Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na trhy se po euforickém lednu vrátily obavy a pokles hodnot

Na trhy se po euforickém lednu vrátily obavy a pokles hodnot
ČTK
Kryštof Míšek

Zkušenost ze 70. let, kdy růst cen trápil řadu vyspělých ekonomik, nás učí, že zrychlující inflace se může po určitém zklidnění vracet a způsobovat znovu komplikace v ekonomice. V současné době již vidíme známky toho, že ústup inflačních tlaků byl pouze dočasný a restriktivní měnová politika ze strany centrálních bank tu s námi bude muset být podstatně déle. Tento fakt začíná odrážet i vývoj na finančních trzích.

Reklama

Po optimistickém lednu přichází na trhy určité vystřízlivění a korekce cen. Americký index S&P 500 se zřítil hlouběji směrem k 3900 bodům, a to v obavách, že se vrací inflace a hrozba ekonomického poklesu.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA klesly v lednu dle předběžných odhadů o 4,5 procenta. Jedná se o nejhorší měsíční výsledek od jara 2020, kdy vrcholila pandemie. Údaj za předchozí měsíc byl revidován směrem dolů, konkrétně na 5,1 procenta z dříve reportovaných 5,6 procenta.

Podobně zpráva o vývoji v průmyslu v rámci indexu ISM nedopadla příliš dobře. Hlavní číslo za únor skončilo na 47,7 bodu oproti očekávaným 48,0 boud, zatímco v lednu byl index na 47,4 bodu.To by hovořilo rozhodně pro pokles aktivity, ale celkový index je již na 51,3 bodu. Z minima jsme tedy výše už o 12 bodů. Inflační signály tak rostou a bude na Fedu, aby je opět zkrotil. Úrokové sazby by tak mohly vzrůst i nad 5,5 procenta. Následně by mohly setrvat na úrovni kolem čtyř procent i dva další roky.

Německá inflace opět zahrozila

Německý spolkový statistický úřad uvedl, že únorová míra inflace dosáhla 8,7 procenta, tedy stejně jako v předchozím měsíci. To zmařilo naděje, že spotřebitelské ceny budou i nadále mírně klesat, jak tomu bylo na podzim po říjnovém maximu 10,4 procenta. Inflace v Německu tedy roste a začíná podporovat scénář, že ECB bude muset se svými sazbami pokračovat ve zvyšování až ke čtyřem procentům.

Finanční toky do Ruské federace z vývozu ropy a plynu podle dat Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v lednu meziročně klesly o 38 procent na 18,5 miliardy dolarů. Výnosy exportu, které jsou pro Moskvu nejlukrativnější, stlačily západní sankce a cenové stropy zavedené kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Otázkou zůstává, zda tamní garnitura je ochotná přejít trvale kompletně na válečnou ekonomiku v plnohodnotném provedení, což by znamenalo nakonec přídělový systém a inflaci. Tato kombinace v minulosti vedla opakovaně v Rusku k prudkým politickým změnám.

Erste překvapila

Rakouská společnost Erste Group překonala očekávání trhu ohledně čistého zisku za čtvrté čtvrtletí díky zvýšení úrokových sazeb a silnému růstu úvěrů na svých hlavních trzích. Banka vykázala v posledním čtvrtletí roku 2022 čistý zisk ve výši 517,7 milionu eur. Bankovní skupina počítá s dividendou za rok 2022 na úrovni 1,9 eur na akcii. Na současných cenových úrovních kolem 800–850 korun tak může titul nabízet stále určitý prostor k růstu.

Výrobní ceny v domácí ekonomice rostou a vytváří tlak na ČNB, aby znovu zvážila, jestli nemá zvýšit svou klíčovou sazbu. Na výrobní inflaci překvapila zejména silná meziměsíční dynamika cen v průmyslu (+5,8 procenta), meziročně tak ceny zvolnily jen z 20,1 procenta na 19,1 procenta. Negativní je zejména relativně výrazné lednové přecenění u řady průmyslových výrob.V ČNB, kde nyní převládá „holubičí“ většina to pravděpodobně k změně názoru na sazby nepovede.To je rozhodně škoda, protože upevnit inflační očekávání firem a domácností na úrovni 2 % může být v čase stále těžší.

Tanky Panther a Leopard 2 mají obdobnou korbu, věž je odlišná.

Německý Rheinmetall chce postavit továrnu na nové tanky Panther přímo na Ukrajině

Německý zbrojařský koncern Rheinmetall jedná s Kyjevem o výstavbě továrny na výrobu tanků Panther přímo na Ukrajině. Ročně by jich mohl vyrobit až 400, řekl německému deníku Rheinische Post šéf podniku Armin Papperger. Západní spojenci se už několik měsíců snaží Ukrajině dodávat desítky tanků, ale země napadená Ruskem tvrdí, že by jich potřebovala další stovky.

Přečíst článek

Postcovidové zotavení trhu vytáhlo zisk České spořitelny o dvě pětiny

Postcovidové zotavení trhu vytáhlo zisk České spořitelny o dvě pětiny

České spořitelně (ČS) loni stoupl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 42,2 procenta na 20,2 miliardy korun. Podle banky je za tím výrazně vyšší provozní výsledek odrážející obchodní růst a celkové zotavení po pandemii COVID-19. Provozní zisk dosáhl 28,5 miliardy korun, meziročně vzrostl o 30 procent, uvedla banka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme