Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slováci budou mít svou první gigafactory. Závod na výrobu baterií vytvoří 1500 pracovních míst

Výrobní linka baterií v automobilce Škoda Auto (ilustrační foto)
ČTK
 ČTK

Slovensko podepsala se slovensko-čínskou firmou Gotion InoBat Batteries (GIB) memorandum o výstavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů, uvedl to úřad slovenské vlády a ministerstvo hospodářství. Výši investice neuvedly, připravovaný závod podle nich vytvoří zhruba 1500 pracovních míst.

Reklama

Na Slovensku, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě, půjde o první takzvanou gigafactory. Továrna bude na ploše 65 hektarů postavena v Šuranech na jihu Slovenska a její výrobní kapacita v první fázi dosáhne 20 gigawatthodin s možností jejího následného zdvojnásobení. Se zahájením výroby počítá investor podle ministerstva hospodářství v roce 2026.

„Doufáme, že v budoucnosti bude Slovensko nejen světovou jedničkou v produkci aut na obyvatele, ale i v produkci baterií na obyvatele,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Gotion Hight-Tech Li Čen.

GIB je společným podnikem slovenské firmy InoBat a čínské Gotion High-Tech, která patří mezi přední bateriové konglomeráty na světě a která už dříve získala pětadvacetiprocentní podíl v InoBatu.

Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Dalibor Martínek: Nový směr české ekonomiky? Budou to zbraně. A druhým Baťou se stane Strnad

Poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar se vrátil ze zahraniční mise vlády do Afriky plný nadšení. Že nebyl premiér Fiala přijat v Nigérii na rozdíl od diplomatů nepovažuje za takový průšvih. Hlavní podle Pojara je, že se Česku otevírají v Africe nové exportní možnosti.

Přečíst článek

„Jsem velmi ráda, že jednou z prvních investic, které můžeme za mého působení oznámit, bude výstavba gigabaterkárny, která je klíčová pro budoucnost automobilového průmyslu a elektromobility nejen na Slovensku, ale v celé Evropě,“ uvedla nová slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková. Memorandum obě strany podepsaly ve středu.

Lokalitu podle slovenských médií předchozí vlády nabízely německé automobilce Volkswagen, která ale rozhodnutí o výstavbě další gigafactory odložila. Volkswagen má na Slovensku továrny na výrobu aut a součástek.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme