Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Automobilka GM postaví další gigafactory v USA. A zase s Jihokorejci

Automobilka GM postaví další gigafactory v USA. A zase s Jihokorejci
General Motors, užito se svolením

Ohio, Tennessee, Michigan a nově také Indiana. Všude tam bude mít americká automobilka General Motors svoji gigafactory. I tu poslední jmenovanou postaví společně s Jihokorejci. Ale zatímco u prvních třech jí byla partnerem společnost LG Solution Energy, pro závod v Indianě si GM vybrala její konkurenci - společnost Samsung SDI.

Reklama

Americká automobilka General Motors (GM) a jihokorejská společnost Samsung SDI postaví ve Spojených státech za více než tři miliardy dolarů (66,1 miliardy korun) továrnu na výrobu baterií pro elektromobily. Závod by měl zahájit provoz v roce 2026 a vznikne v něm 1700 pracovních míst. Oznámil to guvernér státu Indiana Eric Holcomb. V Indianě se bude závod nacházet.

Továrna by měla mít roční výrobní kapacitu 30 gigawatthodin (GWh), což by mělo stačit zhruba pro 300 tisíc elektromobilů. Bude vyrábět niklové prizmatické a cylindrické bateriové články.

Dvouletý cíl: milion aut na baterky ročně

Firmy v dubnu oznámily, že založí společný podnik s cílem postavit továrnu na baterie pro elektromobily za tři miliardy dolarů. Neupřesnily však místo, kde by závod měl stát.

GM očekává, že od roku 2022 do poloviny roku 2024 vyrobí v Severní Americe 400 tisíc elektromobilů. V roce 2025 zvýší roční kapacitu výroby v regionu na jeden milion vozů.

Nová továrna je čtvrtým společným závodem na bateriové články, který GM oznámila. Tři další závody postavila s jihokorejskou firmou LG Energy Solution. Jeden závod, který se nachází v Ohiu, už zahájil výrobu, další dva - v Tennessee a v Michiganu - se připravují.

Automobilka GM má v Indianě pět výrobních závodů s více než 5700 zaměstnanci. Cílem firmy je od roku 2035 vyrábět pouze elektromobily, uvedla agentura AP.

Velké automobilky přijdou v USA o daňové úlevy pro elektromobily. S jednou výjimkou

Velké automobilky přijdou v USA o daňové úlevy pro elektromobily. S jednou výjimkou

Elektromobily značek Volkswagen, BMW, Nissan, Rivian, Hyundai a Volvo přijdou ve Spojených státech po pondělním zpřísnění podmínek o daňovou úlevu 7500 dolarů (kolem 160 800 korun). S odvoláním na nová pravidla o tom informovalo americké ministerstvo financí. Cílem těchto pravidel je zbavit USA závislosti na Číně v oblasti dodavatelských řetězců baterií pro elektromobily, připomíná Reuters.

Přečíst článek

Japonský Aspark Owl stojí neuvěřitelných 3,5 milionu dolarů.

Zapomeňte na Teslu. Tohle jsou nejluxusnější elektromobily světa

Zatímco Tesla Elona Muska ceny svých modelů snižuje, jiné značky sázejí na opačnou strategii. A podobně jako na Bugatti Veyron mají jen ti skutečně nejbohatší, v kategorii elektromobilů již existují klenoty, které si obyčejný smrtelník nikdy nedopřeje. Ostatně třeba takový vůz Aspark Owl stojí podle portálu TopSpeed na 3,5 milionu dolarů, tedy podle aktuálního kurzu více než 77 milionů korun. Navíc jich je pouhých 50.

Přečíst článek

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Martin Jahn: Evropa není jedničkou v inovacích. Tradiční evropské automobilky ale pořád drží silné trumfy

Mnozí lidé sice rádi opakují, že v českém autoprůmyslu jsou samé montovny, ale právě toto odvětví je největším investorem do aplikovaného výzkumu a vývoje v zemi. Člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, který stojí také v čele českého Sdružení automobilového průmyslu, poukazuje na jeho vysokou přidanou hodnotu. „Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

Slevy zabraly. Tesla je stále nejprodávanějším elektromobilem v Česku

Slevy zabraly. Tesla je stále nejprodávanějším elektromobilem v Česku

Prodej nových elektromobilů v ČR vzrostl v prvních pěti měsících roku meziročně o 79 procent na 2359 vozů. Poptávka po hybridech stoupla o 39 procent na 15 929 vozů. Z toho plug-in hybridy do zásuvky tvořily 2097 vozů, což je nárůst o 62 procent. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek

Automobilkám přes růst tržeb klesají marže. Teslu z pozice lídra vytlačil Mercedes

Dny snových marží automobilek končí. Teslu z pozice lídra vytlačil Mercedes

Největším světovým výrobcům automobilů v prvním čtvrtletí vzrostl obrat, odbyt a zisk s nimi ale nejdou ruku v ruce. Uvádí to studie poradenské společnosti EY. Experti proto doporučují kontrolu nákladů, píše agentura DPA. Dřívější maržová jednička Tesla se v pořadí propadla, v čele stanul Mercedes-Benz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme