Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple představí sadu pro virtuální realitu. Čechy by měly zajímat jiné novinky

Apple již v pondělí vpodvečer středoevropského času představí hardwarové i softwarové novinky pro letošní rok.
Profimedia
Stanislav Šulc

Nejočekávanější den letošního jara je tu. Americký Apple již v pondělí vpodvečer středoevropského času představí hardwarové i softwarové novinky pro letošní rok. Fanoušky Applu údajně čeká největší hardwarová novinka od uvedení chytrých hodinek a sluchátek. Apple totiž údajně ukáže svou soustavu pro virtuální realitu.

Reklama

Tady je výběr novinek, které pro letošní rok podle všeho připravila společnost Apple. Nové mobilní iPhony, chytré hodinky a případná nová zařízení pro chytrou domácnost si americký technologický gigant tradičně nechává na zářijový termín.

Virtuální realita od Applu

O sadě pro virtuální realitu, digitální světy a web 3 s logem jablka se spekuluje již dlouhá léta. Technooptimisté věří, že se Applu podaří vyřešit hned několik problémů, které dosavadní komerčně prodávané sady stále mají. Těmi jsou zejména hardwarová náročnost, nízká výdrž baterie, a především uživatelský diskomfort. Mít nasazenou helmu pro virtuální realitu déle než 30 minut je totiž nepříjemné jednak kvůli relativně vysoké hmotnosti a špatným materiálům, ale také kvůli nutnosti sledovat displej z velké blízkosti, což je pro oči mimořádně náročné.

Sbohem Číno. Apple postaví v Indii megatovárnu pro 50 tisíc lidí

Sbohem, Číno. Apple postaví v Indii megatovárnu pro 50 tisíc lidí

Největší dodavatel Applu začne od dubna 2024 vyrábět telefony iPhone v jihoindickém státě Karnátaka. Díky projektu tchajwanské společnosti Foxconn tam vznikne zhruba 50 tisíc pracovních míst. S odkazem na sdělení místní vlády o tom píše zpravodajský web BBC.

Přečíst článek

Pokud se toto podaří Applu vyřešit, nejspíš skutečně bude mít nový potenciální komerční hit, který po early adopters velmi rychle přijme i širší publikum. Naopak velký problém může být cena. Ta totiž nejspíš překročí hranici tři tisíce dolarů, což po převodu a započítání daní by v Česku představovalo konečnou cenovku kolem 90 až 100 tisíc korun

Navíc není zcela jisté, že Apple novinku nasadí na všech trzích. Český trh je pro Apple zcela marginální, je možné, že tyto sady bude prodávat vedle USA zejména v Asii.

Apple, ilustrační foto

Apple je jednička, Tesla propadlík. Tržní hodnota nejcennějších firem spadla nejvíc od krize v roce 2009

Investory zatřásla krize důvěry. Loni krvácely zejména akcie Big Techů. Tržní hodnota stovky nejcennějších světových firem podle žebříčku sestavovaného poradenskou společností PwC propadla za poslední rok o 11 procent, což je nejvíce od finanční krize v roce 2009. Nejhodnotnější firmou je i nadále Apple, propadlíkem je Tesla.

Přečíst článek

Nové počítače

Co naopak může české uživatele Applu zaujmout, budou nové počítače. Apple v současnosti nabízí již velmi širokou paletu od laptopů po high-endové stolní stanice. Podle Marka Gurmana z Bloombergu na pondělní konferenci připravil inovace zejména ve své nejpopulárnější (a nejdostupnější) řadě, tedy MacBook Air. Měl by se objevit zcela nový 15palcový MAcBookAir, čímž Apple dává najevo, že tuto odlehčenou verzi svých laptopů chce nabídnout pro ještě širší využití než doposud. Podle Gurmana se pak objeví také nová verze Mac Studia, stolního počítače pro náročné uživatele.

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje ikona Applu Wozniak.

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje Steve Wozniak

K zástupu lídrů technologického světa varujících před zneužitím prudce se rozvíjející umělé inteligence (AI) se přidal i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Všechny výtvory AI by měly být podle něj jasně označené, jinak to lidem a úřadům ztíží odhalování podvodů a boj s šířením dezinformací, prohlásil podle BBC.

Přečíst článek

Gurman zároveň připomíná, že Apple zatím bude všechny počítače nadále stavět na svých čipech M2 (byť ve vyšších konfiguracích Max a Ultra), a přestože již chystá čipy M3, na konferenci by zatím o nich nemělo padnout ani slovo.

Nové operační systémy

Zařízení Apple jsou vždy jen polovinou zázraku, který společnost z Cupertina nabízí. Tu druhou představují operační systémy. Právě novinky v operačních systémech pro jednotlivá zařízení budou kromě virtuální reality hlavním lákadlem. Ostatně pondělní prezentace je součástí konference pro vývojáře.

Apple CEO Tim Cook

Bloomberg: Apple chystá největší produktový launch za dekádu

Společnost Apple a její šéf Tim Cook na červnové konferenci WDC (Worldwide Developers Conference) chystá jeden ze svých největších produktových startů v historii. Podle agentury Bloomberg firma veřejnosti představí dlouho očekávaný headset pro smíšenou realitu (AR), nové Macbooky, podle dosavadních informací také oznámí otevření dalších Apple Storů v Indii.

Přečíst článek

Podle Marka Gurmana bude jednou z hlavních novinek to, že iOS 17 a iPadOS 17 nabídnou uživatelům iPhonů a iPadů změnit tato zařízení v displeje, na kterých se budou zobrazovat widgety nejrůznějších aplikacích.

Výraznou proměnou pak má projít aplikace Wallet, která se má změnit v komplexní platební a částečně i bankovní systém

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme