Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Radovan Vítek drancuje CPI, uvedla americká investiční společnost. Akcie firmy v reakci silně oslabují

CPI Property Group
ČTK
 ČTK

Akcie a dluhopisy realitní společnosti CPI Property Group na burzách výrazně oslabují. Reagují na zprávu spekulantů z americké investiční společnosti Muddy Waters Research, podle kterých hlavní akcionář CPI, český podnikatel Radovan Vítek, lže o skutečné hodnotě firmy. Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

„Dospěli jsme k závěru, že většinový akcionář Radovan Vítek firmu drze drancuje, a přitom výrazně nadhodnocuje hodnotu jejích aktiv. Řízení společnosti CPI PG je fraška,“ stojí ve zprávě Muddy Waters. „Máme také obavy o integritu účtů CPI PG, protože účetnictví v celé skupině se zdá být přinejlepším nahodilé a naznačuje, že hotovostní a realitní účty skupiny mohou být uváděny nesprávně,“ stojí dále.

Muddy Waters o sobě tvrdí, že se zaměřuje na pečlivou kontrolu hospodaření firem obchodovaných na veřejných trzích a snaží se odhalovat nesrovnalosti. Zároveň spekuluje na pokles ceny jejích akcií. Už samotné podezření na nesrovnalosti a jeho zveřejnění zpravidla vede k poklesu ceny akcií dané firmy, což tedy firmě přináší zisk. I v případě CPI Property Group společnost Muddy Waters přiznává, že spekuluje na pokles ceny dluhopisů firmy.

Dalibor Martínek: Miliarda korun na výběh pro ledního medvěda? Symbol dekadence české společnosti

Pražská zoologická zahrada pobere 1,2 miliardy korun dotací z rozpočtu hlavního města Prahy na vytvoření nového výběhu pro ledního medvěda. Magistrát potvrdil podle médií navýšení dotace na výstavbu areálu pro ledního medvěda v pražské zoo o tři sta milionů korun z původních víc než osmi set milionů korun na 1,2 miliardy. Prý si to žádá nová dispozice.

Přečíst článek

Zpráva Muddy Waters, na kterou upozornily Hospodářské noviny a server E15, firmu obviňuje i z dalších nesrovnalostí. Tvrdí například, že určité příjmy byly zaúčtovány proti nemovitostem, které byly ve skutečnosti prázdné pozemky. Mluvčí společnosti podle Reuters uvedl, že vedení se zprávou Muddy Waters zabývá a v blízké době plánuje podrobnou odpověď.

Akcie společnosti CPI Property Group obchodované na burze ve Frankfurtu nad Mohanem po poledni odepisovaly 2,8 procenta na 0,87 eura za kus. Cena dluhopisů CPI splatných v roce 2027 vykazovala pokles o 3,5 centu na 70,259, ukázala data společnosti Tradeweb. Muddy Waters nekonkretizuje, na pokles kterých dluhopisů CPI spekuluje. Podnik jich má několik.

CPI Group Radovana Vítka

Vítkova CPI prodala svůj hotelový byznys v Chorvatsku. A mění i vedení celé realitní skupiny

Realitní společnost CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka prodala v Chorvatsku firmu Sunčani Hvar Nekretnine, která spravuje velkou část hotelů na ostrově Hvar. Kupcem je investor a developer Eagle Hills z Abú Zabí. CPI to uvedla na svém webu, kde zároveň oznámila výměnu výkonného ředitele. Novým se stal dosavadní finanční ředitel David Greenbaum. Jeho předchůdce ve funkci Martin Němeček rezignoval, v CPI zůstává.

Přečíst článek

Společnost CPI Property Group vlastní nemovitosti v Německu, České republice, Polsku a jinde ve střední a východní Evropě. Zpráva Muddy Waters podrobně popisuje čtyři transakce v celkovém objemu kolem 441 milionů eur (10,8 miliardy korun), u kterých říká, že hotovost a účty nemovitostí „by mohly být chybně uvedeny“. Transakce se zaměřují na nemovitosti a změny majitelů firem mezi různými vlastníky prostřednictvím holdingových společností.

Muddy Waters na sebe v minulých letech upozornila už několikrát, kdy obvinila z podvodů firmy například z Číny a z dalších asijských zemí, ale i z Evropy a Severní Ameriky. Z těch významnějších kauz se jí před více než deseti lety podařilo prokázat podvody například v čínské firmě Sino-Forest, s jejímiž akciemi se obchodovalo v Kanadě. Po zprávě Muddy Waters akcie podniku postupně odepsaly více než 70 procent hodnoty, než firma v roce 2012 vyhlásila bankrot.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme