Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo rekonstrukce katastrofa. Kodaňská burza se zřítila

Kodaňská burza vzplála v úterý. Ve čtvrtek se zřítila fasády
Profimedia
 ČTK

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se dnes odpoledne zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla.

Reklama

Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.

Hasiči pokračovali v likvidaci dohořívajícího úterního požáru historické burzy v Kodani a na místě zůstanou nejméně dalších 24 hodin. Reportér dánské televize TV2 dnes ráno řekl, že z objektu i po dvou dnech stále stoupá kouř.

Stabilizační práce

Plameny se přes noc objevily především v suterénní části stavby, byly ale rychle uhašeny, sdělily úřady. "Práce na stabilizaci obvodových zdí bude pokračovat většinu dne," napsal kodaňský hasičský sbor na síti X. U obvodových zdí jsou nyní rozmísťovány kontejnery naplněné materiálem, které mají poškozené stěny podpírat a bránit zřícení historického zdiva.

Starostka Kodaně Sophie Haestorpová Andersenová uvedla, že byla pozvána do Paříže, aby s místními činiteli jednala o zkušenostech s obdobným požárem katedrály Notre-Dame před pěti lety. Do hlavního města Francie Haestorpová Andersenová odcestuje příští měsíc.

Budova byla v rekonstrukci

"Ve středu jsem mluvila se starostkou Paříže Anne Hidalgovou o zkušenostech s požárem Notre-Dame," řekla Haestorpová Andersenová agentuře Reuters. "Pozvala mě a můj tým do Paříže, abychom viděli, jak si oni s touto situací poradili," uvedla.

Rekonstrukce vnější části pařížské katedrály by měla být prakticky hotova letos v červenci, celkově má být oprava dokončena v prosinci. Hidalgová mi "dala dobré rady ohledně toho, jak postupovat rychle, a také jak Paříž naložila s dary", prohlásila Andersenová.

Oheň budovu kodaňské burzy zachvátil v době, kdy procházela rekonstrukcí, jež jí měla vrátit původní podobu. Policie, která incident vyšetřuje, uvedla, že určení příčiny požáru by mohlo trvat několik měsíců.

Požár renesanční budovy staré burzy, jedné z nejznámějších památek Kodaně

Pohroma pro Kodaň. Hoří jedna z tamních historických památek a symbol města

Historickou budovy burzy, která patří k nejznámějším památkám dánské metropole Kodaně, zachvátil rozsáhlý požár. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se zřítila věž stavby. Dánský ministr obrany neštěstí přirovnal k vyhoření pařížské katedrály Notre-Dame téměř přesně před pěti lety. Zranění nejsou hlášeni a přesná příčina požáru zatím není známá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Wall Street

Slabší duben zanechal na letošním růstu akciových indexů zatím jen malý zub

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme