Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aramco se sune od ropy k plynu. U investorů shání miliardy na rozvoj jeho těžby

Ropná rafinérie
Saudi Aramco
 ČTK

Saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco jedná s čínskou státní petrochemickou společností Sinopec a francouzskou energetickou firmou TotalEnergies o investici do rozvoje plynového pole Džáfúrá v Saúdské Arábii. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje. 

Reklama

Aramco chce podle nich na projekty získat až deset miliard dolarů (215,3 miliardy korun). Plány mimo jiné zahrnují stavbu zařízení na export zkapalněného zemního plynu (LNG), uvedly dále zdroje. Pole Džafúrá je jedním z největších nekonvenčních polí s plynem.

Firma Aramco, nad kterou má kontrolu stát, hledá kapitálové investory, kteří by pomohli financovat rozvoj střednědobých a navazujících projektů. Oslovila proto soukromé investiční fondy a další velké fondy, které investují do infrastruktury. Do projektů bude třeba podle Bloombergu investovat přes 100 miliard dolarů, loni v prosinci agentura psala o 110 miliardách dolarů. Saúdskoarabské firmě v uskutečňování plánů radí investiční banka Evercore.

Ropná rafinérie

Rekordní rok pro Saudi Aramco, společnost loni zvýšila čistý zisk na 161,1 miliardy dolarů

Ropná společnost Saudi Aramco, kterou vlastní saúdskoarabský stát, loni zvýšila čistý zisk o 46 procent na rekordních 161,1 miliardy dolarů (3,6 bilionu korun). Přispěly k tomu vyšší ceny energií, nárůst prodaných objemů a lepší marže u rafinovaných produktů. Firma o tom informovala ve výsledcích hospodaření. Jedná se o nejvyšší roční zisk, který kdy vykázala nějaká ropná a plynárenská společnost, a zisk je téměř trojnásobný v porovnání s loňským ziskem energetické firmy ExxonMobil, která je největším producentem ropy v USA. Rekordní zisky za loňský rok v únoru dále oznámily konkurenční podniky BP, Shell, již zmíněný Exxon Mobil či Chevron.

Přečíst článek

Hradba mlčení

Jednání stále probíhají a zatím nepadlo konečné rozhodnutí, uvedly zdroje. Společnosti Aramco, TotalEnergies a Sinopec se k věci nevyjádřily.

Válka na Ukrajině vedla k prudkému nárůstu poptávky po zemním plynu v čele s evropskými státy, které tradičně získávaly dodávky z Ruska. Státy Perského zálivu proto zahájily ambiciózní plány na rozšíření své těžby plynu, připomíná Bloomberg.

Saúdové chtějí využít výpadku dodávek plynu z Ruska

Saúdská Arábie má jedny z největších zásob plynu na světě, ale v minulosti je téměř nevyužívala. Pole Džafúrá je důležitou součástí strategie Saúdské Arábie, jejímž cílem je diverzifikovat vývoz energií mimo ropu. Odhaduje se, že v ložisku se nachází 200 bilionů krychlových stop (6,3 bilionu metrů krychlových) surového plynu. Aramco očekává, že zahájí těžbu v roce 2025 a že do roku 2030 těžba dosáhne zhruba dvou miliard krychlových stop (63,2 milionu metrů krychlových) denně.

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven.

Rusko vyklidí pozice. Velkými hráči na trhu se zkapalněným zemním plynem budou Spojené státy a Katar

Role Ruska jako globálního hráče na energetickém trhu se bude snižovat. Na trhu s zkapalněným zemním plynem (LNG) z toho bude těžit řada zemí, například Spojené státy nebo Katar, informoval s odkazem na analytiky server CNBC. Sankce, které západní státy uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu, odčerpaly z ruského sektoru LNG většinu zahraničních investic.

Přečíst článek

Rozhodnutí vybudovat terminál pro vývoz LNG by pro společnost Aramco znamenalo zásadní obrat. Společnost totiž nedávno uvedla, že většina plynu z Džáfúrá a dalších polí bude využívána pro domácí trh a k výrobě takzvaného modrého vodíku. Ten se podobně jako tradiční šedý vodík vyrábí ze zemního plynu, proces štěpení je ale doplněn ještě o technologii zachytávání a ukládání oxidu uhličitého.

Ropná rafinérie

Ropné žně pokračují, Saudi Aramco vydělalo za tři měsíce bilion korun

Ropná společnost Saudi Aramco, kterou vlastní saúdskoarabský stát, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 39 procent na 42,4 miliardy dolarů (přes bilion korun) a překonala odhady. Za dobrým výsledkem jsou vyšší ceny ropy i prodané objemy, uvedla firma.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Joe Biden, americký prezident

Biden Evropě přislíbil víc LNG. Na odstřižení EU od ruského plynu to stačit nebude

Přečíst článek
Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme