Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak si naspořit na pohodový důchod

Jak si naspořit na pohodový důchod
iStock
Komerční spolupráce

Zajištění finanční stability po dosažení důchodového věku je pro mnoho lidí prioritou. S rostoucí nejistotou veřejných důchodových systémů a dynamickým vývojem trhů existuje řada možností, do kterých lze investovat s cílem dosáhnout pohodového důchodu. Porovnáme různé formy investic a zhodnotíme jejich výhody a nevýhody.

Reklama

Čím je možné spořit na stáří? 

Nemovitosti nabízejí stabilní příjem prostřednictvím pronájmu a mohou nabídnout kapitálový růst, protože jejich hodnota se může zvyšovat s časem. Nicméně, počáteční náklady na nákup nemovitosti mohou být vysoké, a existuje riziko neobsazenosti a náklady na správu a údržbu.

Sbírky, jako jsou mince, auta nebo známky, mohou nabídnout potenciální hodnotový růst a mají emocionální hodnotu. Avšak, jejich likvidita je obvykle nízká a hodnota může být obtížně stanovitelná. Existuje také riziko, že sbírkové předměty budou poškozeny, ukradeny nebo padělány.

Ředitel Veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Šéf veletrhu Sběratel Jirásek: Na vzestupu jsou nyní bankovky. Kupují je mladí

Již tento pátek a v sobotu se v pražském hotelu Olympik sejdou sběratelé všeho druhu. Uskuteční se tu další vydání jarního veletrhu Sběratel, kde si budou moci koupit vysněné bankovky, mince, známky, drahé kameny i další sběratelské kousky. „Máme mezi obchodníky dobrou pověst a jak vám řeknou kdekoliv v zahraničí: ‚Češi pořád ještě nakupují.‘ Možná ne za tolik jako sběratelé v západní Evropě, ale o to náruživěji a častěji,“ říká v rozhovoru pro byznysový portál newstream.cz ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek.

Přečíst článek

Bankovní produkty, jako jsou penzijní připojištění nebo stavební spoření, jsou známé svou stabilitou a bezpečností. Poskytují jistotu a často jsou podporovány státními dávkami. Nicméně, jejich výnosy bývají nižší a mohou být omezeny, což může způsobit problémy s pokrytím inflace.

Finanční instrumenty, jako akcie a dluhopisy, nabízejí vysokou likviditu a potenciálně vysoké výnosy. Jsou vhodné pro investory s určitou mírou znalostí trhu a umožňují diverzifikaci portfolia. Avšak, jejich hodnota může být velmi volatilní a investoři mohou čelit riziku ztráty.

Kryptoměny jsou relativně novým typem investice, který může nabídnout vysoké výnosy a technologický potenciál. Investování do kryptoměn může poskytnout diverzifikaci portfolia, ale trhy s kryptoměnami jsou velmi volatilní a regulace může ovlivnit jejich hodnotu.

Krypto láká nové hráče. Je mezi nimi i Tipsport

Krypto láká nové hráče. Je mezi nimi i Tipsport

Největší česká sázková kancelář umožní ve spolupráci s českou kryptoburzou Coinmate nákup kryptoměn. Noví i zavedení hráči se z nedávného růstu digitálních měn snaží marketingově vytěžit maximum. Peníze se jen valí.

Přečíst článek

Jak naspořit 3 000 000? 

Většina odborníků se shoduje na tom, že tato částka je dostatečná pro klidný a pohodový důchod. Naspořit 3 000 000 korun do důchodu je ambiciózní cíl, zejména pokud vám důchod klepe na dveře. V tomto ohledu platí, že čím dříve začnete, tím méně peněz vás to bude stát. Ale s pevným finančním plánem a pravidelnými investicemi není nemožné ho dosáhnout. Nejdříve si stanovte jasný cíl a určete si časový horizont, ve kterém chcete dosáhnout této částky. Poté vytvořte rozpočet a zjistěte, kolik peněz můžete každý měsíc vyčlenit pro investice. Vytvoření rozpočtu vám pomůže identifikovat oblasti, ve kterých můžete ušetřit peníze.

Je důležité začít co nejdříve, protože čas je váš nejlepší spojenec při investování. Čím dříve začnete investovat, tím větší budete mít časový horizont pro růst vašeho portfolia. Pravidelné investice jsou klíčem k dosažení cíle. Investování pravidelně umožní využít průměrování nákladů a snížit vliv krátkodobých tržních kolísání. Zatímco ve dvaceti letech se každá odložená tisícovka znásobí mnohonásobně, v padesáti už k tomuto cíli budete muset vynaložit vlastních peněz mnohem více.

Peněženka, ilustrační foto

Kolik si mám odkládat na důchod? A proč symbolická pětistovka měsíčně už nestačí

Období vysoké inflace mnohým lidem připomněla důležitost investování. Rovněž v nich probudila vědomí, že odpovědnost za svou finanční budoucnost nesou především oni sami. Se zajištěním na stáří nelze spoléhat jenom na stát. Nejpozději v produktivním věku je nutné si začít odkládat a zhodnocovat část příjmu formou investic, zdůrazňuje analytička J&T Karin Šoóšová s tím, že začít na důchodové zajištění myslet ve třiceti může být už pozdě.

Přečíst článek

Diverzifikace je rovněž klíčovým faktorem pro úspěšné dosažení vašeho cíle. Rozložení investic do různých aktiv a tříd majetku snižuje celkové riziko vašeho portfolia. Například můžete investovat do akcií, dluhopisů, nemovitostí a kryptoměn. Kryptoměny mohou být zajímavou součástí diverzifikovaného portfolia, protože nabízejí potenciálně vysoké výnosy a technologický potenciál. Investování do kryptoměn může poskytnout diverzifikaci proti tradičním aktivům. Pomoci vám s tím může společnost Plus500 v Česku relativně nová, ale poskytující všechny možné druhy a typy investic, včetně pomoci pro nováčky v této oblasti.

Dalším důležitým krokem je využití daňových výhod, které jsou k dispozici pro investice do penzijních plánů a dalších důchodových účtů. Tím můžete maximalizovat své úspory a urychlit dosažení vašeho cíle. Je také důležité neustále se vzdělávat o investování a konzultovat s odborníky, kteří vám mohou pomoci vypracovat investiční plán odpovídající vašim cílům a toleranci k riziku.

Ve všech případech je důležité provést důkladný výzkum a poradit se s odborníkem, aby byla investiční strategie přizpůsobena individuálním potřebám a cílům investora. Nakonec je klíčové mít realistická očekávání a diverzifikovat portfolia, aby bylo dosaženo dlouhodobé finanční stability a pohodového důchodu.

Důchodci ztrácí příspěvek na spoření. Dočkají se kompenzací, ale jen někde

Penzisté, kteří si spoří v rámci penzijka, tedy penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření, přijdou od 1. července 2024 kvůli změně zákona o státní příspěvky. Jednotlivé penzijní společnosti nyní proto řeší, jak s tím naloží, aby jim klienti masivně s naspořenými penězi neutíkali. S určitou formou kompenzace zatím přišly jen dvě společnosti z devíti. Další své strategie ale prý zvažují. O kompenzace ale v reálu příliš nejde, jsou to spíše benefity, které se týkají jen těch movitějších. Dvě penzijní společnosti navíc rovnou avizují, že o kompenzacích ani neuvažují.

Přečíst článek

Reklama

Související

Mark Mobius: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Investorská legenda Mark Mobius pro newstream.cz: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Přečíst článek

Sázka na umělou inteligenci. Tyto společnosti jsou připraveny ovládnout ekonomiku poháněnou AI

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme