko-český výzkum, který slibuje nové materiály pro rekonstrukční i plastickou chirurgii měkkých tkání, nejdříve v prsu, později i v obličeji a na dalších místech.

Přečíst článek

Upevněné postavení

Kdo tedy bude bonanze s léky proti obezitě v budoucnu dominovat? V tuto chvíli je v čele společnost Novo Nordisk, jejíž akcie po zprávách o dosavadních výsledcích testů amykretinu poskočily nahoru. Patenty na léky zpravidla platí dvacet let, a to od chvíle podání patentu, nikoli od zahájení výroby, což obvykle bývá po pěti i více letech. Po uplynutí lhůty může tentýž lék pod jiným obchodním názvem vyrábět kdokoli, a jeho cena tedy zpravidla prudce spadne.

Přímé výdaje na vývoj nového léku dnes představují půldruhé miliardy dolarů a další miliardu v podobě časových nákladů, tedy očekávaných výnosů, kterých se investoři vzdávají během vývoje léku. To vše (plus zisk) se pak musí vrátit v prodejích léku.

Nebývá tedy obvyklé, že firma nasadí proti svému vlastnímu léku konkurenta. Spíše se snaží udržet jeho prodej co nejdéle (aspoň do konce platnosti patentu). Společnost Novo Nordisk však připravuje konkurenci proti vlastnímu léku. Zřejmě ví, že udržet si výsadní postavení v bonanze protiobezitních medikamentů se vyplatí.

Vědci zkoušejí novou cestu k využití orgánů zvířat pro člověka

Vědci zkoušejí novou cestu k využití orgánů zvířat pro člověka

Pacient po mozkové smrti byl v USA po tři dny připojen ke geneticky upraveným játrům prasete. Je to nový pokus, jak z transplantací, závislých do vysoké míry na náhodě, udělat standardní byznys biotechnologického průmyslu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

30. léta minulého století

Před sto lety byli všichni hubení. Nebyl ani Ozempic, ani Herbalife

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme