Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová bublina? Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle
iStock
Stanislav Šulc

Nehrozí nová bublina na akciích firem produkujících čipy? Podle raketového nárůstu cen akcií společností Arm a Nvidia v posledních týdnech by se to mohlo zdát. Akcie společnosti Arm navíc nyní kolísají klidně i o desítky procent v rámci jediného obchodního dne. Vyplatí se nyní investovat do čipařských firem?

Reklama

Pandemie ukázala, že čipy jsou technologií natolik klíčovou pro současný svět, že jejich nedostatek může rozhodovat o budoucích vítězích v globální soutěži. Ta se v současnosti vede zejména v Asii a USA, Evropská unie se snaží zvýšit svou roli přijetím takzvaného Aktu o čipech.

Vítězi na firemním poli se tak stala společnost Nvidia, která je hlavním výrobcem čipů pro umělou inteligenci, a také britská firma Arm, která vloni vstoupila na burzu za velkého zájmu investorů.

Arm Holdings

Umělá inteligence pomohla výrobci čipů Arm. Jeho akcie letí strmě vzhůru

Cena akcií britské společnosti specializované na návrh integrovaných obvodů Arm Holdings se za necelý týden téměř zdvojnásobila. Firma zveřejnila minulý týden výsledky hospodaření, které ukázaly, že poptávka po technologii související s umělou inteligencí (AI) firmě výrazně zvyšuje tržby. Investoři sázejí na to, že firmě se bude díky AI dařit i nadále, napsal server zpravodajské televize BBC.

Přečíst článek

Právě Arm se v posledních týdnech stala raketou akciových trhů, když se její akcie zhodnotily v průběhu pouhých několika dnů o téměř sto procent. Pak ale nastal pád i o dvacet procent. A následný růst zase o více než deset procent. Arm tak předvádí tradiční rozkolísání mladé akcie, která je na dobré zprávy reaguje extrémním nárůstem hodnoty, ale následně reaguje propadem, protože si investoři vybírají zisky.

Držák Nvidia

Naopak Nvidia je stabilní a pokračuje ve svém neuvěřitelném růstu. Za posledních 365 dní si připsala nárůst o 214 procent a momentálně její valuace činí téměř 1,8 bilionu dolarů. Stala se tak větší firmou, než je například Amazon, rapidně dotahuje vlastníka Googlu, společnost Alphabet.

Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu

Raketový začátek roku pro Nvidii. Firma hodnotou vyrovnala Teslu a dotírá na Amazon

Akcie čipové společnosti Nvidia by mohly díky silnému růstu z posledních měsíců překonat tržní hodnotu internetového prodejce Amazon. Nvidia by se tak stala čtvrtou nejhodnotnější americkou firmou obchodovanou na burze, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Arm má v současnosti tržní kapitalizaci 123 miliard dolarů, čímž se zařadila na 113. příčku globálních veřejně obchodovaných společností. Je na tom podobně jako například Boeing, banka Goldman Sachs nebo obří firma Honeywell.

Obě čipařské společnosti tak vyrostly extrémně rychle, a to dílem na vlně optimismu z AI, ale také díky zkušenosti z čipové krize. Dokážou na tento růst navázat i v dalších týdnech, měsících a letech? Bude záležet na celé řadě faktorů.

Poroste konkurence

Scénář, že Nvidia poroste dál, byť tempo růstu zvolní, a Arm také, nelze vyloučit. Pro tento scénář mluví zejména neutuchající potřeba a spotřeba čipů, které Nvidia a Arm dokážou vyrábět. 

Nicméně proti tomuto scénáři naopak mluví fakt, že oběma firmám ještě více vzroste konkurence.

Druhým problémem pak je ochlazování očekávání spojených s umělou inteligencí. Odborníci se sice shodují na tom, že přinese radikální změnu v celé řadě odvětví, po prvnotním boomu spojeným s uvedením ChatuGPT se ale konkrétní usazování AI v ekonomice značně zvolnilo.

Nvidia by tak mohla ztratit náskok před konkurencí, který v tuto chvíli je jedním z klíčových faktorů růstu ceny.

Jiří Hlavenka

Jiří Hlavenka: Technická tradice a vzdělání dává Česku šanci prosadit se ve výrobě čipů

Česko má šanci se výrazně prosadit v polovodičovém průmyslu, tedy ve vývoji a výrobě čipů i navazujících oborech. „Je to příležitost, která se objeví jednou za století,“ tvrdí v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka.

Přečíst článek

Obchodování, Iluistrační foto

Klíčový vliv na trhy bude mít efekt zvaný FOMO. Nahoru bude tlačit bitcoin i firmy působící v AI

Rok 2024 bude podle portfolio manažerů a ekonomů na trzích podobně složitý jako rok předchozí. Ten sice přinesl nakonec velké zisky, většinu z nich ale dodaly až rapidní nárůsty v posledním čtvrtletí. Navíc se zdaleka nedařilo všem. V letošním roce pak bude mít na trzíc hlavní slovo efekt známý pod zkratkou FOMO, Fear-of-Miss-Out, tedy strach z minuté příležitosti. Kde se tento efekt projeví nejvíc?

Přečíst článek

Reklama

Související

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Jsou drahé akcie Nvidie ospravedlnitelné? Odpověď dostanou investoři dnes v noci

Přečíst článek
Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme