Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skupině Colt CZ meziročně klesly prodeje zbraní o více než 12 procent

Skupině Colt CZ za tři čtvrtletí meziročně klesly výnosy, prodala méně zbraní
Colt CZ
 ČTK

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první tři letošní čtvrtletí výnosy 9,9 miliardy korun. Meziročně byly nižší o tři procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn.

Reklama

Čistý zisk zbrojařské skupiny upravený o mimořádné položky dosáhl od ledna do září 1,5 miliardy korun, ve srovnání se stejným obdobím loni vzrostl o 1,5 procenta. Vyplývá to z konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků, které Colt CZ zveřejnil.

Počet prodaných zbraní holdingu za prvních letošních devět měsíců klesl ve srovnání s úvodními třemi kvartály loňského roku o 12,2 procenta na 448 859. Skupina prodala 275 054 krátkých palných zbraní a 173 805 dlouhých palných zbraní.

Ukazatel EBITDA upravený o mimořádné vlivy za první tři čtvrtletí roku 2023 holdingu meziročně klesl o 17,3 procenta na 1,9 miliardy korun. EBITDA je hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů.

Podnikatelé Tykač a Holeček založili nadaci, která bude podporovat školu CEVRO

Miliardáři Tykač a Holeček budou podporovat CEVRO, cílem je vytvořit školu univerzitního typu

Soukromá vysoká škola CEVRO sídlící v Praze podepsala smlouvu o dlouhodobé spolupráci a podpoře s novou nadací C-EDUCA, kterou založili podnikatelé Pavel Tykač a René Holeček. Cílem je transformace školy na vysokou školu univerzitního typu.

Přečíst článek

Výnosy skupiny v prvních devíti měsících roku jsou ovlivněny vyšší sezónností prodejů v segmentu ozbrojených složek, silnou českou korunou vůči americkému dolaru a euru a pokračujícím zpomalením komerčního trhu v USA. „Tento vývoj pro nás není neočekávaný a reagovali jsme na něj řadou provozních a nákladových opatření. Oživení komerčního trhu ve Spojených státech amerických probíhá pomaleji, nežli jsme původně předpokládali, a proto jsme se rozhodli revidovat náš odhad celoročních výnosů a ukazatele EBITDA,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Colt CZ Jan Drahota.

Na celkových výnosech skupiny za tři kvartály se z 46,2 procenta podílely výnosy v USA. Výnosy v České republice dosáhly podílu 17,3 procenta, Kanada se na celkových výnosech podílela z 13,9 procenta, výnosy dosažené na evropském trhu bez ČR tvořily 13 procent. Podíl Asie činil 4,9 procenta a Afriky 1,6 procenta. Výnosy v ostatních státech světa činily 3,1 procenta. Na investice Colt CZ od letošního ledna do září uvolnil 424,4 milionu korun, meziročně o 4,9 procenta méně. Představovaly podíl 4,3 procenta z celkových výnosů za toto období.

Veřejná prezentace vrtulníku UH-60 Black Hawk. Na snímku vpravo je chargé d'affaires Velvyslanectví Ukrajiny v ČR Vitalij Usatyj

Češi se skládají na vrtulník Black Hawk pro Ukrajinu. Za den vybrali miliony

Více než tři miliony korun už lidé vybrali za pouhý jeden den na nákup vrtulníku Black Hawk pro Ukrajinu. Celkem bude stroj stát 105 milionů. Vyplývá to z údajů na webu iniciativy Dárek pro Putina, která nakupuje za peníze z veřejných sbírek zbraně a další materiál pro ukrajinskou armádu a civilisty bránící se ruským okupantům. Pořadatelé sbírky stroj představili v Praze. Lidé mohli vidět vrtulník ve vzduchu i na zemi a na místě si také mohli vyzkoušet trenažér stroje.

Přečíst článek

Vedení Colt CZ očekává, že celkové výnosy letos mohou dosáhnout 15,2 až 15,5 miliardy korun, což ve srovnání s konsolidovanými výnosy v roce 2022 představuje nárůst o 4,2 až 6,2 procenta. Očekávaná výše upraveného ukazatele EBITDA by letos mohla dosáhnout tři až 3,3 miliardy korun, což by na horní hranici znamenalo meziroční pokles o 1,9 procenta.

Holding je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní a munice pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson, Spuhr, swissAA a 4M Systems. Skupina sídlí v České republice. Ve svých výrobních závodech v ČR, USA, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku zaměstnává více než 2000 lidí. Ze 76,2 procenta je vlastněna holdingem Česká zbrojovka Partners SE, zbývajících 23,8 procenta tvoří veřejně obchodované akcie. Loni vykázala za celý rok rekordní výnosy téměř 14,6 miliardy korun. Upravený čistý zisk holdingu byl po zdanění bezmála 2,3 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme