Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukoil chce odkoupit své akcie od zahraničních investorů se slevou nejméně 50 procent

Lukoil žádá o povolení odkupu akcií od zahraničních investorů
ČTK
 ČTK

Ruská ropná společnost Lukoil žádá ruské úřady o povolení odkupu až 25 procent svých akcií od zahraničních investorů se slevou nejméně 50 procent, uvedla agentura Interfax s odvoláním na své zdroje. Podnik se k věci odmítl vyjádřit. Podle výpočtů agentury Reuters odpovídá 25 procent kapitálu Lukoilu přibližně 173 milionům akcií, které mají nyní tržní hodnotu kolem 1,1 bilionu rublů (přes 258 miliard korun).

Reklama

Akcie firmy po zprávě stouply na 18měsíční maximum, kolem 16:45 středoevropského letního času na burze v Moskvě přidávaly přes pět procent. Firma hodlá odkup platit ze zahraničních účtů skupiny, čímž by se vyhnula ruskému devizovému trhu. Transakce by pak neměla zvýšit tlak na pokles kurzu rublu, což by mohlo zvýšit šance na získání souhlasu ruských úřadů.

Ruské ministerstvo financí na konci minulého roku oznámilo, že investoři z takzvaných nikoli přátelských zemí mohou prodat svá ruské aktiva za poloviční či nižší cenu. Po ruské invazi na Ukrajinu a následných sankcích Západu přišlo mnoho zahraničních investorů o možnost obchodovat s ruskými cennými papíry. Někteří z nich jsou podle agentury Reuters připraveni tato aktiva prodat i se slevou.

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Je to oficiální. Výrobce čipů Arm jde na burzu, doufá v ocenění až 70 miliard dolarů

Britský vývojář čipů Arm, který spadá pod japonskou firmu Softbank a jehož technologie se nacházejí prakticky ve všech chytrých telefonech, oficiálně požádal o vstup na burzu ve Spojených státech. Firma k tomu v pondělí zveřejnila burzovní prospekt. Bližší informace o objemu a ceně akcií, které se budou obchodovat na trhu Nasdaq, ale podnik neuvedl. Očekává se, že to bude letos největší primární veřejná nabídka akcií (IPO).

Přečíst článek

Nabídka Lukoilu přichází po podobném kroku ruského maloobchodního řetězce Magnit, který odkup svých akcií dokončil na začátku srpna. Magnit vzhledem k silné poptávce zahraničních investorů po zveřejnění nabídky objem původní nabídky ztrojnásobil.

Mezi deset největších investorů Lukoilu patří podle údajů společnosti Refinitiv čtyři divize společnosti Blackrock s celkovým podílem 2,18 procenta akcií. V první desítce jsou dále společnosti GQG Partners (0,39 procenta), Geode Capital Management (0,19 procenta) a Pictet Asset Management s podíly (0,16 procenta).

Lukoil bude muset odvést do státního rozpočtu přibližně deset procent konečné částky transakce, jak požadují úřady, připomíná Interfax.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

akciový výprodej

Týden tradera: Začíná být divoko. Akciové výprodeje srazily S&P 500 pod pět tisíc bodů

Přečíst článek
Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme