Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Výjimečně silný kvartál věští brzkou korekci

ilustrační foto
iStock
Kryštof Míšek

Poklidný týden na trzích změnilo zostření situace na Blízkém východě a hrozba pomalejšího poklesu úrokových sazeb. Do trhů pak rovněž výrazně promluvily statistiky z utaženého amerického trhu práce. Index S&P 500 zkorigoval hlouběji pod hladinu 5200 bodů. Uplynulý kvartál pak byl pro burzy nejsilnější za mnoho let, určitá korekce je tak na místě.

Reklama

Podle zprávy ADP o zaměstnanosti se počet pracovních míst v soukromém sektoru v březnu zvýšil více, než se očekávalo, a to ještě nejvíce od loňského července. Počet pracovních míst v soukromém sektoru se minulý měsíc zvýšil o 184 tisíc, odhad byl pouze 148 tisíc míst. Rovněž předchozí měsíc byl revidován vzhůru. Páteční velká data o nezaměstnanosti USA také dopadla pozitivně.

Trh pak negativně reagoval na prohlášení člena bankovní rady. Neel Kashkari uvedl, že snížení úrokových sazeb nemusí být letos nutné, pokud se pokrok v oblasti inflace zastaví, zejména pokud ekonomika zůstane silná.Fed tak zůstává v situaci, kdy příchozí data jsou poměrně stabilně silná, ekonomika šlape. To podporuje jednoznačně názory o tom, že sazby nemají kam klesat.

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Evropa i Česko kvůli ideologii Green Dealu a neschopnosti vlád fatálně zanedbaly rozvoj energetické sítě. To nás dostihne, ceny opět porostou, říká Pavel Kysilka, bývalý viceguvernér ČNB a bývalý šéf České spořitelny. Přestože nyní inflace po dvou letech v Česku klesla, není to konec, příští roky budou turbulentní. Kysilka tvrdí, že je optimista. Že Evropa se dočká lepších časů. Nejdřív si však podle něj bude muset „sednout na zadek“, projít hlubokou ekonomickou krizí. Ke které ji prý vedou současné elity, zaslepené ekologickou a energetickou ideologií. „Neumíme vytěžit zlato, které se skrývá v krizích,“ tvrdí. Jednou takovou „nevytěženou“ krizí by podle něj covid. „U covidu byla prvotní opatrnost na místě, ale po poznání, o co jde, se měl svět znovu otevřít, chránit ohrožené skupiny a zabránit zločinnému spolčení farmaceutického byznysu a vlád.“

Přečíst článek

Apple se před několika týdny vzdal plánu na výrobu elektromobilu, který byl jeho dlouhodobý projekt a zaměřil se na výrobu robota do domácnosti. Zaměstnanci, kteří na výrobě elektromobilu pracovali, byli průběžně přeřazeni na práci s AI. Myslím, že je to dáno silnou konkurencí v oboru ze strany čínských automobilek. Když jsem viděl nový model od Xaomi, tak jsem si říkal, že ten náskok je dost vysoký. A udržet si náskok ve vlajkových produktech je pro Apple nejdůležitější, segment iPhonů je přitom dost pod tlakem v posledních měsících. Akcie společnosti s cenou okolo 168 dolarů za kus jsou dle mého názoru na současných úrovních poměrně atraktivní.

Inflace v Turecku již pátý měsíc za sebou roste, a to i navzdory agresivnímu zvyšování úrokových sazeb. Turecká centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 50 procent. Dále upozornila, že v přísné měnové politice hodlá pokračovat, dokud nenastane zřetelný trend a trvalé snížení inflace. I přes obrat, který provedl prezident Erdogan, je zřejmé, že boj proti inflaci si vyžádá dlouhodobější úsilí. Sazby by tak mohly v Turecku z mého pohledu ještě výrazně vzrůst.

Reklama

Související

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Přečíst článek
Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Ve stopách Applu. Microsoft už je taky firma s tržní hodnotou tři biliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme