Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší letošní vstup na burzu. Britský výrobce čipů Arm chce dosáhnout ocenění až 70 miliard dolarů

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu
ČTK
 ČTK

Britská společnost Arm, která navrhuje počítačové čipy, chce při vstupu na americký akciový trh Nasdaq dosáhnout ohodnocení 60 až 70 miliard dolarů (až 1,5 bilionu korun). S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. V letošním roce by tak mohlo jít o největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO).

Reklama

V prvním zářijovém týdnu začnou prezentace spojené se vstupem na burzu, cenu akcií firma stanoví týden poté. O vstup na akciový trh společnost Arm požádala u amerických regulačních úřadů letos v dubnu. Zdroje tehdy uvedly, že prodejem akcií chce firma získat osm až deset miliard dolarů. Začátkem tohoto roku firma odmítla výzvu britské vlády, aby vstoupila na burzu v Londýně.

Londýn dostal vale

Firmu Arm v roce 2016 koupila za 32 miliard dolarů japonská investiční skupina Softbank, která její akcie následně stáhla z londýnské burzy. V roce 2020 se Softbank dohodla, že firmu Arm prodá za 40 miliard dolarů americkému výrobci grafických čipů Nvidia. Vloni se však zúčastněné strany rozhodly transakci zrušit kvůli regulačním překážkám.

Softbank v důsledku zrušení transakce začala pracovat na uvedení akcií firmy Arm na burzu. Šéf Softbank Masajoši Son dříve naznačil, že japonský podnik si hodlá v britské firmě ponechat většinový podíl.

Návrhy společnosti Arm se používají u čipů, které vyrábí většina velkých světových polovodičových společností, včetně společností Intel, AMD, Nvidia či Qualcomm.

Čeká Volkswagen osud Nokie? Pro Německo by to byla katastrofa. A vlastně i pro Česko

Čeká Volkswagen osud Nokie? Pro Německo by to byla katastrofa. A vlastně i pro Česko

Problémy největší automobilky světa jsou vážnější, než si většina lidí umí představit. Kombinace změny trhu, inflace, proměn návyků spotřebitelů a neschopnost pružně reagovat může být pro Volkswagen smrtící koktejl, míní The Economist. Stávající automobilové jedničce tak dokonce může hrozit osud finského výrobce mobilních telefonů Nokia, který před lety nedokázal zachytit změnu a s tímto byznysem skončil. Jak velký problém by to znamenalo pro Německo?

Přečíst článek

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Velká investiční příležitost? Na burzu míří výrobce čipů Arm. Zájem má Intel i další

Britská společnost Arm umí vyrábět kvalitní čipy, které jsou přímou konkurencí největších firem světa. Podle informací agentury Bloomberg nyní zamíří na americkou burzu Nasdaq, čímž namíchla britskou vládu. Arm chce vstupem na burzu získat až deset miliard dolarů, což by z jejího primárního úpisu činilo pravděpodobně největší IPO letošního roku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme