Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Na trhy se vplížila letní nálada, zdražování kontejnerů rozdmýchává inflaci

kontejnerová loď proplouvá Suezským průplavem
profimedia.cz
Kryštof Míšek

Finanční trhy se pomalu nastavují do prázdninového módu. Po růstových týdnech tak dorazila určitá konsolidace, kterou nezměnila ani nová přicházející data z americké ekonomiky. Opět nám mimořádně zdražuje námořní doprava a chystá se významné IPO ropného giganta. Americký hlavní index S&P 500 klesnul hlouběji pod 5300 bodů.

Reklama

Americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí pomaleji, než se původně předpokládalo. Druhý údaj o HDP za první čtvrtletí ukázal, že ekonomika v tomto období rostla anualizovaným tempem 1,3 procenta, což je méně než první údaj z dubna (1,6 procenta). Zhoršení ekonomického růstu nahrává určité naději, že by přece jen mohla americká centrální banka sazby v září snižovat.

Kodaňská burza vzplála v úterý. Ve čtvrtek se zřítila fasády

Místo rekonstrukce katastrofa. Kodaňská burza se zřítila

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se dnes odpoledne zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla.

Přečíst článek

V posledních týdnech znovu roste napětí v dodavatelských řetězcích. Námořní doprava totiž zdražuje nebývale rychlým způsobem. V rámci trasy Šanghaj-Rotterdam došlo za poslední měsíc ke zvýšení cen za dopravu až o 50 procent na aktuálních 5 000 dolarů. Na tento typ přepravy zboží tvrdě dopadají útoky ze strany povstaleckých skupin. Z pohledu poptávky pak šroubuje ceny vrchol sezóny z hlediska poptávky po kontejnerových kapacitách. V důsledku by mohla současná situace vést k novým inflačním tlakům v světové ekonomice, které by mohly vést k udržení vyšších sazeb po delší dobu (teze „higher for longer“).

Čeká nás mohutné sekundární IPO. Saúdská Arábie finišuje spuštění další nabídky akcií největší světové ropné společnosti Aramco. Tato veřejná nabídka by mohla být oceněna až na 10 miliard dolarů, což by byl jeden z největších úpisu v posledních letech. Akcie Aramco se přitom nacházejí na nejnižších úrovních v tomto roce, na cenné papíry dopadá zejména stagnující cena ropy na trzích. Výnosy z IPO budou použity na nové investice spojené s transformací tamní ekonomiky směrem od nižší závislosti na vývoz ropných produktů.

Reklama

Ropná rafinérie

Aramco se sune od ropy k plynu. U investorů shání miliardy na rozvoj jeho těžby

Saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco jedná s čínskou státní petrochemickou společností Sinopec a francouzskou energetickou firmou TotalEnergies o investici do rozvoje plynového pole Džáfúrá v Saúdské Arábii. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Akciové trhy sílí. Optimismus jim dodává klesající inflace v USA i v EU

Akciové trhy v USA i v Evropě sílí. Optimismus jim dodává klesající inflace

Přečíst článek
Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jerome Powell.

Týden tradera: Čeká nás perfektní bouře, nebo už se v ní nacházíme?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme