Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agentura AFP žaluje nástupce Twitteru kvůli autorským právům. Musk riskuje obří pokutu

Agentura AFP žaluje nástupce Twitteru kvůli autorským právům. Musk riskuje obří pokutu.
ČTK
 ČTK

Francouzská tisková agentura AFP zažalovala společnost X Elona Muska. Provozovatele sociální sítě, která byla dříve známá pod jménem Twitter, obvinila, že s ní neprojednal platby za šíření obsahu. Informovala o tom agentura Reuters. Společnost X na její žádost o komentář nereagovala.

Reklama

Francie v roce 2019 zavedla práva související s právem autorským (neighbouring rights), která zavazují velké internetové platformy zahájit s vydavateli jednání o odměně za zpravodajství.

„Agentura Agence France-Presse je znepokojena tím, že Twitter (nedávno přejmenovaný na X) jednoznačně odmítl zahájit diskusi ohledně uplatnění práv souvisejících s právem autorským pro oblast zpravodajství," uvedla tisková agentura v prohlášení.

Dusno kolem X. Musk a Twitter budou čelit žalobám, třeba i od Microsoftu, míní experti

Dusno kolem X. Musk a Twitter budou čelit žalobám, třeba i od Microsoftu, míní experti

Rozhodnutí miliardáře Elona Muska přejmenovat společnost Twitter na X může být právně komplikované. Právo na duševní vlastnictví písmene X mají i jiné firmy, včetně Microsoftu nebo společnosti Meta Platforms. X se široce používá a cituje v ochranných známkách, takže firma může být v budoucnu nucena své logo bránit u soudu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

„Je to bizarní. Chtějí, abychom jim platili za návštěvnost jejich stránek, kde mají příjmy z reklamy a my ne!", kritizoval krok AFP Musk na sociální síti X.

Google dostal pokutu půl miliardy eur

V roce 2021 uložil francouzský antimonopolní úřad společnosti Google ze skupiny Alphabet pokutu 500 milionů eur (12 miliard korun) za to, že nedodržela pokyny, jak ve Francii jednat s vydavateli.

Miliardář Elon Musk spustil svůj dlouho očekávaný start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí (AI).

Miliardář Musk spustil projekt umělé inteligence xAI. Chce „porozumět realitě”

Podnikatel Elon Musk spustil svůj dlouho očekávaný start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí (AI). Šéf automobilky Tesla či kosmické společnosti SpaceX zároveň představil tým inženýrů xAI, kteří dříve prošli velkými americkými technologickými společnostmi. Muskův projekt si klade za cíl vytvořit alternativu k populárnímu chatbotu ChatGPT.

Přečíst článek

Google se poté zavázal spor vyřešit a oznámil dohody s agenturou AFP a několika dalšími předními francouzskými zpravodajskými organizacemi. Obdobně podepsala dohody s některými francouzskými vydavateli platforma Facebook společnosti Meta Platforms.

Musk koupil Twitter loni za 44 miliard dolarů (nyní zhruba 965 miliard korun). Platformu výrazně proměnil. Ihned po jejím převzetí začal masivně propouštět, podle serveru CNBC počet zaměstnanců od jeho nástupu klesl až o 82 procent. To Musk odmítá.

Kritici jeho přístupu poukazují například na rozvolněné moderování obsahu a část jich tvrdí, že síť je nespolehlivá. Z těchto a dalších důvodů se Twitter potýká s masivním odlivem inzerentů. Před necelými dvěma týdny firma oznámila takzvaný rebranding, tedy změnu identity značky na X.

Zakladatel a CEO Tesly Elon Musk letí do Číny.

Musk žene neziskovku k soudu. Viní ji z neúspěchu Twitteru u inzerentů

Internetová sociální síť X, která se donedávna jmenovala Twitter, tento týden podala žalobu na neziskovou organizaci bojující proti nenávistným projevům a dezinformacím na internetu. Žaloba tvrdí, že organizace s názvem Centrum pro obranu před digitální nenávistí (CCDH) zveřejnila nepravdivá tvrzení a povzbuzovala inzerenty k odchodu ze sítě X, píše Reuters.

Přečíst článek

Threads uživatele až tak moc nebaví, zůstává jen polovina z nich

Threads uživatele zas až tak moc nebaví. Zuckerberg přiznal, že méně než polovina se přihlásí opakovaně

Sociální síť Threads, kterou na začátku tohoto měsíce spustila americká společnost Meta Platforms, přišla o více než polovinu uživatelů. Při hovoru se zaměstnanci to podle stanice BBC řekl šéf Mety Mark Zuckerberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme