Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Američtí bankéři jsou znepokojeni přetrvávající inflací

Fed
iStock
Kryštof Míšek

Akciové trhy si v uplynulém týdnu prošly určitou konsolidací. Přesto se stále nacházejí na nejvyšších úrovních za posledních několik měsíců. Hlavní index S&P 500 se tak pohybuje okolo úrovně 4600 bodů. Mezi zprávy, které měly v týdnu dopad na trh můžeme určitě zařadit dění okolo společnosti OpenAI (ChatGPT) a zveřejnění zápisu z jednání Fedu.

Reklama

Představitelé Fedu na svém posledním zasedání vyjádřili malou touhu v brzké době snížit úrokové sazby, částečně proto, že inflace zůstává podle zápisu výrazně nad jejich cílem. Politická rozhodnutí schůzky ukázala, že bankéři jsou stále znepokojeni přetrvávající inflací a rizikem jejího zrychlení. Členové se shodli na tom, že měnová politika by měla zůstat restriktivní, dokud se inflace jasně neposune udržitelně dolů směrem k 2 procentům. Musíme si uvědomit, že tento nový „normál“ je o vyšších sazbách a historie nás učí, že kdo z nich ustoupí příliš brzy, ten musí sledovat z pravidla nárůst inflačních očekávání v ekonomice. Očekával bych tedy ještě velkou trpělivost ze strany centrálních bankéřů, podobně se ostatně chovají u nás i členové bankovní rady ČNB.

Kolem OpenAI je živo

Mimořádně živo bylo okolo Sama Altmana, který stojí za vývojem okolo ChatGPT. Sam Altman se jen několik dní po svém odvolání vrátil na pozici generálního ředitele společnosti OpenAI, čímž se završily bouřlivé diskuse o budoucnosti startupu, který je v centru rozmachu umělé inteligence. Tvůrce ChatGPT také představil novou původní správní radu, v níž předsedou bude bývalý spoluředitel Salesforce Bret Taylor a řediteli Larry Summers, bývalý ministr financí USA, a Adam D'Angelo. D'Angelo byl součástí původní správní rady, která odvolala Altmana.

Z potencionální krize společnosti, která stojí za ChatGPT, mohl těžit americký Microsoft. Ten málem přetáhl prakticky všechny důležité lidi stojící za ChatGPT. Akcie by to asi dost posunulo, takto zůstalo u tržních spekulací.

Na domácím trhu reportoval svoje výsledky zbrojař Colt CZ Group. Společnost vykázala za první tři letošní čtvrtletí výnosy 9,9 miliardy korun. Meziročně byly nižší o tři procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn. Negativně vyznívá snížení výhledu na tržby pro celý rok, a naopak pozitivně navrhnutá akvizice společnosti Vista Outdoor. Z mého pohledu se akcie stále nacházejí na atraktivních hodnotách a lákat investory může i zajímavý dividendový výnos. Rizikový geopolitický vývoj by měl společnosti nadále spíše nahrávat.

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Krátkodobě v investování dokáže uspět kde kdo. Je to jako když jednou za čas najdeme minci na chodníku. Potěší, ale jen na chvíli. Dosahovat zajímavé výnosy dlouhodobě je mnohem těžší a vyžaduje především vytrvalost a znalost tohoto řemesla. Dobré investiční příležitosti totiž zpravidla nejsou k nalezení jako mince na chodníku.

Přečíst článek

CPI Property Group

Radovan Vítek drancuje CPI, uvedla americká investiční společnost. Akcie firmy v reakci silně oslabují

Akcie a dluhopisy realitní společnosti CPI Property Group na burzách výrazně oslabují. Reagují na zprávu spekulantů z americké investiční společnosti Muddy Waters Research, podle kterých hlavní akcionář CPI, český podnikatel Radovan Vítek, lže o skutečné hodnotě firmy. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme