Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Postcovidové zotavení trhu vytáhlo zisk České spořitelny o dvě pětiny

Postcovidové zotavení trhu vytáhlo zisk České spořitelny o dvě pětiny
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

České spořitelně (ČS) loni stoupl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 42,2 procenta na 20,2 miliardy korun. Podle banky je za tím výrazně vyšší provozní výsledek odrážející obchodní růst a celkové zotavení po pandemii COVID-19. Provozní zisk dosáhl 28,5 miliardy korun, meziročně vzrostl o 30 procent, uvedla banka.

Reklama

Provozní výnosy vzrostly v meziročním srovnání o 17,8 na 49,9 miliardy korun, podle banky byly ovlivněny rostoucím čistým úrokovým výnosem, čistým výnosem z poplatků a provizí a čistým ziskem z obchodních operací.

Roli hrály i vyšší úrokové sazby

Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, se oproti roku 2021 zvýšil o 18,1 procenta na 36,7 miliardy korun. Rostly klientské úvěry i vklady, vývoj podpořily také investice do dluhopisů. „Čistý úrokový výnos byl též pozitivně ovlivněn prostředím vyšších úrokových sazeb odrážejících se na straně úvěrů a vkladů," uvedla banka.

Česká spořitelna

Česká spořitelna mění logo i model bonusů pro bankéře. Zaměří se více na finanční kondici klientů

Lednovou kampaní „Jsme první, kdo se stará o vaše finanční zdraví“ se Česká spořitelna (ČS) zaměřuje na změnu finančních návyků, zvyšování finančního zdraví klientů a transformaci firem. V kampani poprvé používá inovované bílé logo a vizuální podobu vycházející z digitálního bankovnictví George.

Přečíst článek

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 3,5 procenta na 9,5 miliardy korun a čistý zisk z obchodních operací stoupl o 115,9 procenta na 3,7 miliardy korun, což bylo podle banky způsobeno vyšším obchodním růstem a celkovým vývojem po pandemii COVID-19.

Celkové provozní náklady se meziročně zvýšily o 4,6 procenta na 21,3 miliardy korun, rostly zejména náklady na zaměstnance a ostatní správní náklady, uvedla banka.

Finišuje akvizice Sberbank CZ

Česká spořitelna také připoměla, že loni podepsala smlouvu o koupi úvěrového portfolia Sberbank CZ v likvidaci. „Dokončení transakce je očekáváno během první poloviny roku 2023," uvedla.

Česká spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých má přes 4,5 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

ČSOB hlásí nárůst zisku, aktiv, vkladů, klientů i úvěrů

ČSOB za loňský rok hlásí nárůst zisku, aktiv, vkladů, klientů i úvěrů

Čistý zisk skupiny ČSOB loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o sedm procent na 308 miliard korun. Počet klientů se zvýšil o 115 tisíc na 4,34 milionu, uvedla ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky.

Přečíst článek

Komerční banka

Čistý zisk Komerční banky vzrostl loni meziročně o dvě pětiny

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v roce 2022 meziročně o 37,9 procenta na 17,6 miliardy korun. Výnosy bance stouply o 23,2 procenta na 38,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které banka zveřejnila.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme