Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Velká investiční příležitost? Na burzu míří výrobce čipů Arm. Zájem má Intel i další

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu
ČTK
Stanislav Šulc

Britská společnost Arm umí vyrábět kvalitní čipy, které jsou přímou konkurencí největších firem světa. Podle informací agentury Bloomberg nyní zamíří na americkou burzu Nasdaq, čímž namíchla britskou vládu. Arm chce vstupem na burzu získat až deset miliard dolarů, což by z jejího primárního úpisu činilo pravděpodobně největší IPO letošního roku.

Reklama

Pandemický hlad po čipech dal zazářit novým hvězdám technologického sektoru. Patří mezi ně také britský výrobce čipů Arm, který by podle informací Bloombergu mohl ještě letos zamířit na americkou burzu Nasdaq.

„Pokud se tak skutečně stane, IPO by mohlo vynést až deset miliard. To by představovalo pravděpodobně jedno z největších vstupů na burzu letošního roku,“ uvedla agentura Bloomberg. Podle ní by o akcie měl zcela jistě zájem například americký Intel, jemuž Arm dělá přímou konkurenci.

Apple již v pondělí vpodvečer středoevropského času představí hardwarové i softwarové novinky pro letošní rok.

Apple představí sadu pro virtuální realitu. Čechy by měly zajímat jiné novinky

Nejočekávanější den letošního jara je tu. Americký Apple již v pondělí vpodvečer středoevropského času představí hardwarové i softwarové novinky pro letošní rok. Fanoušky Applu údajně čeká největší hardwarová novinka od uvedení chytrých hodinek a sluchátek. Apple totiž údajně ukáže svou soustavu pro virtuální realitu.

Přečíst článek

A není to zdaleka jediná pikantérie případného vstupu Arm na burzu. Vedení firmy totiž údajně čelilo velkému tlaku ze strany britské vlády, aby Arm vstoupil na londýnský parket. Arm patří k největším klenotům jinak nepříliš zajímavého britského technologického sektoru a jeho čipy využívá hned několik z největších světových společností.

Firma však možný vstup na londýnskou burzu odmítla zejména proto, že v USA je více institucionálních i retailových investorů, zároveň i kvůli nižším nárokům, které musejí firmy vstupujících na Nasdaq splňovat.

Třicet let na trhu

Arm vznikl již v roce 1990 pod názvem Advanced RISC Machines Ltd jako joint venture společností Acorn Computers, Apple a VLSI Technology. Šéfem nové společnosti se stal tehdejší viceprezident Applu Larry Tesler. Firma se zaměřovala na výrobu mikročipů, mimo jiné pro neúspěšná zařízení Norton od Applu.

V roce 1998 firma poprvé vstoupila na burzu, podíl Applu v ní klesl na 14,8 procenta.

Nvidia

Tržní hodnota výrobce čipů Nvidia pokořila hranici bilionu dolarů

Americká společnost Nvidia se stala prvním výrobcem čipů, jehož tržní hodnota překonala hranici jednoho bilionu dolarů, tedy zhruba 22 bilionů korun. Cenu akcií podniku tlačí vzhůru silná poptávka po jeho čipech pro umělou inteligenci.

Přečíst článek

Společnost nadále rostla a skupovala celou řadu start-upů. V roce 2016 nabídla japonská SoftBank známá svými investicemi v technologickém sektoru odkup celé společnosti za 32 miliard dolarů. Akcionáři dali výkupu akcií zelenou a Arm se stal opět soukromou společností.

Hodnota v desítkách miliard

Právě SoftBank nyní uvažuje o částečném prodeji výrazné technologické firmy. I proto v důsledku úniku informací o možném IPO Arm podle Bloombergu vyrostly o téměř osm procent.

„Věřím, že by to mohlo být největší IPO společnosti vyrábějící čipy v historii,“ uvedl zakladatel SoftBank Masayoshi Son. Podle odhadů Bloombergu by mohla firma dosáhnout hodnoty mezi 30 a 70 miliardami dolarů.

Neuralink už může testovat čipy v lidském mozku

Musk už může čipy v mozku testovat na lidech

Elon Musk může začít implantovat čipy do lidského mozku. Jeho společnost Neuralink získala k tomu svolení od americké lékové agentury.

Přečíst článek

Mileniály i generaci Z trápí vysoké životní náklady. Češi se míň zajímají o stav planety

Mileniály i generaci Z trápí vysoké životní náklady. Češi se oproti světu ale méně strachují o stav planety

Pracovní strasti a slasti celkem 23 tisíc mileniálů a lidí generace Z ve 44 zemích zkoumá pravidelný průzkum poradenské společnosti Deloitte. Největším problémem jsou aktuálně vysoké náklady na životbytí, kvůli nimž se jim těžko plánuje budoucnost. Čechům narozdíl od většiny jejich vrstevníků v zahraničí nedělá tolik těžkou hlavu nezaměstnanost a méně je také trápí znečištění planety.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme